Kıskançlık, insanın değer verdiği şeye gösterdiği aşırı sevgi ve onu başkalarıyla paylaşamama d urumudur. Kıskançlık çoğu kez aşırı sevginin bir ifadesi olarak tarif edilse de, bu çoğu kez sevgiyi kaybetme korkusundan kaynaklanır. Kişinin bir şeyi kaybetmeyle ilgili kaygısı varsa, o kişi kıskançlık yapabilir.
Kıskançlık güvensizlikten ,sahiplenme duygusunun yoğunluğundan ilgiyi ve sevgiyi yitirme endişesinden kaynaklanıyor olabilir. İlişkide eşlerden biri diğerini kaybetme kaygısı yaşıyorsa bu kıskançlık duygusunu tetikleyebilir. Genellikle evlilik ilişkisinde karşı cinsten üçüncü kişinin varlığı kıskançlık duygusu yaratır.
Rüya sahibinin rüya da kıskançlık yaşaması veya eşinin kendisine karşı bir kıskançlık yaptığını görmesi genel olarak dünyevi hırsları yüzünden kişinin bir takım kayıplar yaşayacağına dair yorumlanmaktadır. Rüyada eşini kıskanmak aynı zamanda geçim darlığına da işaret etmektedir.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
4-KISKANÇLIK. Tabi ki kıskanılmak birçok erkeğin hoşuna gider. Ancak ölçülü bir kıskanmadan bahsediyoruz. Ölçülü bir kıskanma onu sevdiğinizi belli etme yollarından biridir.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Evrimsel psikolojiye göre kıskançlık duygusunun kökeninde partnerini kaybetmemek, dolayısıyla soyunun devamlılığını sağlamak yatar. Yani romantik bir ilişkide insanın partnerini kıskanması normaldir diyebiliriz. Kültürel özellikler, kıskançlık özellikle de kıskançlığın dışavurum biçimleri üzerinde rol oynar.
Peygamber eşleri, özellikle kocalarının ilgisi ve sevgisi söz konusu olduğunda, birbirlerini kıskanmışlardır. Bu kıskançlık birbirlerinin aleyhinde konuşmaya ve davranmaya sebep olmuştur. Hz. Ayşe'nin kıs-kançlığı peygamberin diğer eşlerinden daha belirgindir.
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir. Kişide sağlıksız bir muhakeme yapısının varlığına, bazen de karşısındaki kişiye duyulan güvensizliğe işarettir.
Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehit olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır. Kadın, hem kıskanacak, hem de buna katlanacaktır. İşte bu büyük fedakârlık, erkeklerin cihadı gibi tutulmuştur.
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
Kadınlar gibi erkekler de sevdiğini kıskanırlar. Erkekler genellikle kıskandıklarını belli etmemeyi tercih ederler. Bu nedenle bazen kıskançlık durumu karşı taraftan sezilmeyebilir.
Serhat'ın dediği gibidir. Yani “evli erkek sevgilisi için eşinden boşanmaz, ikinci ilişki birinci ilişkinin devamını sağlayan bir aparat görevini görür”.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Ebeveynlerin tutum ve davranışlarının yanında, çocuğun kişilik gelişiminin de kıskançlık üzerinde etkisi vardır. Yaşamın ilk altı yılı kişiliğin temelinin oluştuğu ve ilişkilerin şekillendiği bir dönemdir.2 yaşından itibaren çocuklarda kıskançlık duygusu oluşmaya başlar.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Othello sendromu, aşırı kıskançlık olarak nitelendirilen patolojik bir durumdur. İnsan yaşamını büyük oranda etkileyen othello sendromu, kişilerin hayatında bulunan tüm insanlara karşı tutucu ve aşırı kıskanç şekilde yaklaşmasına yol açar.
Kıskançlık, romantik ilişkilerde ilişkinizi ve partnerinizi kaybetme korkusu yaşadığınız durumlarda yoğun olarak ortaya çıkar. Korkunuz ilişkinizi korumak için tetikte olmanızı ve daha kontrolcü davranmanıza neden olur. Partnerinizin davranışlarından şüphelenir ve onu kontrol altında tutmaya çalışırsınız.
Duygusal Kıskançlık ve Cinsel Kıskançlık
Bu uzmanlar seven insan kıskanır cümlesini böyle açıklar. Yapılan çalışmalar kıskançlığı duygusal ve cinsel kıskançlık olarak iki farklı boyutta ele almıştır. Kadınlar duygusal kıskançlığı, erkeklerin ise cinsel kıskançlığı daha fazla hissettiklerini ifade etmişlerdir.
1) GÖZ TEMASI
Eğer size karşı ilgisi olmasa, zaten çaba harcayıp gözlerinizin içine derin derin bakmaya yeltenmezdi bile. Aşık erkek göz temasından hoşlanan erkektir. Eğer hayatınızın erkeği gözlerinizin içine bakıyorsa, sakın gözlerinizi kaçırmayın, siz de ondan hoşlandığınızı belli edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri