1- Konutlara Ait Çevre Temizlik Vergisi Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1,50 TL (2022 yılında 68 Kuruş), diğer belediyelerde 1,10 TL (2022 yılında 50 Kuruş) olarak hesaplanacaktır.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Bina ve apartmanlarda ikamet edenlerle iş yeri kullananlar çevre ve temizlik vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Boş binalar için de bina malikleri veya malik gibi tasarruf edenler tarafından çevre ve temizlik vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Paylı mülkiyette malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. Yalnız tek konuta sahip başka geliri olmayan ev hanımları, gaziler, emekliler, işsizler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor.
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi, binayı fiilen kullanandır. 01/01/2004 tarihinden itibaren meskenlerden Çevre Temizlik Vergisi su faturalarıyla birlikte tahsil edilmektedir. Çevre Temizlik Vergisi, işyerini kullananlar tarafından ödenir.
İlgili 21 soru bulundu
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1,50 TL (2022 yılında 68 Kuruş), diğer belediyelerde 1,10 TL (2022 yılında 50 Kuruş) olarak hesaplanacaktır.
Çevre temizlik vergisinin mükellefi, her ne şekilde olursa olsun binaları kullanandır. Boş bulunan binalarda mükellef, binaların malikleri ve malik gibi tasarruf edenlerdir. Bina maliki, intifa hakkı sahibi, ve binalara malik gibi tasarruf edenler Medeni Kanun hükümlerine göre tespit edilir.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar.
Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir.
Çevre Temizlik Vergisi belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenen bir vergi türüdür.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR
Konut sahiplerinin çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılırken iş yerlerinin çöp vergileri ise tıpkı emlak vergisi gibi belediye veznelerine yatırılır.
4- Çevre Temizlik Vergisi ne zaman ödenir? Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Fakat sözleşmeye yazılmasında gene de fayda vardır. Hatta çevre temizlik vergisinin kiracı tarafından ödenmemesi durumunda, kira sözleşmesinin hükümsüz olacağı yönünde bir madde de konulabilir ve faydalı olur.
Çevre Temizlik vergisini zamanında ödemeyen mükelleften geciken her ay için 6183 sayılı kanuna göre belirlenen gecikme oranında gecikme cezası ödemek zorundadır. 2006 yılı için tespit edilen aylık gecikme cezası Mart ayından itibaren %2,5 dir.
2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs 2023 Çarşamba günü sona eriyor. Borcunu ödemeyenler için gecikme durumunda yüzde 2.5 oranında faiz uygulanacak. İKİNCİ TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN? Emlak vergisini isteyenler peşin ödeyebileceği gibi isteyenler de taksitle ödeyebiliyor.
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.
Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına devam etmeyen emekliler, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken olan emeklilerden, dul ve yetimler, şehit yakınlarımız, gazilerimiz muafiyet kapsamında değerlendirilerek emlak vergisi alınmıyor.
Belediyeler tarafından mülk sahiplerinden tahsil edilen iki farklı emlak vergisi çeşidi bulunmaktadır. Apartman, daire, müstakil ev, iş yeri gibi taşınmazlar için bina vergisi alınır. Arsa ve benzeri alanlar içinse arazi vergisi ödenir.
GEÇEN yılın emlak vergi değerine yeniden değerleme oranı (yarısı) uygulanarak taşınmazların emlak vergi değeri belirleniyor. Konutun-işyerinin geçen yılki emlak rayiç değeri yüzde 61.465 (yüzde 122.93/2) oranında artırılarak, 2023 emlak vergi değeri hesaplanıyor.
Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mart - Nisan - Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Yurt dışında birçok ülkede alınan boş ev vergisi, en az 6 aydır atıl şekilde bekletilen ve içinde kimsenin ikamet etmediği evin sahibinden alınan vergidir. Boş evlerden vergi mi alınacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada boş ev vergisine dair şu ifadeler yer aldı.
Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından yıllık olarak tahsil ediliyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte ödenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri