Erzurum iline bağlı 20 ilçe bulunmaktadır. Merkez ilçeler: Aziziye. Palandöken.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Erzurum'un Yakutiye İlçesi 1. Kademe gelişmiş ilçeler arasında yer aldı. Palandöken, Aziziye ve Oltu İlçelerimiz 3. Kademe gelişmiş ilçelerimiz arasında yer alırken, İspir 4.
Nüfusu en kalabalık ilçesi merkez Yakutiye İlçesi'dir. Nüfusu en az olan ilçe Pazaryolu' dur. Yükseltisi en fazla olan ilçe Karayazı(2350 m.), en düşük olan ilçe ise Uzundere (1000 m.) dir. En geniş yüzölçümü İspir İlçesi'ne aittir.
Erzurum, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Erzurum olan il, 749.754 nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük üçüncü ilidir. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük dördüncü ili olan Erzurum'da, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup şehir son yıllarda kış turizmiyle de öne çıkmaktadır.
Dolayısıyla Bayburt, paşa sancağı olarak Erzurum Eyaletinin ana idare merkezi olmuştur. Bu idare kaynaklara göre yaklaşık 1548 yılına kadar yani 13 yıl sürmüştür. Dolayısıyla bu süre zarfında Erzurum Bayburt'tan yönetilmiştir. İşte Erzurum'un Bayburt'a bağlı oluşunun hikâyesi de bundan ibarettir.
İlgili 18 soru bulundu
Köprüköy, Erzurum merkeze 55 km Pasinlere 15 km Horasana 25 km mesafede Aras Nehri kenarına yer alan, tek bakkalı ve tek fırını olan ilçe. İlçenin kaymakamlık binası anayol kenarında olup ilçe emniyet amirliği kaymakamlık binasının 3 katında faailyet göstermektedir. Halkının %95 lik kısmı kürt nüfüsunu oluşturmaktadır.
1048`de Doğu Anadolu Bölgesini fethetmek üzere Bizans topraklarına giren Selçuklu Türkleri, Erzurum Ovası`nın batısındaki Erzen`i ele geçirdiler. Saldırılar sonucunda harap olmuş asıl Erzen`e Türkler, Kara Erzen ve zamanla Karaz adını verdiler. Yeni Erzen ise daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum ismine dönüştü.
2021 yılı verilerine göre, Erzurum'un toplam nüfusu 756.893'tür. Yüzölçümü ise 25,005 km²'dir. Yakutiye, nüfusun en yüksek olduğu, Pazaryolu ise en düşük nüfuslu ilçesidir. Yüzölçümü göz önüne alındığında en büyük ilçe Karayazı, en küçük ise Uzundere'dir.
Türk hâkimiyetinin ilk zamanlarında, Meyyafarikin ile Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak amacıyla, bu ismin sonuna Anadolu'ya ait olduğunu belirten "Rum" kelimesi ilave edilmiş ve "Erzenü'r-Rum" ismi ortaya çıkmıştır. Bu isim “Arzanu'r-Rum” ve “Arzırum” gibi değişikliklerden sonra “Erzurum” şeklini almıştır.
Erzurum'un 20 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler şunlardır: Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere.
ADNKS 2012 sonuçlarına göre Erzurum`da nüfusu en kalabalık olan köyün 2 bin 185 kişiyle Karaçoban`ın Binpınar Köyü olduğu açıklandı. Nüfus çokluğu bakımından Binpınar`ı 2013 kişiyle Karayazı`nın Göksu Beldesine bağlı Değirmenkaya Köyü, bin 926 kişiyle Tekman`ın Gökoğlan Beldesi Toptepe Köyü izledi.
Erzurum ve Muş kan kaybetmeye devam ediyor
11 yılda 12 bin 192 kişi azalan Erzurum'da en büyük sebep işsizlik olarak görülüyor. Muş'un nüfusu da bir önceki yıla göre 5 bin 889 kişi azaldı. Göç edenlerin arasında gençlerin yoğunlukta olduğu kentte göçe temel neden olarak işsizlik gösteriliyor.
Araştırmada Çankaya ve Yenimahalle, Türkiye'nin en gelişmiş 10 ilçesi içerisinde yerini korudu. Çankaya, İstanbul Şişli'den sonra Türkiye'nin en gelişmiş ikinci ilçesi olurken, Yenimahalle de beşinci sıraya yerleşti.
Erzurum'a bağlı 21 ilçe, bu ilçelere bağlı 14 belde ve 967 köy bulunmaktadır.
Aziziye, eski ismi Ilıca, Türkiye'de Erzurum ilinin bir ilçesidir. Merkez yani Erzurum Ovasında bulunan mahalleleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde Ovacık (Toprakkale) kısmı ise Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Erzurum ilinin merkez ilçelerinden biri olup, ilin batı kısmını oluşturur.
Erzurum, Doğu Roma İmparatoru II. Theodosios'a (408-450) izafe edilerek Anadolu'ya yönelik İran saldırılarına karşı muhtemelen 415-422 yıllarında Theodosiopolis adıyla kurulmuştur. Theodosiopolis, Müslüman Komutan Ömer bin Hattab'ın komutasındaki İslam Orduları tarafından 633 yılında fethedildi.
Şimdiki adı olan Erzurum ise, Erzen el-Rum'dan türemiştir. Anlamı ”Roma arazisindeki Erzen'dir. Diğer bir rivayete göre Erzurum kelimesi Arz-ı Rum yanı Bizans ülkesinden meydana gelmiştir.
Erzurumlulular yani dadaş olanlar türktür. Ve dadaş demek gerçek türk demek. Hiç bozulmamış karışmamış eski türk soylarına dayanır. Dadaş kelime olarak Yiğit cesur erkek anlamlarına gelir.
Doğu Anadolu'nun en büyük şehirlerinden birisi olmasına rağmen il nüfus büyüklüğü açısından 81 il içinde 28. sıradadır. 2000'li yıllarda şehirleşmenin belirgin hale gelmesiyle kent nüfusunda ciddi bir artış kaydedilen Erzurum'da ilk defa kırsal nüfus oranı %40.20'ye düşmüştür.
Bunun sebebi Erzincanın 1200 metre rakımı var,Erzurumun ise 1800 metre rakımı var.Erzurum rakım olarak çok yüksekte olduğu için soğuktan çok fazla etkileniyor.
Erzincan'ın merkez ilçesiyle birlikte; Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü ilçeleri bulunuyor. 161.191 kişiyle Erzincan merkez en fazla nüfusa, 2.333 kişiyle de Otlukbeli en az nüfusa sahip ilçelerdir.
Erzen'in yakılmasından sonra sağ kalan halk Müslümanların Kalîkalâ, Ermenilerin Karin dedikleri şehre yerleşerek buraya eski şehirlerinin hatırasına Erzen ismini vermişlerdi. Bu yeni isimlendirme gittikçe artan bir kabule mazhar olarak eski ismin yerini aldı ve bundan böyle Erzenu'r-rum diye çağrılmaya başlandı.
Doğu Anadolu Rumları Doğu Anadolu'nun yüksek platosuna özgü olan ve Trabzon Rum İmparatorluğu sınırlarının hemen güneyinde yer alan etnik Rumlar (Erzurum Vilayeti) hem Pontus Rumlarından hem de Kafkasyalı Rumlardan farklılaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri