FK= Piyasa değeri/ son 4 çeyrek kâr toplamı formülünden yola çıkarak şirketin dönem sonu tahmin edilen piyasa değeri bulunur. Piyasa değeri= Sermaye x hisse fiyatı formülünden yola çıkarak bulunan tahmini piyasa değeriyle de hissenin hedef fiyatı tahmin edilmiş olur.
Hedef Fiyat, hissedarın yatırımı için mümkün olan en iyi sonuç olan bir limittir. Hedef Fiyata ulaştıktan sonra, yatırımcılar kendilerine göre bu hisse senetlerinden en olası iyi fiyatı elde ettikleri için hisse senetlerini satarlar.
Bir şirketin piyasada işlem gören hisse adedi, ödenmiş sermayesine eşittir. Piyasa değeri şu şekilde hesaplanmaktadır: Piyasa Değeri = Hisse Senedi Fiyatı x Hisse Senedi Adedi (Ödenmiş Sermaye)
Borsa açılış fiyatı nasıl belirlenir? Borsa fiyat türleri arasındaki açılış tutarı, yatırımcıların arz ve taleplerine göre belirlenir. Fiyat belirleme aşamasında en çok arz ve talebin oluştuğu seviye baz alınır. Yani açılış fiyatını, emirlerin kesiştiği tutar olarak tanımlayabiliriz.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Fiyat Sıkıştırma (Pump and Dump): Tahtacılar, düşük likiditeye sahip hisse senetlerinde büyük miktarda pozisyon alarak hisse fiyatını yükseltirler. Daha sonra yüksek fiyattan bu hisseleri bilmeyen yatırımcılara satarlar ve ardından piyasadan çekilirler. Bu da hisse fiyatının hızla düşmesine neden olur.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Hisse senetlerinin standart hacim değeri altında elde kalan lotlar satış işlemleriyle başka yatırımcılara devredilebilir. 1 lotun 100 hisse karşılığına geldiği durumlarda yatırımcının elinde bulunan lot değerinin 100 hisse hacminden küçük olması, lot altındaki hisse olarak tanımlanır.
FK= Piyasa değeri/ son 4 çeyrek kâr toplamı formülünden yola çıkarak şirketin dönem sonu tahmin edilen piyasa değeri bulunur. Piyasa değeri= Sermaye x hisse fiyatı formülünden yola çıkarak bulunan tahmini piyasa değeriyle de hissenin hedef fiyatı tahmin edilmiş olur.
Bütün analizlerin ardından bir hisse ile ilgili olarak 4 dönem sonunda yani 12 ay sonrası için kârlılık ve kâr artışı söz konusu olabilecekse, bu kârlılığa göre yeni bir fiyat değeri de tahmini olarak ortaya çıkacaktır. İşte bu fiyat, aynı zamanda hedef fiyat da olacaktır.
Hisse senedi analistlerinin değerlemelerine göre; Borsa İstanbul'da işlem gören hisseler için 12 aylık ortalama hedef fiyatlar, son kapanış fiyatlarına göre 12 aylık yükseliş potansiyelleri, F/K ve FD/FAVÖK rasyoları aşağıda listelenmiştir. Tablo, potansiyele göre büyükten küçüğe olmak üzere düzenlenmiştir.
Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi
Bir ürüne olan talep yüksek ve bu talebi karşılayacak arz miktarı sınırlı ise fiyat doğal olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna karşın piyasada kendine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Borsa tarafından, neden hisse senedinin tahtasının kapatıldığının bildirilmesi ve açılabilme koşullarının kapatılma tarihini izleyen 5 iş günü içerisinde değerlendirilmesi sonucunda yeniden işleme açılabilir.
Tavanda bekleyen lot sayısı nasıl görünür
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
Hisse Senetleri Zararına Satılır mı? Önceden belirlenmiş bir yatırım planının parçası olmadığı müddetçe, hisse senetlerini zararına satmak genellikle kötü bir fikirdir. Hisse senetlerinin, özellikle uzun vadede diğer finansal yatırım ürünlerinden daha iyi performans gösterdikleri rahatlıkla söylenebilir.
Analistler, yeni düzenleme ile hisse senetlerinin gün içinde, bir önceki kapanışa göre en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğine belirterek, tek emirle yüzde 5'lik bir hareket görülecek olması durumunda ise devre kesicinin çalışacağını ifade etti.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri