15- Toplu işçi çıkarma: İşveren İş Kanunu 29. maddesi gereği toplu olarak işçi çıkarabilmektedir. Bu durumda toplu çıkarma kapsamında olan işçiler için bu kod seçilecektir. Bu kodla çıkarılan işçiler, diğer şartları da sağlamaları halinde işsizlik maaşından yararlanabileceklerdir.
15- Devamsızlık
Devamsızlık sebebi ile 30 günden az çalışanlar için kullanılan eksik gün kodudur.
Fesih tarihinde çalışmamış:
Sigortalı, sözleşmenin feshinin olduğu tarihte çalışmamışsa bu kod ile bildirilir. İş sözleşmesinin feshedildiği tarihte çalışılmadığına dair belge ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belgedir. İbraz edildiği tarihten sonra hüküm ifade eder.
13- Kadın işçinin evlenmesi .
Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması gerekir. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.
16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli: Aynı gerçek veya tüzel kişi işverene ait birden fazla işyeri arasında işçinin nakledilmesi durumunda bu kod seçilecektir.
14 Numaralı Kod – Emeklilik İçin Yaş Dışında Diğer Şartların Tamamlanması; Sigortalı, yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamışsa ve bunları sağladığına dair yazılı belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alarak işverene ibraz etmişse, bu durumda çıkış kodu olarak bu kodun seçilmesi gerekmektedir.
SGK Çıkış Kodu 11 Nedir? Bu kod “İş kazası sonucu ölüm” tanımlanmıştır. İşçinin ölümü iş kazasına bağlı olarak gerçekleşmişse bu kod seçilecektir.
En başta sigorta primlerini eksik yatıran işveren tespit edildikten sonra hakkında öncelikle bir adli para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra işçi bu durumda bir hizmet tespit davası açacaktır. Ek olarak hizmet tespit davasının yanı sıra kaybettiği alacaklarına ve mevcut alacaklarına dair dava yoluna da gidebilecektir.
SGK eksin gün, çalışan kişinin o ay işe gelmedikleri günleri ve nedenini ifade eder. Çalışan iş yerinde 30 günden az çalıştığında bu bildirim yapılır.
12-Birden Fazla: Yine, Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, o ay içerisinde, kısa çalışmayla beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kod üzerinden yapılacaktır.
Puantaj eksik gün bildirimi, çalışanın belirli bir zaman dilimi içinde çalışma süresinin yanlış veya eksik olarak bildirildiğini gösterir.
28 PANDEMİ Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10 Md.)
SGK eksik gün bildirimi işçinin 30 günden az çalışması durumunda işveren tarafından SGK'ya yapılan sebep bildirimidir. İşverenin eğer iş yerinde çalışan sayısı 10 dan az ise eksik gün bildirimini yapması zorunludur.
İşçinin işten çıkarılacağı zaman da SGK'ya işten çıkış nedeni olarak, belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi anlamına gelen 05 kodunu bildirmekteler.
Yani, 22 numaralı kod diğer kodların aksine belli bir işten çıkarma nedeni belirtmemektedir. Bu sebeple, 22 numaralı kod ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da işsizlik maaşı gibi hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
“Madde 19 – İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.
İşten çıkarmalarda bilgi ekranına eklenen SGK işten çıkış kodu 25 yada 25.Madde İş Çıkışı kodu : İşveren tarafından personelin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile iş sözleşmesinin fesih: İş sözleşmesi işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı sebebiyle işçi tarafından ...
27 Numaralı Kod – İşveren Tarafından Zorunlu Nedenlerle Ve Tutukluluk Nedeniyle Fesih; İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması (4857 s.k. 25/III) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Emeklilik sebebiyle işten ayrılmak isteyen çalışanlar için işveren kod-8 ile çıkışını yapmak durumundadır. Emeklilik ile sözleşmenin feshini ifade eden Kod 8'de hem çalışanın kıdem tazminatı hakkı korunur hem de tekrar işe girmesinde kolaylık sağlar.
TAM SÜRELİ ÇALIŞMADAN KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMAYA GEÇİŞ
Türkiye'de haftalık çalışma süresi azami 45 saat olduğundan 30 saate kadar olan çalışmalar kısmi süreli çalışma olacaktır. Ancak söz konusu iş yerinde tam süreli çalışma saati haftalık 45 saatten daha azsa kısmi süreli çalışma bu saat üzerinden hesaplanacaktır.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
Çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en çok 15 saat, ayda en çok 40 saattir. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek brüt ücret 2023 yılı için 44,48 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri