Alacaklının elinde kambiyo niteliğinde bir belge bulunmaz ise, alacaklı genel haciz yoluna başvurur. Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir.
İlamsız icra takibi, herhangi bir mahkeme kararına dayanmayan, para borcu, teminat ya da diğer alacaklar için icra müdürlüğünde yapılan icra takibidir. Bu icra yolunda alacaklının elinde bir belgenin, ilamın veya bir alacağı gösterir ve ispat eder nitelikte herhangi bir belgenin olması şart değildir.
İlamsız icra takibi açmak isteyen alacaklı kişinin direkt olarak icra dairesine başvurması gerekir. Alacaklının ilamsız icra takibi başlatabilmesi için mahkemeye dava açmasına gerek yoktur. İcra ve İflas Hukuku icra davaları ile ilgili olan ve bilinmesi gereken ayrıntıları açıklığa kavuşturmaktadır.
Yani, her “ilamsız takip” -hakkında, başka “kesin yetki hükmü” bulunmadıkça- borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesisinde yapılabilir.
Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz. İlamsız takip açabilir ve örnek 7 ile alacağınızı isteyebilirsiniz. Eğer ki borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez ise borç uhdesinde sayılmış olup alacağımıza ilişkin haciz işlemlerini gerçekleştirebilmekteyiz.
İlgili 15 soru bulundu
İlamsız icra, alacaklının elinde alacaklı olduğunu kanıtlayacak güçlü deliller bulunmaması halinde başvurulacak ilk yoldur. İlamsız icrada alacaklı tarafından suistimale açık olduğu için kanun hükmü borçluya itiraz edip takibi durdurma hakkı vermiştir.
Bir borcu elden de verseniz, bankadan da verseniz 2022 yılı itibariyle 6640 TLnin üzerinde bir meblağ ise, “yakın akraba olmak” gibi birkaç istisnai durum haricinde bunun verdiğiniz bir borç olduğunu (ve geri ödenmediğini) yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız.
İlamsız takiplerde, takip talebinde bulunan alacaklıdan, alacağın binde beşi oranında tahsil edilir. Bu harç, takip sonunda alınacak asıl harca mahsup edilir.
Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Borçlu açıkça borcu olduğunu icra dairesine bildirir veya süresinde itiraz etmezse, her iki durumda da takip kesinleşir.
Kişi, doğru belge ve faturalarla başvuru yaparak direkt olarak ilamsız icra takibi başlatabilmektedir. Herhangi bir davanın açılmasına gerek olmaması nedeniyle, ilamsız icranın gerçekleşme hızı, diğer dava türlerinden daha kolaydır. İlamsız icranın kişiye ulaşması 1 hafta içinde gerçekleşir.
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? Borç kanunda gösterilen süreler içinde ödenmez veyahut itiraz edilmezse icra işlemi kesinleşir. Kesinleşme sonrası borçlunun mallarına haciz konulabilecektir.
İlamsız icra takibine 7 günden sonra itiraz yapılamaz. 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesiyle birlikte haciz aşamasına geçilir. Haciz aşamasında haczedilecek ne kadar eşya varsa haciz kapsamına alınır. Borçlu, ilamsız icra takibine itiraz ederse icra takibi durur.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
başlayabilmesi için, bu konudaki tebliğlerin yapılması gerekir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir.
İlamsız icra takiplerinde itiraz süresi ödeme emrinin borçluya tebliğ tarihi ile başlar ve bu tarihten itibaren 7 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. Kural olarak bu süre içerisinde icra takibine itiraz edilmemesi halinde takip kesinleşir. Bu kuralın yalnızca bir istisnası bulunmaktadır.
7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/1. maddesinde ”Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
Ancak unutulmamalıdır ki, icra takibi, borçlu olan memur veya sözleşmeli personelin adli siciline işlenmez. İcra takibi, yalnızca alacaklının borcunu tahsil etmek üzere icra dairesi tarafından yürütülür ve bu sürecin adli sicil kayıtlarıyla bir ilişkisi yoktur.
Borcun tamamen ödenmesinin ardından alacaklı, icra dairesine başvurarak dosyanın kapatılmasını talep edebilir. Eğer alacaklı tarafından böyle bir başvuru yapılmazsa, borçlu da kendisi başvuruda bulunarak dosyanın kapatılmasını sağlayabilir.
Eskişehir icra avukatı avukatlık ücretleri, dosya işlemleri, tebliğ durumlarına kadar tüm masrafları hesaplamaktadır. İcra ve İflas Yasası 59. Madde bu konuda kişilere bilgi vermektedir. Yasalar tarafından desteklenen bu durum karşısında alacaklı takip esnasında oluşan tüm masrafları borçlu kişiye yansıtabilmektedir.
Conversation. ***UYAP Tebligat Ücreti Duyurusu*** 01.02.2023 tarihinden itibaren; ✉️Normal: 58,00-TL 📨Hızlı: 116,00-TL 📧E-Tebligat: 10,00-TL olacaktır.
Yalnızca para teminat alacaklarına ilişkin olarak başlatılan ve Örnek No:7 şeklinde düzenlenen ödeme emirlerine ilamsız takiplerde ödeme emri denir.
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri