Güçlü olmak, insanın kendisinden kaynaklanır. Gerçek anlamda güçlü olan insan, hiç bir mevki, unvan ya da maddi imkâna sahip olmasa bile kendine güvenen insandır. Güçlü insan, içinde bulunduğu koşullar kötüleşse, sahip olduğu imkanları yitirse bile, kendi gücüyle yeniden başlayabilen, sonuç alabilen insandır.
Olumsuzluklara Takılıp Kalmazlar. Güçlü insanlar, zamanlarını, içinde bulundukları olumsuz duruma üzülerek veya başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğünü tahmin ederek geçirmezler. Onun yerine, hayatın zor ve adil olmadığını bilerek, sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için çaba harcarlar.
Nefis, irade, akıl, mizaç, huy ve karakter insanın davranışlarını şekillendiren iç etkenlerdir. Çevre, şeytan, aile eğitimi ise dış faktörlerdir. Bu makalede bu faktörlerin insan şahsiyetine olumlu veya olumsuz etkileri üze- rinde durulacaktır.
Günümüzde çok kullanılan kelimelerden biri de nobran kelimesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Mental olarak dayanıklı olmak, zorluklar en üst seviyedeyken bile yüksek performans gösterebilme yeteneğidir. Herhangi bir durumda odaklanma ve kararlılık sağlar. Zorlu durumlarda bile durdurulamayan kişiler zihinsel olarak dayanıklı olabilmek için zaman ve çaba harcarlar.
O insan yalan söylemez, aldatmaz, işten ve sorumluluktan kaçmaz, doğru ve dürüst bir insandır, sözünde durur, sözüne güvenilir, çıkarları için onuruna leke sürdürmez. Yüksek etik değerlere sahiptir. Sağlam karakterli insanlar gizli de olsa açık da olsa vicdan sahibi oldukları için dürüst davranırlar.
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Güç sahibi olmak, insanın kendi dışındaki bir kaynağa (para, mevki, unvan…) sahip olmasına bağlıdır; güçlü olmak ise insanın kendinden kaynaklanan nedenlere bağlıdır. Hiç bir imkana sahip olmasalar bile, güçlü olan insanlar vardır.
Zihinsel güç, bireyin stress unsurları, baskılar ve zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkma ve kendilerini içinde buldukları koşullardan bağımsız olarak elinden gelenin en iyisini yapma kapasitesidir. Zihinsel güç oluşturmak, hayatınızı en iyi şekilde yaşamanın temelidir.
Başarılı insanlar, öncelikle hedef odaklı ve sonuç elde etmeye yönelik düşünürler. Bu düşünce yapısı, iş hayatında daha fazla sorumluluk üstlenme, işleri daha hızlı ve etkin yönetme, sürekli öğrenme ve gelişme arzusu gibi sonuçlar doğurur.
Çalışkan olmak için kişinin istekli, gayretli, sabırlı, disiplinli, planlı ve düzenli olması gerekir. Sabırlı olmak ve azimle çalışmak çalışkan olmak için ilk şarttır. Kişinin sorumluluklarını bilmesi, iç disipline sahip olması, hedeflerini belirlemesi ve amacına ulaşmak için gayret sarf etmesi gerekir.
İyi insan olmanın temelinde empati, anlayış, hoşgörü, dürüstlük ve sevgi yatar. Kendimizi ve diğerlerini anlamaya, saygı göstermeye ve yardım etmeye odaklanmak, içimizdeki olumlu enerjiyi dışarıya yansıtmamıza yardımcı olur.
Kendini kabullenme, hatalardan ötürü yüksek oranda suçluluk duymamak, gereksiz korkulara kapılmamak, kendinden utanmamak demektir. Başkalarını, durumları, olayları kabullenebilmek de kendini kabullenme ile ilgilidir.
İnsanın kendine yakışanı yapmasıdır. Kalite, sosyal çevre ve psikolojik yaptırımlara karşı kendin olarak yol alabilmek, kendinle barışık olup özüne sahip çıkmaktır. İstikrar ve bilinçtir, kişilere göre değişkenlik göstermeyen erdemli davranış biçimidir.
Bir bebek doğduğunda fiziksel ve psikolojik olarak süreç yaşamaya başlar. Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir). Bunlara aynı zamanda "Beş Etmen Modeli" (BEM) de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri