İnsan sağlığı ve konforu için ideal iç mekan neminin %40-60 RH arasında olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunun insan solunum bağışıklık sistemi için optimum seviye olduğu ve ayrıca virüslerin havada ve bulaşıcı kalabileceği süreyi en aza indiren seviye olduğu gösterilmiştir.
Bağıl nem sıcaklığı dikkate aldığından, bu genel öneriler tüm yıl boyunca uygulanabilir. Ancak daha doğru değerler için optimum bağıl nem oranı yaz aylarında %40-%50, kış aylarında ise %30-%40 arasındadır.
Nem oranı yüksek olduğu zaman her türlü sorun ile karşı karşıya kalınabilir. Ev ortamında yüksek nem olduğu zaman rahat bir şekilde ev içinde oturma, uyanma, uyuma ve başkaca faaliyetlerde zorluk yaşanacaktır. Bu bağlamda yüksek nem insanı bulantır ve inanılmaz derecede hareketleri kısıtlar.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
21 derece ideal sıcaklık olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği rakamlardır. Odalarda bu sıcaklık 18 dereceye kadar düşebilir. Bağıl nem oranı için belirlenen rakam %50 olurken, nem oranının %60'ı geçmesi önerilmez. %40 ile %60 arasında değişen nem oranları ideal kabul edilir.
İlgili 20 soru bulundu
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır. Bir termo-higrometre (resimde) nemin yanı sıra sıcaklığı da ölçecektir.
Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Çamaşırlarınızı kaloriferin üstünde ya da havasız odalarda kurutmamalı ve ev içinde çamaşır kuruturken evinizi düzenli olarak havalandırmalısınız. Nem alıcı ve nem giderici cihazları kullanabilirsiniz. Evinizin iç dekorasyonunda küf önleyici boyalar kullanabilirsiniz.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Akıllı telefon takip sistemleri sayesinde akıllı telefon ile çalıştırılabilen ölçüm cihazları sadece akıllı termometreler değildir. Ayrıca nem tespit edilebilir ve değerlendirilebilir.
Nem düşürme yöntemlerinin başında odanın havalandırılması gelmektedir. Odanın nemi nasıl düşürülür diye düşünüyorsanız evinizde bulunan petekleri belirli aralıklarda çalıştırarak nemi kurutabilirsiniz.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
Evinizdeki tüm mekanların gün içinde mutlaka havalandırılmış olması gerekir. Havalandırma sayesinde odanın kuruyan havasıyla nem dengesi sağlanır. Yaz aylarında nemin yüksek seviyede olduğu günlerde, gündüz saatleri çok sık havalandırmak yerine, gece havalandırmak daha faydalı olabilir.
Duvarda oluşan rutubeti anlamanın en kolay yolu el ile dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuzda ıslaklık geliyorsa duvarda rutubetin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
İnsan sağlığı için sağlıklı yaşam ortamı %35 ile %50 (ortalama %45) nem içermelidir. Nem oranı %30'un altına indiğinde burun, solunum yolu gibi organların yüzeyleri kurur. Özellikle, burun ve boğaz kuruluğunu hissedebilirsiniz.
Doğu Anadolu'da Malatya ve Van'da düşük neme sahip olan illerdir. Nemin az olması bu yörede yaşayanların çok daha rahat hissetmelerine yol açar. En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Yüksek ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem (80-100) bunalma hissine neden olur ve kişinin çalışma gücünü düşürür. Düşük ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem ise üşüme ve ürperme hissi verir.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Bağıl nem, ne kadar yüksek olursa yağmur yağma olasılığı artacaktır. Örneğin %90 bağıl neme sahip bir havada yağmur yağma olasılığı çok yüksektir. Çiy noktasında bağıl nemin değeri %100'dür.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri