Kürtaj operasyonu yasal olarak isteğe bağlı durumlarda gebeliğin ilk haftasında yapılabilmektedir. Anne sağlığını tehdit eden durumlarda gebeliğin haftasına bakılmaksızın kurul kararı ile kürtaj yapılması gerekir.
Ülkemizde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması hamileliğin 10. Haftasına kadar serbesttir. Bu haftaya kadar kişi kendi hür iradesi ile rahimde oluşan fetüsü aldırabilir. Ancak bu haftadan sonrasında kendi isteğiniz ile aldırma işlemi yapamıyorsunuz.
Özellikle ülkemizde 10 haftalık hamileliklere kadar kürtaj uygulaması yapılır. 16 haftalık hamilelikle yasal statüde değerlendirilmez ve tıbbi açından da tavsiye edilmez.
Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
Dilatasyon ve evaküasyon (D&E): Bu yöntem, genellikle gebeliğin ikinci trimesterinde (ilk13-24 hafta) uygulanır. Rahim ağzı genişletilir ve daha büyük bir vakum cihazı veya cerrahi aletler kullanılarak gebelik materyali çıkarılır.
İlgili 23 soru bulundu
Dünyada bebek aldırma anne sağlığını korumak için belli yasal düzenlemeler ile sınırlanmıştır. Ülkemizde de bebek aldırma gebeliğin ilk on haftası ile sınırlı tutulmuştur. Bebek aldırma en erken gebeliğin başlangıcından dört hafta sonrasında en geç bebek aldırma onuncu haftasında yapılmaktadır.
Kürtaj En Son Ne Zaman Yapılır? Kürtaj işlemi genellikle gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılabilir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Günümüzde genellikle sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapıldığından hasta kürtaj sırasında ağrı hissetmez.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Ancak 14. Hafta hamilelikte bebek hareketleri artık anne adayı tarafından hissedilebilir. Bebek bu süreçte ellerini ve kollarını hareket ettirebilir, parmağını emer ve küçük zıplama hareketleri yapabilir.
Kivi boyutundaki bebeğin boyu 9 santimetreye kadar ulaşır ve ağırlığı da 45 grama kadar artar. 14. haftada bebek anne karnında elleri göğsünün üzerinde ve başı sağ tarafa yönelmiş şekilde durur. Ultrason ile kontrol esnasında bebeğin istemsizce gerçekleştirdiği refleksler görülebilir.
14 haftalık gebelik annenin hamileliğinin 4. ayın içinde olduğunu gösterir. Bebek tam olarak 3 ay ve 8 günlüktür. 14 haftalık hamilelikte, hamileliğin ilk üç ayının geride kalmıştır ve anne ikinci üç aylık dönem olan ikinci trimester içindedir.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir.
Kürtaja giderken dar pantolon tercih etmeniz hem o an hassaslaşan vajina bölgenizi rahatsız edebilir hem de bir sorun çıktığında müdahaleyi zorlaştırabilir. Kürtaj işleminden önce yalnızca altınızdaki kıyafetlerinizin çıkartılması istenir.
Genel anestezi tercih edilmişse, hasta uyutulduktan sonra rahim ağzının görülebilmesi için önce "spekulum" denilen alet yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı antiseptik solusyonla temizlendikten sonra "tenekulum" tek dişli olarak isimlendirilen aletle tutularak çekilir ve rahim düz hale getirilir.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Devlet hastanesinde kürtaj yaptırmak isteyen çok sayıda birey bulunduğundan, randevu alarak devlet hastanesinde kürtaj yaptırılabilir. Aşırı bir yığılma dolayısı ile randevusuz devlet hastanelerinde kürtaj operasyonu yaptırabilmek mümkün değildir.
Zor durumda olan ve işlemin aileden gizli olmasını isteyen bazı kişiler, merdiven altı yerlere giderek bebek aldırma işlemi yapmaktadır. Bu insan sağlığını ciddi riske atan bir durumdur. Doğru olan , kişinin gebelik durumunu ailesi ile paylaşması maddi manevi destek alarak , kürtaj işlemini gerçekleştirmesidir.
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
4.Hafta. Bu haftada rahime ulaşan embriyo rahim duvarına tutunur ve gelişmeye başlar.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri