Bir Dokun Bin Ah İşit Deyiminin Anlamı Bir dokun bin ah işit halini sormak istediğinizde size türlü dertlerini uzun uzadıya anlatarak bıktırana kadar susmayan kimseler için kullanılır. Bazı insanlar vardır ki dertleriyle ilgili bir kez sorulduğunda bitmek tükenmek bilmeyen dertlerini anlatmaya başlarlar.
Ad. insanları konuşturmak için biraz dertlerini deşmek yeter.
Bir Dokun Bin Ah İşit (Dinle) (Kâseifağfurdan) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insanları konuşturmak için biraz dertlerini deşmek yeter.
Conversation. "Neşve tahsil ettiğin sagar da senden gamlıdır/Bir dokun bin âh işit kase-i fağfurdan"(Neşe aradığın o kadeh,aslında senden daha dertlidir.Bir dokun bin âh işitirsin o zarif kâseden.) dediği gibi Gelibolulu Mustafa Ali'nin ne çok acı var hayatımızda...Çok üzüldüm yaşadıklarınıza.
Neşeli, sevinçli: Ve dünyâda en ziyâde onu güldürecek, en neşveli kahkahalarına serbest bir tayaran verecek Nihal'di (Hâlit Z.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez atasözü çok sık kullanılmaktadır. Bu atasözü büyük kazançlar elde edilmesi için küçük paralar harcanabileceğini ifade etmektedir. Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir.
Bir davranışı kendisine pahalıya mal olan kişi, benzeri durumlar karşısında çok ihtiyatlı davranır.
[1] Kişi korkmakla kendisine gelecek bir zararı önleyemez. Olacak olur. Bunun için boş yere korkup üzüntü çekmemelidir.
Atasözü Acele işe şeytan karışır Acele işe şeytan karışır. [1] Bir işi hızlı veya aceleyle yaparsak yanlış sonuçlara varırız.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
[1] Bir insan işini acele ile yapıp hemen bitirmek isterse işi yaparken işini şaşırır ve sona erdiremez.
Korkunun Ecele Faydası Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi korkmakla kendisine gelecek bir kötülüğü önleyemez.
Bir iş başarmak istedikleri takdirde işi başaramama korkusundan işi yapmaya başlamaya adım atmak dahi zor olabilir. İşte özellikle böyle anlarda en sık kullanılan atasözlerinden biri korkunun ecele faydası yoktur sözüdür.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
Ummadığın taş baş yarar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - Küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir. Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani beklenmedik kişilerden ummadığınız şeyleri yapabildiğini söylemektedir.
dunillah allahın dununda demektir. yani allahın altında.
Sagar, seramik hammaddelerden yapılmış, içinde pişirilecek seramik ürünlerden büyük kapaklı kutular, odalar veya hazneler olarak tanımlanabilir. Sagar pişirimi, seramik veya porselenlerin bu kutular içinde pişirilmesi işlemidir.
نوازش Arapça ve farsça anlamları
(نَ زِ) (اِمص .) 1 - مهربانی ، شفقت . 2 - نواختن آلت موسیقی . yoğuş(izah: (< yoğuşmaq: oxşamaq).)
[1] "Kendisinden büyük yararlar umulan birine karşı ufak özverilerden kaçınılmaz." anlamında bir söz.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez.
Cevap: zulüm görenin ahı, zulmedene hayretmez.
Cevap: düşman olsa bile su içen kimseye dokunulmamalıdır.
[1] Yokluğunda kendisinden söz edilen kimse, konuşmanın üzerine gelirse, o iyi bir insandır, denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri