İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).
Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.
Evde ya da iş yerinde kıble yönünü belirlemek istiyorsanız pusula kullanabilirsiniz. En kolay yöntem genelde pusuladır. Diğer bir yöntem de kıble saatinin takip edilmesidir. Kıble saati bazı takvimlerde yer alan bir saattir.
Evde veya işyerinde kıble yönünü belirlemek için en kolay ve günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de internet üzerinden yapılan uygulamalardır. İnternette kıble yönünü belirleyen uygulamaları telefona indirerek kısa zamanda ve kolaylıkla bulunulan yerin kıble yönü belirlenebilmektedir.
Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.
İlgili 26 soru bulundu
Yani kıble olarak aslında Kabe'ye dönük olarak namaz kılınır. Kıbleyi bulmak için Kabe'nin nerede kaldığını bilmekte yeterlidir. Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır. Tam konumu ise Güney Doğudur.
Buna göre, namaz kılan kişi, kendisini Kâbe'ye dik olarak bağlayan doğrusal çizgiden, sağa veya sola 45 derece dönmediği sürece Kıble istikametinden tamamen sapmış olmaz ve bu durum namazının sıhhatine engel teşkil etmez. Bir Müslümanın camide namaz kılması hâlinde kıbleyi ayrıca araştırmasına gerek yoktur.
Namazlar kıbleye dönülerek kılınır. Cami minarelerinin kapıları ise kıble yönüne göre inşa edilir. Yani minare kapıları güney yönü işaret eder. Çünkü kıble güney yönüne dönerek bulunur.
b) Pusula yoksa güneşli bir havada bulunuyorlarsa, bulundukları yerin kuzey yada güney yarım kürenin nerede olduğunu hesaplayarak güneşe göre kıbleyi tayin ederler. Geceleyin ise yıldızlarla tespite çalışırlar. c) Bunların hiç biri mümkün değilse ictihad edip kanaatlerine göre bir tespit yaparak namaz kılarlar.
TESBİH İLE KIBLE BULMA YÖNTEMİ
Şu şekilde yapıldığı rivayet edilir: 99'luk tespih ele alınıp 3 ihlas ve 1 fatiha okunur. Tespih, yere paralel olacak şekilde çevrilmeye başlanır. Yavaşladığında ileri geri salınım hareketi yapar. Gittiği iki yönden biri kıble yönüdür.
Pusula'nın konumunuza erişmesine izin verme
Pusula konumunuzu görmüyorsa Konum Servisleri'ni açtığınızdan emin olun. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri bölümüne gidin, sonra Konum Servisleri'ni açın. Pusula'ya dokunun, sonra Uygulamayı Kullanırken'e dokunun.
KIBLE SAATİ İLE KIBLE TAYİNİ
Kıble tesbiti yapacağımız gün takvimlerinizde bulunan kıble saatinde yeryüzüne dik duran cisimlerin gölgelerinin güneşe taraf olan uzantısı kıble yönünü göstermektedir. O saatte yüzünü güneşe dönen kıbleye dönmüş olur.
Amr b. Âs, “Kâbe bütünüyle kıbledir, kendi kıblesi ise yüzüdür (yani Kâbe kapısı ve Makām-ı İbrâhim'in bulunduğu doğu tarafı); eğer bu tarafa yönelerek namaz kılamazsan Hz. Peygamber'in kıblesine yönel” demiştir ki bu da Rükn-i Şâmî ile altın oluk arasında kalan yerdir (bk.
Değerli kardeşimiz, Takvimlerde bulunan "kıble saati"ne göre de kıble belirlenebilir. Mesela, takvimde kıble saati 10:30 ise, bu saat geldiğinde güneşin bulunduğu istikamet kıble yönüdür. Dik bir nesnenin gölgesi kıble istikametini gösterecektir.
Ürün Özellikleri : Nerde olursanız olun, yolculukta, seyahatte, misafirlikte, piknikte ve gezide namaz için kıblenizi bulmanızda yardımcı olacaktır. Elinize alın ve yere paralel olarak düz tutun veya düz bir zemine koyun pusula dönmeye başlıyacak ve saniyeler içinde kıblenizi bulacaktır.
Korkuluk: Tabanın etrafını çevreleyen kısım. Taş, Metal veya ahşap malzeme ile yapılır. Minarenin şerefe ile külah arasında yer alan bölümüdür. Tanım: Silindir veya çokgen prizma biçimindeki kulelerin ya da minarelerin üstünü örten sivri çatı.
Kış aylarında mezrada sadece ben bulunduğumdan camide sadece ben namaz kılıyorum. Yaz aylarında ise mezraya 7 hane daha geliyor. Nüfus kalabalıklaşıyor” dedi. Bingöl İl Müftüsü Hasan Çağlar ise konuyla ilgili gerekli incelemeyi başlatacaklarını belirterek, “Müslümanların tek kıblesi var o da Kabe'dir.
Açıklama. Kıble Bulucu - Kible Yönü Bul uygulaması sayesinde mobil cihazlarınız ile nerede olursanız olun kıblenin yönünü doğruluğu en yüksek bir şekilde tayin edebilmek artık mümkün. Kıble yönünü bulmak için : Telefonunuzu yere paralel olacak şekilde ok simgesi yeşil oluncaya kadar Kabe resmi yönünde döndürünüz.
Klasik bir pusulada olduğu gibi dünyanın manyetik çekim alanından faydalanarak kuzeyi tespit eder ve buna göre yön belirlenmesine yardımcı olur. Örneğin, haritayı otomatik olarak kullanıcının istikametine çevirerek kullanıcıya yardımcı olur veya uygun programlar bunun vasıtasıyla kıbleyi gösterebilir.
Konuyu netleştirmek için "Kıble yönü" açısından ele alacak olursak; İstanbul'da Intelsat 26 (50°Doğu) uydusuna ayarlı bir anten yaklaşık olarak kıble'yi gösterirken Van'da W4/W7 (36°Doğu) konumuna ayarlı bir anten kıble'ye bakmaktadır.
Kıble, Suudi Arabistan'ın Mekke şehrindeki Büyük Cami'de bulunan Kabe'ye dönük sabit yöndür. Bu, tüm Müslümanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar ibadetlerini gerçekleştirirken yüzlerini döndükleri yöndür.
Pek çok kişinin yılın belirli dönemlerinde ziyaret ettikleri yer olarak da ifade edilmektedir. Kıble Arap ülkeleri içerisinde yer almaktadır. Mekke içerisinde yer alan kıble Mescid-i Haram bölgesinde yer alan Kabe olarak adlandırılmaktadır.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri