Doğal Kaynak Suyu Arıtılır mı? Doğal kaynak suları doğadan çıktığı şekilde kullanılamaz. Doğadan çıkan kaynak suyu çeşitli kirleticilere maruz kaldığı için, mutlaka filtrasyon uygulanması gerekir. suyun yapısına göre değişen filtrasyon sistemleri arasında en çok uygulama alanı bulunan ünite, ultrafiltrasyon sistemidir.
Kaynak suları doğal ve ham sular olmasıyla öne çıkar. Her türlü kirden korunmuş ayrıca hiç bir kimyasal işlemden geçmemiş bu sular insanların bu suyu tercih etmesine neden oluyor. Bunun nedeni insan vücudunun istediği mineralleri içinde barındırıyor olmasıdır.
Doğal kaynak suları şehirleşme oranının artması ve kimyasal maddelerin yahut atıkların çok yoğun olmasından dolayı bu bölgelere yakın olan kaynaklardan su içmek sağlığa zararlı olabilmektedir. Şehirlerden uzak dağlarda yer alan su kaynakları ise daha temiz su kaynakları arasında bulunmaktadır.
Yaşam kaynağı olan suyun içerisinde hayati önemi bulunan birçok mineral bulunur. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücudumuz için hayati önemi olan mineraller suda doğal olarak bulunmaktadır. Yaşam kaynağı olan suyun içerisinde hayati önemi bulunan birçok mineral bulunur.
Kaynak suyu veya mineral su diye bilinen tat, aslında suyun içinde çözülmüş olan minerallerin tadıdır. Saf su (H2O), tatsızdır. Bu yüzden, kaynak veya mineral suyunun saflığı diye bilinen şey, suyun içinde zararlı (toksik) maddeler, kir, toz veya mikrobik organizmalar olmadığını belirtir.
İlgili 45 soru bulundu
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan analiz raporlarında son yıllardır en iyi ilk üçte yer almaktadır. Son raporda ise birinci sıraya çıkmıştır. Buzdağı Su markasının 100 puan üzerinden toplam puanı 84'tür. Bu da onu Türkiye'nin en iyi suyu yapmıştır.
Dağdan gelen doğal kaynak suları kayalardan ve topraktan doğal mineralleri topladığı için genellikle göl ve nehir sularından daha fazla minerale sahiptir. Magnezyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineral içeriği yüksek olan dağ suyu, uzun vadede sağlığımıza faydalıdır.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Doğal mineralli su ile doğal kaynak suyunu ayıran temel özellik çözündürdükleri toplam katı madde miktarıdır. Genellikle, Doğal Mineralli Sular; 500-1000 mg/L üzerinde, Doğal Kaynak Suları ise; 500 mg/L altında toplam çözünmüş katı madde içeren doğal yeraltı suları olarak nitelenmektedir.
Hazır şişelenmiş her su, ne yazık ki “Doğal Kaynak Suyu” değildir! Doğal kaynak suyu, kaynağından alınarak hiçbir işleme tabi tutulmadan tüketime sunulan sulardır. Doğal kaynak suyu, işlenmiş su gibi biyolojik, kimyasal işlemler ile yapısal hiçbir özelliğini kaybetmez; doğadaki en saf hali ile size ulaşır.
Doğal kaynak suları işleme tabi tutulmayan doğal sulardır, işlenmiş icme suları isminden de anlaşıldığı gibi işlemlerden gecirilmiş dezenfeksiyon, filtrasyon, cökturme, benzeri işlemler uygulanılan ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması yapılmış olması iki suyun arasındaki farktır.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Dr. Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Arıtma suyu eğer filtreler orjinal ve sudaki eksik mineralleri tamamlıyorsa sağlıklıdır. Musluk suları içerisinde birçok ağır metaller barındırdığı için içilemez. Bu durumda içerisindeki ağır metallerin ve zararlı minerallerin yok edilmesi gerekmektedir.
2. Pınar Su'yu kısaca tanıtır mısınız? Türkiye'nin ilk ambalajlı doğal kaynak suyunu tüketicisine sunan Pınar; bugün Madran, Gökçeağaç ve Uludağ kaynağından elde ettiği Doğal Kaynak Suyu'nu Pınar Yaşam Pınarım markası ile Türkiye'de ve ihracat yaptığı ülkelerde tüketicinin beğenisine sunmaktadır.
En sağlıklı su kesinlikle arıtılmış olan sudur. Çeşme Suyu ile Arıtılmış Suyun Farkı: Çeşme sularının içerisinde çok sayıda zehirli atık bulunur ve klor miktarı her zaman için daha yüksektir. Mineral değeri azalan çeşme suları, lezzet ve koku olarak da sizleri tatmin edecek ölçüde değildir.
Refik Saydam Hıfzıssah Merkezi Çevre Sağlığı Enstitüsü Müdürlüğünün, numunelerin analizi sonucu “Acısu” hakkında verdiği rapor şöyle: “Su, bikarbonatlı karbondioksitli (gazlı) karbogazoz sular grubundandır. İçildiği zaman mide motolitesini artırır, boşalmasını kolaylaştırır.
Çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği şehirlerin en başında Bursa'nın geldiğini tekrarlayan ÇETİNAVCI, bunun böyle olduğunun İl Sağlık Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve bazı akademik odalar tarafından yapılan analizlerle de kanıtlandığını vurguladı.
Yarışmada, Kanada'nın British Colombia eyaletine Clearbrook kentinin içme suyu, "Dünyanın en iyi, en temiz ve taze suyu" ödülüne layık görüldü. Yarışmada uzun yıllar birinci olan British Colombia'ya bağlı Greenwood kentinin suyu, bu yıl Ohio'nun Hamilton kentinin ardından üçüncü olabildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri