Çoğu diş hekimi diş fırçanızı yaklaşık her üç ayda bir değiştirmenizi önermekte ve American Dental Association (ADA - Amerikan Diş Hekimleri Birliği) diş fırçanızı yaklaşık olarak her üç ila dört ayda bir veya kılları aşınmışsa daha erken değiştirmenizi tavsiye etmektedir.
Uzmanlara göre diş fırçasının ömrü üç aydır. Sağlıklı dişler ve gülüşler için kesinlikle üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi gerekir. Bir süre sonra diş fırçanızın kıllarının yanlara doğru ayrılmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum diş fırçanızın kullanım ömrünün tamamlandığının en önemli sinyalidir.
Diş fırçaları raflarda satılırken son kullanma tarihi yoktur ve farklı fiyatlardan satılmasının sebebi fırçaların kimisi sert, kimisi yumuşaktır. Bu ürünleri ise diş hekimlerinin tavsiyelerine göre yaparlar ve diş eti kanamalarının çoğu diş fırçalarından kaynaklanmaktadır.
Fırçanızı bu durumdayken değiştirmezseniz aynı zamanda bakteri, mantar gibi hastalıklara da davetiye çıkarabilirsiniz. Fırçalar üzerinde belirli bir süre sonra bakteriler birikebilir. Özellikle de işlevini yitiren kıl aralarında bunlar yaşanabilir.
Eğer şarjlı bir diş fırçası kullanıyorsanız bu fırçanın başlığını 3 ayda bir değiştirmeniz gerekir. Bu şekilde ağız hijyeni konusunda bir sorun yaşamazsınız. Diş fırçasını yenilemeden kullanırsanız birçok hastalığa neden olacak mikropları fırça yardımı ile ağzınızın içine alırsınız.
İlgili 45 soru bulundu
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Bir çok elektronik diş fırçası başlığı sadece bir dişi kapsayacak şekilde yuvarlak ve küçük tasarımlıdır. Bu her ne kadar rotasyon hareketi için yapılmış olsa da , fırçalama sırasında bazı dişleri atlamanıza sebep olabilir. Bu yüzden sistematik bir sıralama ile gidilmelidir.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Diş fırçasının temizliğinde; dişler fırçalandıktan sonra diş fırçasını su altında temizlemeden önce mutlaka ellerin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Dişler fırçalanmadan önce kişi ellerini yıkamalıdır. Diş fırçası su altında yıkandıktan sonra durulayıp tekrar kabına koymak sağlıklı bir hareket olacaktır.
Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi önden arkaya doğru nazikçe fırçalayın.
Açılmamış olsa bile diş macununun son kullanma tarihi geçer. Her bir tüpte bulunan bileşenlerin etkinliği son kullanma tarihinde geçer. Genel olarak diş macununun raf ömrü, tüpün bir ucunda basılı bulabileceğiniz üretim tarihinden itibaren iki yıldır.
Diş ipleri genel olarak dişlerin fırçalanmasından önce kullanılmalıdır. Böylelikle dişlerin arasındaki yiyecek atıkları nedeniyle temizlenmeyen ve tıkalı olan bölgelere diş macunu ulaşmayabilir. O nedenle dişlerin daha temiz olmasına dikkat edilmelidir. Diş ipi mutlaka dişler fırçalanmadan önce kullanılmalıdır.
Beyaz sirkeli su karışımı yapınız. Gece boyunca sirkeli suyun içinde bekletiniz. Sirkenin antibakteriyel etkisi mikrop ve bakterileri diş fırçasından uzak tutacaktır. Diş fırçası her ne kadar düzenli olarak temizlense de 3 ayda bir yeni bir diş fırçası alınması gerektiğini unutmayınız.
“Nemli kalan diş fırçalarında bakteri ve mantarların üreyebilir” Fırçanızı fırçalamalar arasında kapalı kapta saklamayın. Kapalı ortamda nemli diş fırçasının kılları üzerinde bakteriler oluşacaktır. Diş fırçası kıllarının yıpranması kontrol edilerek en fazla 3 ayda bir değiştirilmelidir.
Diş çürükleri, diş eti iltihabı, dişlerde renklenme vb. durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sebeple dişlerdeki bakteri oluşumunu en aza indirmek için mutlaka dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş fırçası da her 3 ayda bir değiştirilmelidir.
Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir. Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi, her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır.
Diş fırçaladıktan sonra ağızdaki bakteri sayısı azalmaz. Artar. Çünkü diş fırçasının yerinden kaldırdığı bakteriler salyaya geçer. Bu sebeple ağız su ile bol yıkanmalıdır.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
1 çay kaşığı veya yüzde 3 oranında hidrojen peroksiti 1 bardak suda seyreltin ve fırçalamadan önce diş fırçası kıllarını solüsyonda ıslatın. Kılları haftada bir kez sirkeye batırın. Protez temizleme tabletini etiketin üzerindeki talimatlara göre çözün ve diş fırçası kıllarını solüsyona batırın.
ÇAMAŞIR SUYUYLA FIRÇALAMAK BEYAZLATIR: Çamaşır suyu ile dişleri fırçalamak kesinlikle çok sağlıksızdır; asla yapılmamalıdır! Çamaşır suyu, hem dişlerimizin yapısına hem de çevredeki ağız dokumuza zarar verebilir.
DİŞ HEKİMLERİNİN ÖNERDİĞİ ORAL-B DİŞ MACUNLARI
İpana'nın en çok önerilen diş macunlarından biri, diş hekimlerinin en çok kontrol ettiği alanların tümünü koruduğu klinik olarak kanıtlanmış florürlü ve antimikrobiyal bir diş macunu olan İpana Pro-Expert'tir.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Diş eti hasarı: Sert bir şekilde fırçaladığınızda veya yanlış bir fırçalama tekniği kullandığınızda diş etlerine zarar verebilirsiniz. Bu durumda diş etlerinde kanama, şişlik ve hassasiyet gelişebilir. Diş fırçası deformasyonu: Aşırı güç uygulayarak dişleri fırçaladığınızda, diş fırçanızın kılları deforme olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri