FIFA'nın 70. Olağan Kongresi'nde futbolcuların milli takım tercihi ile ilgili yeni bir karar alındı. Karara göre, bir oyuncu daha önce başka bir A milli takımın formasını giymiş olsa bile, sonrasında başka bir ülke takımında oynayabilecek.
Bir futbolcunun tek taraflı iradesiyle millî takıma katılmaktan kaçınması mümkün değildir.
Türkiye A Milli Takım formasınını en çok giyen futbolcu ünvanını Rüştü Reçber elinde bulunduruyor. Reçber, futbolculuk kariyerinde 120 kez A Milli takım forması giymeyi başardı. Efsane kaleci, milli takım formasını ilk kez 1994 yılında giydiğinde 21 yaşındaydı ve son milli maçını ise 2012 yılında oynadı.
Yerli oyuncu olmak için milli takım şartı Yani Avusturya'da yetişmiş annesi ve babası birlikte Türk veya Avusturya vatandaşı ise Türk vatandaşlığı olmayan bir Türk kökenli oyuncu Milli Takımda oynama uygunluğuna sahip değilse Türkiye'de yerli statüsünde oynayamıyor.
Sezona fırtına gibi giren ve oynadığı tüm karşılaşmaları kazanan Fenerbahçe'de futbolcular gösterdikleri üstün performans ile milli takımlarına da seçildiler. Sarı lacivertlilerden tam 13 oyuncu milli takımlara seçilirken Kanarya bu alanda Avrupa'nın 1 numaralı kulübü oldu.
İlgili 20 soru bulundu
Nuri Şahin, ilk millî formayı 16 yaş altı düzeyinde 14 Ekim 2003'te Almanya ile oynanan hazırlık maçında giymiştir.
Romanya karşısında 1-0 mağlup duruma düşen Millilerimiz, Zeki Rıza Sporel'in 32 ve 50'inci dakikalarda attığı iki golle öne geçmeyi başardı. Romanya'nın ikinci golüyle maç 2-2 berabere biten maçta Romanya'ya 2 gol atan Zeki Rıza Sporel, A Milli Takım'ın ilk golünü atarak tarihe geçti.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun yaptığı değişikliklerle birlikte 2022/23 sezonunda Süper Lig uygunluk kriterleri şu şekilde olacak: 14 olan yabancı oyuncu sayısı 21 oldu. 35 kişilik kadro bildirilebilecek. İlk 11'de 3 yerli oyuncu kuralı devam ediyor.
Kartların lig maçlarındaki ve eleme maçlarındaki etkisi
Oyuncunun o sezon boyunca gördüğü kartların sayısını, oyuncu ayrıntılarında görebilirsiniz. 3 karta ulaşıldığında, oyuncunun bir sonraki maçta oynayamayacağını belirten kırmızı kart gözükür (Maçtan sonra, oyuncu cezasını çektiğinden dolayı hiç kart gösterilmez).
Yapılan açıklamada Süper Lig kulüplerinin 2022-2023 sezonunda kadrosunda en fazla 14 yabancı oyuncu bulundurabileceği, sahaya ise aynı anda en fazla 8 yabancı futbolcu sürebileceği kaydedildi. Böylece takımların sahada en az 3 Türk futbolcu bulundurma zorunluluğu devam edecek.
FIFA, kadın futbolcuların karşılaşmalarda başörtüsü takmasına izin verdi. FIFA, kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına onay verdi.
Genç oyuncunun yerli statüsünde oynayabilmesi için TFF'nin talimat değiştirmesi gerekiyor. TFF, "Türkiye vatandaşlığı veya mavi kartı bulunanlar yerli statüsünde oynayabilir" derse, Yusuf Demir de gelecek sezondan itibaren yerli statüsünde forma giyebilir.
PFSTT'de buna dair bir hüküm yer almayıp, bu konuda genel hükümlere gidilmesi gerekmektedir. A.Transfer (Bonservis) Ücreti: Transfer ücretini kısaca, futbolcunun başka bir kulübe transferi halinde hem futbolcuya hem de eski kulübüne ödenen ücret olarak tanımlayabiliriz.
Böylece önümüzdeki sezonda da süper lig takımları, sahadaki 11 futbolcusunun 8'ini yabancılardan seçebileceklerdir; 3 oyuncunun Türk olması yeterlidir. Formül olarak “8+3 kuralı” budur. Dolayısıyla süper lig takımlarımızın sahadaki oyuncu oranları yüzde 27 Türk, yüzde 73 yabancı olabilmektedir.
ŞİMDİ NE OLACAK? UEFA Ülke Puanı Klasmanı'nda ilk 15 dışında kalan Türkiye, 2023-2024 sezonundan itibaren Avrupa'ya 4 takım gönderebilecek. Söz konusu ekiplerden 1'i UEFA Şampiyonlar Ligi'nde, diğer 3'ü ise UEFA Konferans Ligi'nde Türkiye'yi temsil edebilecek.
TFF'nin aldığı söz konusu karar gereği, 2021-2022 sezonunda Süper Lig kulüpleri kadrolarında en fazla 14 yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Takımlar, sahada ise aynı anda en fazla 8 yabancı futbolcuya yer verebiliyor. Böylece takımların sahada en az 3 Türk futbolcu bulundurma zorunluluğu bulunuyor.
Lig'de ise yabancı oyuncu kuralının geçen sezonki gibi devam edeceği açıklandı. Takımların, ilk 11'de 5, maç kadrosunda ise 7 yabancı oyuncu bulundurabileceği ve toplam 8 oyuncuya lisans çıkarabileceği kaydedildi.
Kulüpler, A Takım listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurabilecek. Kulüpler, 14 yabancı oyuncu yazması halinde bu futbolculardan en az 1'inin 1 Ocak 1999 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olması gerekecek.
TFF'nin aldığı söz konusu karar gereği, 2021-2022 sezonunda Süper Lig kulüpleri kadrolarında en fazla 14 yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Takımlar, sahada ise aynı anda en fazla 8 yabancı futbolcuya yer verebiliyor. Böylece takımların sahada en az 3 Türk futbolcu bulundurma zorunluluğu bulunuyor.
Elemelerde başarılı olan Türkiye ise mesafe uzaklığı ve maddi imkânların yetersizliğinden dolayı turnuvaya katılamazken, elemelerden başarıyla çıkan ekiplerden Hindistan ise maçları çıplak ayakla oynama isteğinin FIFA tarafından kabul edilmemesi üzerine kupaya katılmadı.
Milliler, 89 yıllık tarihindeki ilk maçı 1923'te Romanya, 100. maçı 1965'te Portekiz, 200. maçı 1981'de eski SSCB, 300. maçı 1995'te Makedonya, 400. maçı 2004'te Güney Kore, 500. maçı da Danimarka ile yaptı.
1901 yılında Kadıköy'de Reşat Danyal, Fuat Hüsnü Kayacan ve arkadaşları ilk Türk takımı Black Stockings Futbol Kulübü'nü kurdular, ancak kulüp aynı yıl faaliyetine son verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri