Erkek çocukta sperm yapımı 12–15 yaşları arasında başlar. “Ejakulasyon”, diğer bir ifade ile meni fışkırtma 13,5 yaş civarında genellikle mastürbasyon sırasında meydana gelir. Daha sonra uykuda devam eder. Ergenlikte erkeklerde prostat, salgı kanalları gibi iç cinsel organlarda 7 misline varan artışlar gözlenir.
Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.
Ülkemizdeki yasal düzenlemeler 12-15 yaş arasında yaşanan cinsel ilişkiyi çocuğun cinsel istismarı olarak kabul etmektedir. Bu yaşlar arasındaki cinsel ilişki yasal olarak da, çocuğun yeterli olgunluğa ulaşmadığı bir dönem olduğu için de önerilmez.
Erken ergenliğe giren erkek çocuklarında testis ve penis büyür, hızlı boy artışı olur, ses kalınlaşır ve saldırgan, gergin davranışlar ortaya çıkar. Erken ergenliğe giren hem kız hem de erkek çocuklar, önce akranlarından uzun olurlar. Ancak daha sonra boyları kısa kalır.
Bu nedenle, biyolojik saat ile ilgili endişelenmesi gereken tek taraf, kadınlar değildir. Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
En verimli sperm ne zaman olur? Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür.
Testislerde üretilen yeni sperm hücrelerinin olgunlaşması 40 ile 76 gün arasında gerçekleşmektedir.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Ergenlik bulgularının kız çocukta 8, erkek çocukta da 9 yaşından önce ortaya çıkması durumuna erken ergenlik deniyor. Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila 15 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor.
Ergenlik başlama yaşı konusunda günümüzde de kullanılan yaş sınırları (kızlarda en erken 8, ortalama 10.5, en geç 13; erkeklerde en erken 9, ortalama 11.5, en geç 14) olup bu veriler çocukların % 95'inin bu yaş aralıklarında ergenliğe gireceği anlamına gelmektedir.
Okul dönemi ile beraber kademeli bir şekilde arttığı; 7 yaşında yaklaşık %10 oranında görülürken 13 yaşında %80 oranında görüldüğü belirtilmiştir. Erkek ergenlerin %90-95'i, kız ergenlerin ise %50- 60'ı en az bir kez mastürbasyon yaptığını göstermiştir.
İlk cinsel deneyim yaşı ağırlıklı olarak 14-15 yaşlar arasındadır. Cinsiyetler açısından bakıldığında ilk cinsel deneyimlerini erkeklerin kızlardan daha erken yaşta yaşadığı görülmektedir.
Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu için mağdurun 15 yaşını doldurmuş olması gerekir. Reşit olmayan biriyle kendi rızasıyla cinsel ilişki 15 yaşını doldurmamış kişinin cinsel ilişkiye girme konusunda sözde rızası olsa bile reşit olmayanla cinsel ilişki suçu değil çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturacaktır.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür.
Erkekler ergenliğe nasıl girer, beyaz sıvı nedir? Erkeklerin ergenliğe girişi kıllanmalar ve sabah ereksiyonları ile başlar. Ergenliğe tam giriş noktasında erkeklerin cinsel bölgelerinden beyaz bir sıvı gelmektedir. Bu sıvı, yeni başlayan ereksiyonun ve cinsel organ büyümesinin işaretidir.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Erkek ergenlikte cinsel gelişim belirtileri 11 12 yaş dolaylarında ortaya çıkar. Üreme organlarının olgunlaşması ile erkek çocuklarda gece boşalmaları başlar. Birçok erkek çocuk eğer hazır değilse korkabilir. Kindsey'in cinsel davranış raporuna göre erkeklerin yaklaşık % 83'ü bunu yaşamaktadır.
Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur. Ancak menide kan görülmesi veya meninin pembeye çalan renkte olması, hematospermia isimli tıbbi bir rahatsızlık işaretidir ve acilen doktor kontrolü gerektirmektedir.
Milyonlarca spermden ancak birkaç yüz tanesi (nadiren 1000'e ulaşabilir) fallop tüplerine ulaşır. Bir spermin yumurtaya kadar yüzdüğü mesafe 10-15 cm kadardır. Orantı kurulursa bir insanın 200 km yüzmesine eşittir. Hızlı bir sperm bu mesafeyi 5 dakikada alabilir.
Retrograd boşalma durumunda mesane boynu kası düzgün bir şekilde kasılmaz ve orgazm sırasında meni sıvısı dış ortam yerine mesaneye kaçar dışarı atılmak yerine mesaneye boşalır. Boşalma sırasında mesaneyi ağzını kapatan kasla ilgili sorunlar retrograd boşalmaya neden olabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
“Sperm kokar mı?” sorusu erkek bireylerden tarafından çok merak edilir. Evet, sperm kokar. Spermin kokusu at kestanesi çiçeğine benzetilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri