2018 yılında Ankara'da kurulduk. Amacımız kimyasal içermeyen kozmetikten, temizliğe, gıda takviyelerinden, kişisel bakıma geniş bir ürün yelpazesiyle üretim yapmak ve bunu yaparken hiçbir canlıya zarar vermemek. Bu amaçla yola çıktık ve “Rahîk-i Mahtûm” markasını kurduk.
Kimyager (Kimya bilimci), Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir.
Kimyagerler; plastik, ilaç, boya, petrokimya, metal, tekstil, seramik, çimento, deri, deterjan ve sabun gibi temizlik ürünleri, gıda, kozmetik, cam sanayi, çevre analiz laboratuarları, kimya ve biyokimya laboratuarları ile bilimsel araştırma merkezlerinde çalışabilirler.
Kimyagerler, kimyasal maddelerin üretimi, işlenmesi ve kullanımı ile ilgili çalışmalar yaparlar. Bu çalışmalar, kimyasal ürünlerin üretiminde kullanılan tesislerin tasarımı ve yapımından sorumlu olmak veya kimyasal ürünlerin kalitesini ve güvenilirliğini garanti eden testleri yapmak gibi farklı görevleri de içerebilir.
Kimyagerler, özellikle ilaç, kozmetik, gıda, enerji, petrol, maden, tekstil, çevre ve tarım sektörlerinde ihtiyaç duyulan önemli bir meslek grubunu oluştururlar.
İlgili 29 soru bulundu
Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir. (Ayrıntılar için Kılavuza bakınız.)
eleman.net verilerine göre, Kimyager 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 34.900 TL maaş alıyor. Kimyager, 2024 yılında en düşük 22.700 TL alırken, en yüksek 57.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kimyager, Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alıyordu.
Yüksek kimyager unvanı için kimya alanında yüksek lisans yapmış olmak gerekmektedir. Öte yandan, uzman kimyagerler için doktora seviyesinde eğitim verilir ve genellikle belirli bir alanda daha fazla bilgi ve tecrübe gerektiren analizler ve çalışmalar yaparlar.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Kimyagerlik programında eğitim süresi 4 yıl olup maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların değişim ilkeleri ile her cins kimyasal örneğin analizi konularında eğitim verilir.
Kimyagerlik, geniş çalışma alanlarına sahip önemli bir meslektir ve bilim hayatımızın her alanında kullanılır. İlaç, kozmetik, gıda gibi sektörlerde ihtiyaç duyulan kimyagerler, hem özel sektörde hem de kamuda istihdam edilir. Üretimin ve gelişimin arttırılabilmesi için tercih edilmesi gereken bir meslektir.
Kimya bölümünde çalışanlar, araştırma ve geliştirme, üretim, kalite kontrol, çevre koruma, güvenlik ve eğitim gibi konularda uzmanlaşmış kişilerdir. Ayrıca, ilaç, gıda, kozmetik, tekstil, elektronik ve enerji gibi birçok sektörde de çalışabilirler.
Kimyagerlik kadrolarına KPSS-B sınav sonucuna göre atama yapılmaktadır. 2 yılda bir sınav yapılmaktadır. Kimyagerlik atamalarında KPSS P3 puanı hesaplanmakta ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile bu puan türüyle atama yapılmaktadır.
Marie Curie 1911'de, kızı Irene Joliot-Curie 1935'te, Dorothy Crowfoot Hodgkin 1964'te, Ada Yonath 2009'da ve Frances H. Arnold 2018'de ödülü kazanmıştı. 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere verilen Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te Türk bilim insanı Aziz Sancar kazanmıştı.
İ olarak belirtilmiş kadroları tercih edebilmektedir. Tus'u kazanıp 4 yıllık uzmanlık eğitiminden sonra özel veya kamu hastanelerinde Biyokimya Uzamanı olarak çalışabilirsiniz. Tus sınavı Nisan ve Eylül aylarında olmak üzere yılda 2 kere yapılmaktadır.
Ama her yıl örnegin kimya bölumü mezunu bir kimyager , patoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp fakültesine ait olup kendi üniversitesinde de lisans egitimini almadigi konuları ezberleyerek TUS sinavina girmekte ve bir hastanede biyokimya uzmanligi egitimine baslayabilmektedir.
Kimya mühendisleri imalathane açabilir, fabrika kurabilir ve mesuliyetleri altında idare edebilirler. Madde 5 – 1 inci maddede yazılı unvanları almış olanlardan Devlet ve müesseseleriyle yarı resmi teşekküllerde vazife almış olanlar mesai saatleri dışında mesleki sahada serbest çalışabilirler.
12.1982 tarih ve 2771 sayılı kanun ile (657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişik 43. maddesi) Teknik Hizmetler Sınıfında KİMYAGERLER ve Kimya Mühendisleri aynı ek göstergeyi alacak şekilde düzenleme yapılmıştır.
Programın mezuniyet şartlarını yerine getirerek mezun olan öğrenciler “kimyager” unvanına sahip olurlar. Kimya lisans bölümünü bitirerek aynı alanda yüksek lisans yapan kişiler ise uzman kimyager kimdir sorusunun tanımını karşılar. Yüksek lisans sürecinde yapılan çalışmalar, kişilere uzmanlık kazandırmaktadır.
Kimya Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Kimya bölümü, tıpkı diğer anabilim dalı olan fizik ve biyoloji bölümleri gibi üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara verilen ünvan “kimyager” 'dir.
3000 Ek gösterge ile ¼ dereceden Emekli olan 30 yıllık Kimyagere 1.290,78 TL maaş bağlanır ve 48.404,07 TL emekli ikramiyesi ödenirken ayni yerde çalışan 30 yıllık bir Kimya Mühendisine emekli olurken 1.615,65 TL maaş bağlanmakta ve 60.587,01 TL TL emekli ikramiyesi ödenmektedir.
2021 yılı itibarıyla, Türkiye'de Adli Kimya ve Adli Toksikoloji mezunlarının başlangıç maaşı ortalama olarak 5.000-7.000 TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri