Dalaksız aktif bir hayat yaşayabilirsiniz, ancak dalağın çıkarılmasından sonra ciddi, hatta yaşamı tehdit edici enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bu nedenle bazı önlemler alınması gerekir.
Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.
İnsan dalaksız yaşayabilir mi? Evet. Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücreleri ile ilgili önemli görevlere sahip olsa da, insan hayatı için olmazsa olmaz bir organ değildir.
Antibiyotik ve çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen dalak büyümesi (splenomegali) vakalarında splenektomi olarak adlandırılan dalak çıkarma ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla birlikte kişinin dalağı alınır. Kişi dalağı olmadan da hayatına devam edebilir ancak enfeksiyonlara karşı bağışıklık gücü azalır.
Dalak cerrahisinden sonraki riskler nelerdir? Gerekli önlemler alınsa bile dalak cerrahisi sonrasında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Örneğin kanama, komşu organ yaralanması, pankreas fistülü, karın içi ya da karın duvarında enfeksiyon, derin ven trombozu, pulmoner emboli, kesi fıtığı gelişebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Daha önce de belirttiğim gibi sadece dalağınızın alınmasından dolayı özür oranınız %10'dur.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir. Anormal kan hücrelerinin kan dolaşımına karışmasına engel olur.
Organ bağışı konusunda kritik bir öneme sahip olan beyin ölümü tıbbi olarak ölüm sayılır. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayata dönme şansı yoktur.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (30-90 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir. Yorgunluk ve halsizlik: Dalak büyümesi, vücutta birçok farklı fonksiyonu etkileyebilir ve bu da yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Nefes darlığı: Dalak büyümesi, nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Dalak görevleri ve işleri ile vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Örneğin hasar gören kan hücrelerini ortadan kaldırır. Lenfosit denilen beyaz kan hücrelerini çoğaltır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerini ve trombositleri depolamaktan sorumludur.
Dalak tek organdır. Ancak her beş kişiden birinde, çoğu dalak iç yüzüne komşu olmak üzere, birkaç cm çapında, fazladan (aksesuar) bir dalak dokusu daha bulunur. Dalak, bebeğin anne karnında erken gelişim (fetüs) evresinde kan hücrelerinin yapımında görev alır.
Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.
Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermese de bazen aşağıda sıralanan belirtiler gözlenebilir: Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi. Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak.
Açık yöntemle yapılan Dalak Ameliyatı sonrası ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden 3-6 ay süre ile uzak durulmalıdır.
Dalak karnın içinde yerleşik bir organdır. Karnın tam olarak sol üst köşesinde durur. Mide ve pankreasın kuyruğu ile yakın komşuluktadır; hatta bu komşuluk o kadar yakındır ki dalak bu organlara yapışık halde olabilir. Ayrıca, kalın bağırsağın sol köşesi, sol böbrek ve sol böbreküstü bezi ile de komşuluk yapar.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Dalağı alınan hastalara dört değerlikli konjuge meningokok aşısı önerilmektedir (33).
Vücudun en hayati organı olarak görülür ve kendini yenileyebilme özelliğiyle Yunan Mitolojisi'nde bile kendine yer bulmuştur. Karaciğer ayrıca, kanın pıhtılaşmasına ve oksijenin taşınmasına yardımcı bileşenlerin ve bağışıklık sistemine yardımcı olan kan proteinlerinin üretim merkezidir.
Deneysel Aşamada Kök Hücre Yöntemi
Kök hücrelerin aksine, hasar gören kalp kası hücreleri kendilerini yenileyemez.
Deri vücudumuzun en ağır organıdır.
Değerli kardeşimiz, Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir.
Karın bölgesinin sol üst kadranında yer alan dalak; göğüs kafesinin içerisine, diyaframın altına ve midenin üst arka kısmına yerleşir. Yumruk şeklindeki bu organ sağlıklı bireylerde yaklaşık 70-200 gram ağırlığında ve 12 santimetre uzunluğundadır.
Dalak, mikropları süzen ilk noktadır. Bu nedenle dalağı olmayan veya çalışmayan hastalarda mikroplar filtreden geçirilmeden direkt kana geçmektedir. Pnömokok özellikle bu hastalara önerilmektedir. Tetanos aşısı da her 10 yılda bir tüm sağlıklı bireylerin aşılanması gereken bir diğer aşıdır.
Dalağın komşuluğunda mide, sol böbrek, pankreas organının kuyruk kısmı ve kalın bağırsağın dalak köşesi (splenik fleksura) yer alır. Sağlıklı bir kişide dalağın ortalama ağırlığı 150 gr. ve yukarından aşağıya doğrultudaki uzunluğu 11-12 cm'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri