Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
UPC / EAN kodlarım bana / ürünlerime özgü olacak mı? Evet, Barkod kodlarımız GS1-US kaynaklı olup benzersiz olması ve daha önce hiç yayınlanmamış olması garanti edilir.
Bu standartları EAN-UCC, UPC, codabar, code 39, code 128 olarak sıralanabilir. Kısaca bir bilgi standarttı tanımlama ve uygulama sistemi olarak anılabilecek EAN-UCC Sistemi, merkezi Brüksel'de bulunan EAN International tarafından geliştirilmekte ve tüm dünya çapında yönetilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
4 barkod çeşidi; EAN/UPC, Interleaved 2 of 5, Cod 39 ve Codobar barkod çeşidi olarak ayrılır.
En çok kullanılanlar UPC ve EAN 'dir. UPC barkod türleri Kanada ve Amerika'da, EAN-13 barkod sistemi ise Avrupa ve Türkiye'de kullanılmaktadır. Barkod çeşitleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi makalemde bulabilirsiniz.
Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir. Dünyada yaygın olarak kullanılan çeşitli barkod formatları vardır. Bu barkodlar, süpermarketlerden perakende mağazalarına kadar birçok noktada satılan ürünlerde bulunur.
Barkodlar için olduğu gibi ürünlerin sahtelerini üretenler batch kodlarının da sahtelerini ürünlerin üzerine basmaktadır. Aksine daha yanıltıcı bilgiler içeren batch kodlar kullanabilmektedirler. Evet, yanlış duymadınız. Markalar bile sahte ürün kontrolünü ancak laboratuvarlarında kontrol ederek tespit edebiliyorlar.
Örneğin, Türkiye'nin barkod numarası 869'dur. Barkodun referans numarası da yine ilk 3 rakamdır. Sonrasında gelen 4 rakam ise ürünün üreticisine ait olan şirket kodudur. Sonraki 5 rakam ürüne aittir, son rakamlar da kontrol kodu olarak isimlendirilir.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Barkod sistemi, bir ürün üzerinde yer alan barkodun okutulduğu zaman barkodda yer alan bilgilerin hızlı bir şekilde bilgisayara aktarılmasını sağlamaktadır. Barkodun üzerinde yer alan çizgilerin her biri bir koda sahip olduğundan dolayı barkod sistemi bunu kolay bir şekilde algılayabilmektedir.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
GS1 Organizasyonu GS1 Türkiye'ye “868” veya “869” önekini tahsis etmiştir, başka bir ifade ile GS1 Türkiye üyelerine “868” veya “869” öneki ile başlayan firma önekleri vermektedir. Firmalar da bu firma öneklerini ürünlerini numaralandırmakta kullanmaktadır.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Ticaret BakanlığıÜrün Künyesi Sorgulama
Bu hizmet Ticaret Bakanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu hizmet tek aşamalıdır. Ekranda gördüğünüz formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır.
Özellikle internet üzerinden alınan uygun fiyatlı ürünlerin orijinalliğinden emin olmak için barkod sorgulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Hologram kontrol sayfasını kullanarak ürünlerinizin sahte olup olmadığının sorgulamasını yapabilirsiniz.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır. Barkod EAN kendi içinde çeşitli standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslarası satışlarda kullanılır.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir. Stok yönetimi zorlaşır: Barkodlar, işletmelerin stok yönetimi için önemlidir.
Bütün EAN-8 ve UPC-E barkod alfabelerinde 8 karakter kullanmalısınız. Barkodların okunmasında en yüksek performansı beyaz zemin üzerine siyah çubuklar sağlar. Ancak eğer diğer renklerin kullanılması isteniyorsa aşağıdaki noktaların dikkate alınması gerekir. GS1 Standartlarına göre çubuklar koyu renklerden seçilmelidir.
1D barkodlar; daha yaygın olan belli sayıda bilgiyi içeren düz çizgi halindeki barkod türüdür. 2D (karekod) barkodlar yaygın olarak sağlık sektöründe kullanılan son zamanlarda ise birçok sektörde kullanılmaya başlayan 1D barkodlara göre daha fazla veri yüklü olan barkod çeşididir.
Barkod ve Karekod Arasındaki Farklar
Karekodlar, metin, web adresleri ve hatta resimler gibi çeşitli bilgileri depolayabilir. Barkodlar, çizgi ve boşluklardan oluşan basit bir tasarıma sahipken, karekodlar daha karmaşık bir desen ve blok düzenine sahiptir. Bu nedenle, karekodlar daha hızlı ve daha doğru okunabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri