Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Nişanlınız 17 yaşını doldurmadığı için, temel kuralı karşılamamaktadır.
2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Evlenme Yaşı Kaçtır? Türk Medeni Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmuş herkes başka bir kimsenin iznine bağlı olmaksızın evlenebilir.
Bir kadın için aslında en uygun doğurganlık yaşı 18-24 yaşlar arasıdır. Gebelik yaşı ertelendikçe kısırlık problemleri artmakta, gebelik süreci zorlaşmakta, gebelik ve doğumun komplikasyonları artmaktadır.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
27 Yaşını Geçenlere Yardım Yok
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Evlilik bütün peygamberler, özellikle de İslâm Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s.)‟in önem verdiği bir kurumdur. Dini açıdan bakıldığında, yapılması sünnet, yerine göre farz olan amellerden biridir.
Örneğin evlenme yaşı başlangıçta kızlar için dokuz, erkekler için 16 olarak belirlenmiş, ancak bunun hem Afgan Anayasası hem de uluslararası antlaşmalara aykırılığı nedeniyle kızların evlilik yaşı 16'ya, erkeklerinki 18'e çıkarılmıştı. Kaldı ki, kızların 16 yaşında evlenmesi de Afgan Anayasası'na aykırı.
İngiliz kanalı Nickelodeon'un yaptığı araştırmaya göre erkeklerin olgunlaşma yaşı 43 olarak açıklandı.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
Sessiz Evlilikte Çift Terapisi Nasıl Uygulanır? Uzmanlara göre çiftler; kavga çıkmasın diye, tartışmamak adına, sessizliğin hakim olduğu, duygusal açıdan kopuk, paylaşımın olmadığı, cansız bir evliliği sürdürme gayretini bırakmalarıdır.
Evliliğin ilk üç yılı en zor olmakla birlikte parodoksal bir şekilde evliliğin en canlı yıllarıdır. Yıllar ilerledikçe evlilikte zorluklar giderek azalmakla birlikte ilk beş yıl hatta ilk yedi yıl devam eder. Boşanma istatistiklerine baktığımızda boşanmaların en fazla ilk yılarda gerçekleştiği görülür.
Evlilik yıldönümlerinin isimleri
İsimlendirmelere örnek olarak: 1. yıl pamuk, 10. yıl kalay, 20. yıl porselen, 25. yıl gümüş, 40. yıl zümrüt, 50. yıl altın, 70. yıl platin, 80. yıl meşe, 90. yıl granit ve 100. yıl su.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Bunun için de tavsiye edilebilecek klasik yöntem, adetin 1.gününden itibaren sayıldığında 9-10.günden başlanarak 17-18. güne kadar 2-3 günde bir düzenli ilişkiye girmektir. Erkeklerde spermin en aktif, motivitesinin en yüksek olduğu ve kalitesinin en yüksek olduğu dönem, 2-3 günlük cinsel ilişki sonrasıdır.
Sonuç olarak kadınlar için 35 yaş üstü gebe kalmak zorlaşır, gebelik olsa bile hem anne hem de bebek için bazı riskler gündeme gelir. Bu nedenle mümkünse anne olma yaşını 35 yaşından sonraya bırakmamak en mantıklı yaklaşım olacaktır.
Medeni Kanun düzenlemesine göre yasal evlilik yaşı 17'dir. Esasında kişilerin herhangi bir izne tabi olmadan evlenebilecekleri yaş erginlik yaşı, yani 18 yaştır. 17 yaşını doldurmuş kadın ve erkekler de, temsilcisinin (veli veya vasi) izni ile evlenebilir.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de asgari evlenme yaşı belirlenmiştir. Örneğin; Danimarka ve Kanada'da evlenme yaşı kadınlar ve erkekler için 18'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri