Madde 24 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır. Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır.
Noter arşivleri (ing. notary archives; Fr. archives notairiales; Alm. Notarsarchiv ): Bir noterliğin işlemleri neticesi teşekkül eden vesikaların bir araya toplandığı arşivlerdir.
Tekrar Alma İşlemi İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Kaybolan vekaleti noterden tekrar alma işlemi için, kişinin kimliği yeterli olacaktır. Ancak noter, vekaletin kaybedildiğine dair bir belge veya beyan da isteyebilir.
- Noterlik belgesini nasıl ve kimler alabiliyor? - Hukuk fakültesinden mezun olup hakim-savcılık veya avukatlık stajını tamamlamış olanlar Adalet Bakanlığı'na başvurup noter belgesi alabiliyor. - Belge sahiplerine ne kadar süre sonra sıra gelebiliyor? - Ortalama 15 yılı buluyor.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
İlgili 45 soru bulundu
Madde 24 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır. Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır.
Bazı durumlarda vekalet iptaline başvurulmaktadır. Bu iptalin gerçekleşmesi için notere gidilmesi gereklidir. Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır.
Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır. Adalet Bakanlığı, her dört yılda bir noterliklerin durumunu inceliyerek, yeniden yapacağı sınıflandırmayı Resmi Gazete ile ilan eder.
Bakanlığımızca 2020 yılı Haziran ayı itibariyle verilmiş en son belge numarası 54964'dir.
Önceden verilmiş ancak hatırlanmayan vekaletnameler E- Devlet ya da Ekap (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden oldukça kolay bir şekilde sorgulanabilir. Bunları yapamayan kişiler ise notere giderek vekalet işlemlerini sorgulayıp öğrenebilirler.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Cumhuriyet savcılıklarının noterlik defter ve evrakı ile işlem asıllarını istemeleri halinde bağlı bulundukları yer sulh ceza mahkemesinden bu hususta karar almaları zorunludur.
noterde bulunan belgeler çok uzun yıllar imha edilmeyeceği için trafik sicilindeki dosyadan belge tarihini öğrenerek ve notere cüzi bir aslı gibidir onaylama ücreti ödeyerek belgeyi temin edebilirsiniz...
Arşiv, bütün dünyada kurumların gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen, idari, hukuksal, tanıklık, kurumsal değeri olan ya da tekrar kullanılmak üzere üretilen her türlü görsel, yazılı ve data bilgilerinin muhafaza edildiği yerdir.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
c) Kurum, teşebbüs, teşekkül ve kuruluşların genel müdürleri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri için, ilgili bakanlıklar. d) Yüksek mahkemelerin daire başkan ve üyeleri için, ilgili mahkemenin başkanı. e) Noterler için Adalet Bakanlığı.
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 80.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Temmuz 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 68.200 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Noterler bulundukları bölgenin yoğunluğuna göre iyi para kazanan yerlerdendir. O bölgede tek noter olması kazançlarını çok daha arttıran bir nedendir. Aylık 90.000 - 100.000 kazanabilirler. Çalışan maaşları ise çalışma yılı ve deneyimlerine göre 6500 TL ile 15.000 arasında değişmektedir...
Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi. Yeni açılan noterliklerin kurulacağı yerlerin adres tespiti işlemleri devam devam ediyor.
Noterler ise üç sınıfa ayrılır.
İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır.
Adalet Bakanlığından:
2 - Bu üç sınıf noterlik dışında bulunan ve Noterlik Kanunu'nun 32 nci maddesi uyarınca "Geçici Yetkili Noter Yardımcısı" tarafından yönetilen noterlikler de "dördüncü sınıf" noterliklerdir.
1512 sayılı Noterlik Kanununun 56.maddesinde, Noterlerin 65 yaşını tamamladıklarında yaş haddine tabi tutulacakları, yaşın hesabında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin kıyasen uygulanacağı hükme bağlanmıştır. 5434 sayılı T.C.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir. Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
TBK m. 513/f. I'den, vekâlet verenin veya vekilin ölümüyle, vekâlet sözleşmesinin sona ermesinin aksinin sözleşmede kararlaştırılabileceği ve bu sayede sözleşmenin ölen tarafın mirasçıları ile devam edeceği anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri