Süreklilik. Fiil sonuna dur-, kal-, gel- ve koy- fiillerinin eklenmesi ile oluşturulur. Fiiller arasına "e" veya "a" harflerinden biri gelir. Cümleye devam etme, süreklilik anlamı katar.
Sürerlik fiili TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilgisi Bir fiile -e zarf-fiil ekiyle durmak, kalmak, görmek fiilleri getirilerek oluşturulan ve süreklilik kavramı veren birleşik fiil: Gidedurmak. Bakakalmak. Yapagörmek gibi.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını ifade etmek içinse -ecek - acak eklerinden biri kullanılır. Süreklilik fiili ise söz konusu eyleme ''bir süre daha'' anlamı katar.
4) Yaklaşma Fiili: Fiil kök veya gövdelerine –a, -e ekleri getirilir. Ortaya çıkan kelime, “yazmak” fiiliyle birleştirilir. Yaklaşma fiilleri bitişik yazılır.
fiille bir ismin veya bir fiil şeklinin meydana getirdiği kelime grubudur. İsim veya fiil unsuru önce, yardımcı fiil sonra getirilir. Yardımcı fiilin başına getirilen unsurun isim veya fiil olmasına göre birleşik fiiller ikiye ayrılır. Bu iki çeşit birleşik fiilin yardımcı fiilleri de ayrı ayrıdır” (Ergin 1989: 364).
İlgili 43 soru bulundu
Herhangi bir fiil ile bil- fiilinin birleşmesi ile oluşturulur. Fiiller arasına "a" veya "e" harflerinden biri gelir. Cümleye gücü yetme veya olasılık anlamı katar. Soru olarak kullanıldığında rica anlamı katar.
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine "-di", "-miş" veya "-se" ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen "-dir" ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir.
Kurallı birleşik fiiller ise tezlik, süreklilik, yetişme ve yeterlilik fiili olarak dört ana başlıkta toplanır. Özne tarafından yapılması mümkün olan eylemler ''yeterlilik fiili'' olarak adlandırılır. Bu fiiller kelimenin yapısına göre -abilmek ya da -ebilmek eklerinden biriyle oluşturulur.
İş Fiilleri
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Tezlik fiillerinde ise bunun tam tersi söz konusudur. Söz konusu eylem, çok kısa bir süre içerisinde başlar ve sona erer. Bu fiillerde, eylem ile ''vermek'' yardımcı fiili bitişik yazılır.
ya da zarf-fiil ekleri veya bu eklerin yerine kullanılabilen kip ekleriyle birleşerek özel fiil kiplerini oluşturmak (düşeyazmak, bakıp durmak vb.) ya da isimlere eklenerek onların yüklem oluşlarını sağlamak (güzel turur> güzeldir, açık ermiş> açıkmış vb.) için kullanılır.” (Delice: 2002, s.192).
Ayrıca cümle içerisinde iş fiilini bulabilmek için kelimenin basına onu kelimesi getirilebilir. Veya neyi ve kimi sorularına cevap verilebilir. - Sonunda ona gerçeği söyledim: Bu cümledeki iş fiili söylemek kelimesidir. - Hırsızlar evimden yüklü bir miktar para çalmış: Burada iş fiili çalmak kelimesidir.
Yeterlilik fiili nedir, Türkçe dil bilgisi konuları arasında bir sorudur. Türkçe dil bilgisi kurallarında filler konu başlığı altında ele alınan bu konu fiillerde yapı başlığı altındadır.
Ona göre oluş fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin olma niteliği taşıdığı, oluşun yapana yöneldiği, herhangi bir nesneye ihtiyaç duymadığı ve dolayısıyla geçişsiz olduğu fiillerdir.
Bu fiiller de üç başlıkta incelenir. a) Kurallı Birleşik Fiiller: Yeterlilik ( -ebilmek ), Tezlik ( -ivermek ), Sürerlik ( -edurmak, -ekalmak, -egelmek ), Yaklaşma ( -eyazmak ). b) Yardımcı Eylemle Yapılan Birleşik Fiiller: İsim soylu sözcüklerden sonra gelen “etmek, olmak, kılmak, eylemek ve buyurmak” yardımcı ...
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıklarda kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili adı verilmektedir. Bu nedenle oluş fiillerinde özne veya belirtili nesne gibi unsurlar cümlede ön plana çıkmamaktadır. Kısa cümle içerisinde onu kelimesi kullanılmamaktadır.
Durum fiillerinde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) yoktur. Bu yüzden durum fiillerinde, fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alamayız. Fiilin başına getirilen "onu" sözcüğü ile durum fiili olup olmadığını anlarız.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili)
Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için kök fiil kip eki ve şahıs eki almalıdır. Bu şekilde basit çekimli bir fiil oluşmuş olur. Örnek: gör (fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki) gördüm çekimli fiili meydana gelir. gel (fiil kökü) + di (kip eki) + m (şahıs eki) geldim çekimli fiili meydana gelmektedir.
1- Yeterlilik fiilleri -ebilmek, -abilmek ekleriyle oluşturulur. 2- Yeterlilik fiilleri sadece yetkinlik değil ihtimal anlamında da kullanılır. Örnekler: ''Bu işte bir bit yeniği olabilir.''
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
Bir isim ile bir yardımcı fiilden kurulan birleşik fiillerdir. Bir isimle birleşik fiil yapan yardımcı fiiler Türkiye Türkçesinde "et-, ol-, yap-, eyle-, bulun-, kıl-, başla-"tır. "Et-, eyle-, kıl-, yap- "fiilleri geçişli birleşik fiiller; "ol-, bulun-" fiilleri de geçişsiz birleşik fiiller yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri