Yasemin çiçeği çoğaltma için çiçekten bir parça (çelik) alınır. Bu parça alınırken çiçeğin zarar görmemesi için makas kullanmanızı öneririz. Yaseminin tepesinden yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda bir parça kesin ve su içinde 1 ay köklendirmeye bırakın.
Yasemin bitkisini çoğaltmak için yaz aylarının sonlarına doğru çelikler üretilir.
Yasemin çiçeğini çoğaltmak için yaz aylarının sonuna doğru çelikler üretilir. Çelik bitki ya da yaseminden köklendirmek için alınan parça olarak tanımlanır. Çelik alma esnasında keskin bir makas kullanmak oldukça önem taşımaktadır.
-Yasemin Tohumu Çimlendirme Mevsimi:Açık alanda baharla beraber, iç mekan içerisinde 12 ay ekim yapabilirsiniz.Bahar ve yaz tohum ekimlerinde tohumun 60-70 gün ıslak bez içerisinde buzdolabından meyve saklama bölümünde(tahmini +4 ile +5 derecede) beklemesi gerekir. Bu işlem soğuk katlama olarak geçer.
İşlem için yaz ayı sonlarına doğru yarı odunsu çelikler üretebilirsiniz. Çelik alırken Arap yasemininde keskin bir alet kullanırsanız bitkiye zarar verebilirsiniz. Arap yasemini çiçeği üst bölümünden 10-15 santimetre arası çelik alarak su içinde köklendirebilirsiniz. Bu işlemi kum veya torf içinde de yapabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Yasemin çiçeği çoğaltma için çiçekten bir parça (çelik) alınır. Bu parça alınırken çiçeğin zarar görmemesi için makas kullanmanızı öneririz. Yaseminin tepesinden yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda bir parça kesin ve su içinde 1 ay köklendirmeye bırakın.
Yıldız çiçekli yasemin, hoş kokulu bitkilerden biridir.
Ancak çiçeğin ana gövdesine kesinlikle budama yapılmamalıdır. Arap yasemini, sarmaşık gibi hızlı gelişen bir bitkidir.
Yasemin çiçeğinin saksısı, üstten olacak şekilde kış aylarında hafta da bir kez ve yaz aylarında ise haftada iki kez olacak şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında yasemin çiçeğinizi sularken, Pazartesi günlerini tercih edebilir, yaz aylarında ise Pazartesi ile Perşembe günlerini tercih edebilirsiniz.
Saksılı veye tüplü topraklı satıldığından her ay , her mevsim dikilebilir.
İç mekanda yasemin türleri arasında en çok kullanılan çeşit olan pembe yasemin, özellikle geceleri hoş kokulu tatlı bir aromaya sahiptir.
Yasemin çiçeği bakımı nemli ortamlarda kalacak şekilde olmalıdır. Bu bitkiler haftada bir defa mutlaka sulanmalıdır.
Yasemin Çiçeği Nasıl Ekilir? Yasemin çiçeğinin olgunlaşan tohumları, seçilen bitkiden toplanır ve şiddetli donların başlamasından önce, Kasım ayının sonunda ve Aralık aynın başında, tohumlar toprağa sığ bir derinliğe gömülerek ekilir.
Yasemin çiçekleri haziran ve eylül ayları arasında çiçeklenmektedir. Çiçeklenmenin meydana gelmesi için uygun ortam şartlarının sağlanması gerekmektedir. Uygun ortam koşullarında dikkat edilmesi gereken ilk husus hava alan ve aydınlık bir yer olmasıdır.
Yasemin çayı Jasminum sambac meyvemsi tadı ve çiçeksi kokusu olan bir çaydır. A, B1, B2, B6 ve C vitamini açısından zengindir. Yasemin çayı boğaz ağrısı, hazımsızlık ve baş ağrısı gibi birçok hastalığın tedavisine iyi gelir. Ayrıca ateş ve artrit tedavisinde de yardımcı olabilir.
Anayurdu İran olan ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde sıkça rastlanan bu bitki, parlak yaprakları ve hoş kokulu beyaz çiçekleriyle park ve bahçeleri süsler. Yasemin çiçeklerinden parfüm sanayisinde kullanılan değerli bir uçucu bir yağ çıkartılır.
Toprak İsteği - Arap yaseminin toprak isteği kumlu-killi ve geçirgenliği yüksek, organik maddelerce zengin topraklarda daha iyi gelişim sağlamaktadır. Nötr ve alkali toprağı sever, hafif asidik toprakta da yaşayabilmektedir. Sulama İsteği - İlkbahar ve yaz aylarında normal su ister.
Pencere kenarları veya balkon gibi doğrudan güneş ışığı alabileceği yerlerde yetişir. Ancak, özellikle yaz aylarında doğrudan güneş ışığından korumak için filtrelenmiş ışık sağlamak önemlidir. Sıcaklık açısından ise, Arap Yasemin bitkisi ısınan havalarda daha hızlı büyür.
Arap Yasemini ( Jasminium )
Yaseminler sıcak havalara karşı dayanıklı bitkilerdir. Fakat soğuk hava koşulları ve don olayları için aynı şeyler söylenemez. Soğuk bölgelerde yetişmesi oldukça zordur. Koyu yeşil renkli yapraklara sahiptir.
Arap yasemin çiçeği hızlı büyüyen sarmaşık cinsi çiçeklerdendir. yılda 50 - 60 cm uzayabilir. 11 - 22 cm çapında tüpte satılıyor. dikim çukurunu büyük kazıp içine yumuşatılmış toprak doldurup dikiniz. Etrafına havuz yapıp bolca can suyu veriniz.
Arap Yasemini, güneşli bir alanda ve iyi drene edilmiş toprakta yetiştirilmelidir. Düzenli gübreleme ve budama yapmak, bitkinin sağlıklı büyümesini teşvik eder.
Yasemin; egzotik ve yoğun olarak tanımlanabilir. Çiçek kokusu olsa da güçlü bir etkiye de sahiptir ve bu da neden uzun süredir afrodizyak olarak kabul edildiğini açıklayabilir.
Gece Melisası (Gece Kokan Melisa) Hakkında
Kolonya çiçeği olarak da bilinen melisa parfüm çiçeği veya çalısı olarak da adlandırılmaktadır.
Aromaterapi yöntemlerinde kullanılan en önemli bitkilerden biri de yasemindir. Yasemin kokusunun stres, depresyon ve yorgunluğa iyi geldiği bilinmektedir. Egzotik kokusu sayesinde kişilerde rahatlama ve huzur hislerini uyandırmaktadır. Aynı zamanda uyku problemleri için de tercih edilen bir kokudur.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri