Gözlerimizin uzaktaki nesneyi bir noktadan daha fazlası olarak görebilmesi için nesneden gelen ışığın gözlerimizde renk görmeyi yaratan bitişik iki koni hücresini (cone cells) uyarması gerekiyor. İnsan gözü 3 km mesafeye kadarki gördüğü nesneleri çözebilir.
Tüm insanların görüş kabiliyeti aynı değil tabii ki. Hatta yaşımız ilerledikçe; özellikle 40 yaşından sonra kademeli olarak bir düşüş gerçekleşiyor. Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip.
GÖRDÜKLERİMİZ NASIL DERİNLİK KAZANIR? Gözlerimiz her şeyi iki boyutlu, düz görürler. Beyin dünyamızı üç boyutlu yapar. Fakat bazan yanılır ve bulunmayan yerlerde bile üç boyutluluk yaratarak bizi aldatır.
Basitçe gözlerinizden 15 cm uzaklıkta bulunan iki paralel çizgi arasındaki mesafe 0.026mm altına düştüğünde artık bu iki çizgi sizin için ayrı olmayacaktır. ile verilebilir. Bu "kırınım limiti" olarak bilinen limittir. D gözbebeği çapı, lambda da ışık dalgaboyudur.
İnsanlarda görüş alanı ileriye doğru 180 derecelik yatay bir alan iken bazı kuşlarda görüş alanı 360 dereceye ulaşabilir. İnsanlarda dikey görüş alanı da yaklaşık 180 derecedir.
İlgili 15 soru bulundu
Gözler Arasındaki Mesafe
Diğer bir tarif ise şudur: İki göz arasındaki mesafe, göz seviyesindeki yüz genişliğinin beşte biri kadar olmalıdır. Gözün eni 2.5 cm ile 3.8 mm arasında normal kabul edilir.
20/20 görme, 20 fit yani yaklaşık 6.10 mt mesafeden ölçülen "normal görme keskinliği" olarak kabul edilir.
Sıklıkla saniyedeki çerçeve sayısı (FPS) olarak ifade edilmekle birlikte, hertz (Hz) cinsinden progresif tarama monitörleri olarak da ifade edilir. İnsan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir.
Domuzlarda tüm bu veri aktarım işlemleri araştırmacıların hesaplarına göre, saniyede 875 kilobit'lik bir hızda gelişir. Bilim adamlarına göre, insanda aynı veri iletimi 10 kat hızlı gerçekleşmektedir. İnsanın görme yeteneği saniyede 8.75 megabit'lik bir hızda işler.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Gözlerimizin uzaktaki nesneyi bir noktadan daha fazlası olarak görebilmesi için nesneden gelen ışığın gözlerimizde renk görmeyi yaratan bitişik iki koni hücresini (cone cells) uyarması gerekiyor. İnsan gözü 3 km mesafeye kadarki gördüğü nesneleri çözebilir.
Erkekler ortalama 45-55 kg, dişiler ise 35-40 kg'dır.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Ufuk mesafesi
g = 1,7 m = 0,0017 km. olur.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Insan gozu kamera gibi bir fps olcumune tabii tutulmaz. İnsan gözünün 24 kare/saniye yakaladığı düşünülür ancak mesela 30 fps bir yayına baktığınızda görüntüde belli belirsiz atlamalar ve gecikmeler görülür. Oysa 60 fps bir yayında görüntü oldukça akıcıdır.
FPS olarak ortalama 30-40 görür, 60 FPS'ye kadar görebilen göz ölçümleri var. Bu da FPS olarak, yuvarlak hesap yaparsak saniye bazı kare ile hertz olarak yenileme hızını, Hz'de 30-40 maksimum 60Hz'yi görebilirsin anlamına geliyor normal şartlarda. Bazı insanlar 50-90Hz arası flicker'i algılayabiliyor.
Ayrıca vücuttaki en aktif kaslar gözlerde. Bir göz kırpma 100 - 150 milisaniyede gerçekleşiyor ve bir saniyede 5 defa göz kırpmak mümkün. Gözlerin mucizevi organlar olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.
Normal şartlar altında, sıradan görüntüleri 18-25 fps civarında görürüz.
Ortalama bir oyun için 25 FPS değerinde rahatlıkla hem iyi bir hız hem de iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz fakat belirttiğimiz gibi oyunlarda genellikle minimum 30 FPS istenir.
Çünkü filmler bölünecek, hızlandırılacak yada yavaşlatılacak. Bu yüzden 2 ile bölünmesi, 4 ile bölünmesi hatta genel olarak kabul gören ve hareket illüzyonunu oluşturan 12 kare sayısının katı olması tercih sebebiydi. Fakat aynı zamanda fps ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla film kullanılır ve çekimler pahalılaşır.
Genel kural olarak göze 50 cm'den daha yakındaki eşyaları net görememek şeklinde tanımlanır.
Normal göz, 2,4 mm pupilla açıklığında, yaklaşık 1 dakikalık açıyı ayırt edebilme gücüne sahip bulunmaktadır. Bu durum gözün ayırt edebilme gücünün teorik sınırına denk gelmektedir. Görme fizyolojisinde 1 dakikalık açıyı ayırt edebilen göz için “Tam” gören göz veya 10/10 gö- ren göz ifadesi kullanılır.
İnsan gözü ovaldir. Açıları yatay olarak 178 derece, dikey olarak da 135 derecedir. Dikey görüş açıları 60 derece yukarıya, 75 derece de aşağıyadır. Düz ileriye bakıldığı zaman, insan gözünün her biri burundan 95 derece açıya kadar görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri