Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde, sönmüş bir volkanın üzerinde yer alan, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
Afyon,kalesi,firig vadisi,bir doğa harikasıdır.
Rum kayseri tarafından inşa ettirilen kaleyi Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin fethetmiş; daha sonra, Sultan Orhan, Germiyan Oğullarının elinden almıştır.
izlemek isteyenler, tam 701 basamak çıkıyor. 701 basamak çıkmak gerekiyor.
Tarihi Afyonkarahisar Kalesi'nden şehrin manzarasını izlemek mümkün. Fakat kaleye ulaşmak çok da kolay değil. Manzaranın göründüğü bayrağa ulaşabilmek için 701 basamak çıkmak gerekiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır.
Afyon Kalesi, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II.Murşil tarafından MÖ.1350 yılında, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla . yüksekliğindeki trakit bir kaya kütlesi üzerinde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin o zamanki ismi Hapanuva (Yüksek Tepe Şehri) idi.
226 metre yüksekliğinde oldukça dik olmak üzere trakit bir kaya kütlesidir.
3. Selim döneminde inşa edilen sarnıçları ve kuleleri de yakından görebileceğiniz, Türkiye'nin en önemli tarihi hazinelerinden biri olan Afyonkarahisar Kalesi'ni hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve kültür turlarıyla gezebilirsiniz. Yazar Notu: Kaleye çıkmak yaklaşık 30 dakika sürüyor.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Afyonkarahisar şehri ile özdeşleşen Karahisar Kalesi'nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, İsa'dan Önce 1340'lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Dış kale Ankara'yı bir yürek şeklinde çevirir. Dört katlı olan iç kale kısmen Ankara Taşı'ndan, kısmen de toplama taşlardan yapılmıştır.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
HEBİLLİ KALESİ
Mersin'in yaklaşık 18 km. kuzeydoğusundaki Hebilli Köyündedir. Ortaçağ dönemine tarihlenen kalenin uzunluğu 20 m., genişliği 14 m. ' dir. Komutan Kalah Habellieh tarafından yaptırılmıştır.
Sivrihisar Saat Kulesi, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesinde bulunan saat kulesi. 1900 yılında Kaymakam Mahmud Bey ile Belediye Başkanı Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırılan kule 12 metre yüksekliğinde olup çanı Aralık 2006'da çalınmışsa da 2007'de Afyonkarahisar'da bulunarak yerine yerleştirilmiştir.
Eski Yunan metinlerinde Akronio şeklinde geçen isim Romalılardan kalan eski paralar ve latince yazılarda Akronium olarak görülmektedir. Bizans egemenliği sırasında dilsel gelişimler sonucu Akroenos olarak adlandırılmaktadır. Karahisar-ı Sahip, Karahisar-ı Delve, Sahibin Karahisarı ve Saipkarasker...
Keçi Kalesi, Helenistik dönemde yapılmış olup, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılmıştır. Kale, hem Sardes ticaret yolunu gözlemlemek, hem de Selçuk Kalesi'ne Kuzey'den gelebilecek saldırıları önceden tespit ederek hazırlıklı olmak amacıyla kullanılmıştır.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde eksi 12 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları, hayatı olumsuz etkiliyor. İlçe merkezindeki süs havuzlarında sular donarken, Hüdai Kaplıcaları bölgesinde 800 metre derinlikten yaklaşık 70 derece sıcaklıkta çıkan termal suların aktığı Şifa Şelalesi, soğuk havanın etkisiyle dondu.
Volkanik dağlar
Türkiye'de volkanik alanlar oldukça geniştir. Anadolu'nun en yüksek dağı Ağrı Dağı (5137 m) ve Küçükağrı Dağı (3896 m) Tersiyer ve Kuaterner zamanlarında farklı püskürmelerin eseridir. Doğu Anadolu'daki Süphan Dağı (4058 m), Nemrut Dağı (3050 m), Tendürek Dağı (3533 m) volkanik dağlardır.
Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir. Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri