Bergamot, özellikle çaylarda 'Earl Grey' adı altında veya direkt bergamotlu ibaresi ile görebileceğiniz bir bitki. Genelde bildiğimiz siyah çayın içerisinde aroma verici olarak kullanılsa da bergamotun tek başına çayı da yapılabiliyor.
Earl Grey, siyah çaya bergamot yağı veya aroması ilavesiyle yapılan kokulu, turunçgil aromalı çay harmanıdır. Bergamot, Turunçgillerden gelen (Portakal'ın kuzeni) Akdeniz coğrafyasında yetişen bir meyvedir.
Dünya genelinde sıklıkla tüketilen Lipton Earl Grey bilinen klasik tadına aromasıyla damga vurur. Bu çaylar turunçgil ailesinden olan bergamot meyvesinden elde edilen yağ ile tatlandırılır. Bergamot, turunçgillerden gelen ve Akdeniz coğrafyasında yetişen aromalı bir meyvedir.
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90. Aromalar yağ bazında olduğu icin bir çözücü gerekir.
Klasik siyah çaya limon ve bergamot aromasının eşsiz harmanı eklenerek elde edilen Lipton Earl Grey, çay tutkunları için bu keyfi eşsiz hale getiriyor. Çayın ismini 19. yüzyılda Başbakan Charles Grey'e Çin'den hediye olarak gelen bergamot yağı ile karıştırılmış bir çaydan aldığı biliniyor.
İlgili 19 soru bulundu
bu 1000 gram ve fiyatı uygun. bergamotsuz ve demli çay sevenler için tavsiye ederim.tek dikkat etmeniz gereken bir demliğe örnek olarak 50 gram çay koyuyorsaniz bundan 40 gram civarı koymanız gerekir aksi halde çayınız çok demli(acı) olur.aslinda diğer çaylara göre tasarruflu.daha az çayla aynı dem.
Earl Grey, siyah çaya bergamot yağı veya aroması ilavesiyle yapılan kokulu, turunçgil aromalı çay harmanıdır.
Tomurcuk Çayı damak tadını her şeyin üzerinde tutanların çayıdır. Doğal bergamot kokusu ve kullanılan tazecik filiz yapraklarıyla tüm çaylarla harmanlanabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çaydır.
Bergamotlu çay 'Oswego' ya da 'Arı balsamı' olarak da bilinir. Dünya çapında popüler bir çaydır. Sıcak ya da soğuk tüketilebilir. Bergamot genellikle siyah çaya katılan ve çaya hoş bir aroma veren haliyle tanınır.
Bergamot limon mu sorusuna cevap vermek gerekirse, limona oldukça benzediği söylenebilir fakat bergamot limondan tamamen farklı bir meyvedir. Bergamot meyvesi yenir mi şeklindeki sorularla da sıklıkla karşılaşılabilmektedir. 5 ya da 7 cm çapındaki etli kısmının tadı oldukça ekşidir.
Bergamot çayı sahip olduğu hoş koku ile aromaterapi özelliğine sahiptir. Kendinizi iyi hissetmek isterseniz bergamot çayından faydalanabilirsiniz. Bergamot çayı; depresyon, gergin ruh hali, korku ve stres gibi duyguların yerine ferahlık ve huzur getirmeye yardımcı olan aromatik bir kokuya sahiptir.
Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun anavatanı Batı Hindistan'dır.
Earl grey çayı antioksidan özelliğe sahip olan bir çay olarak bilinmektedir. Damar tıkanıklıklarını önleyici bir özelliği olan çayın, kalp ve damar rahatsızlıklarına oldukça iyi geldiği de bilinmektedir. Cilt sağlığı açısından fayda sağlamaktadır.
Herkesin İngilizce “Early” kelimesi ile bağdaştırarak erken saatte içilen keyif çayı gibi algıladığı “Earl Grey” aslında İngilizlerin “Lordlar Kamarası” kast sisteminde geçen bir ünvandan gelmektedir. Ayrıca “Earl” ün bizdeki karşılığı çok yakinen bildiğimiz “Reis” demektir. Yani Earl Grey: Reis Grey demek.
Hoş kokusu sayesinde vücutta aroma terapi etkisi yaratıyor, stresin vücuttan uzaklaşmasına destek oluyor. Stres kaynaklı uykusuzluklardan da kurtaran bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde asabiyet ve gerginlik gibi olumsuz ruh hallerine iyi geliyor.
Piyasada pek çok markaya ait çay bulunmakta. Fakat ne yazık ki her marka Earl Grey çay konusunda başarılı değil. Dolayısıyla bulduğunuz tomurcuk yani Earl Grey çayın kalitesini anlamanız konusunda size küçük bir ipucu vereceğiz. Eğer Earl Grey çayı döküm değil de poşet çay şeklinde aldıysanız çay poşetine dikkat edin.
Hulâsa: Aman dikkat bergamot aromalı alkollü çaylardan uzak durun. Helal sertifikalı tomurcuk çaylarda etil alkol mevcut değildir, denetimli üretildiği için alkol ile değil doğal yollarla çözündürülmüştür. Onları içebilirsiniz.
bergamot ağaçları çok enderdirler ve kasım ortası gibi meyve vermeye başlarlar. yeşilken çok daha aromatikken, kışın sarılaşıp aromaları azalır. normal çay gibi bi kaç bardaktan sonra içilemeyen çaydır.tadı kokusu çok güzel ama demliği yanınıza alıp uzun uzun çay içmeyi seviyorsanız bergamotlu çay ağır gelebilir.
Eğer alacağınız bergamot çayı doğalsa içinde alkol bulunmaz. Ancak tomurcuk aromalı çay kullanırsanız işin rengi değişir. Çünkü tomurcuklu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun bir aroma ve koku vermesi için bergamotun aroması kullanılır.
Deminize Aroma Katan Özel Doğuş Çay Kutuları
Karadeniz bölgesinde yetişen kaliteli yaprakların bergamot aroması ile harmanlanmasından elde edilir.
Dünyada bu kadar tozdan arındırılmış tek çay olan Mevlâna Çay'da çok az Avrupa Birliği onaylı doğal bergamot bulunur.
YOĞUN AROMA, YOĞUN TAT
(Bergamot portakalı, Akdeniz Bölgesi'nde yetişen aromatik portakal tadına benzer bir lezzeti olan bir meyvedir. Bergamot yağı, bu meyvenin kabuğundan çıkarılır). Demlendiğinde parlak ortaya çıkan koyu dem rengi Sri Lanka cay karakterinin dengeli sert ve buruk tadının güzel bir örneğidir.
Doğuş Earl Grey Demlik Poşet Çay 100'lü keyiflenmenin en pratik yollarından biri. Bergamot aroması sayesinde her yudumda enfes kokusunu alabileceğiniz, dinlendirici bir çaydır. Sizi demlik temizleme derdinden kurtaracak 100 adet tek kullanımlık pratik demlik poşet içerir.
Green Earl Grey, Japonya'da yetişen özel “Sencha” cinsi yeşil çay yapraklarının İtalya'da yetişen, tamamen doğal bergamut yağıyla harmanlanmasından elde edilir.
Safra söktürür, hazmı kolaylaştırır. Safra taşı olanlarda ve safra kesesi olmayanlarda ağrı yapar. Hamileler günde en fazla bir bardak içebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri