Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur.
Kaptan Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir.
Bir de üniversitelerin 2 yıllık denizcilik önlisans programlarını okuyanlar ve de denizcilik meslek liselerinden mezun olanlar var. Bunlarda eğitim ve yeterliliklerine göre belirli sularda ve belirli tonaj kısıtlamalarına dahil olarak gemi kaptanlığı yapabilirler.
Kontrat süreleri gemi tipine bağlı olarak değişmektedir. Genelde bir kontratın süresi 3-6 ay arasıdır. Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi, gemide 30 ay çalıştıktan sonra sınavlara girerek 2.kaptan olabilir. Bir 30 ay daha çalıştıktan sonra yine sınavlara girerek 1.kaptan olmaya hak kazanırlar.
İlgili 37 soru bulundu
Bu sınavdan da geçer not alan kişiler mesleklerine 3. kaptan olarak başlayabilirler. Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Öğrencilerimizden mezun olup da gemiye çıkmak isteyen her öğrenci gemiye çıkmıştır. Ama bunu 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite okuyarak da taçlandırmak isteyen öğrencilerimiz haliyle üniversitelerden stajlarına çıkmaktadırlar. Ama liseden çıkan öğrenciler de kesinlikle sektörde ve gemide çalışabiliyorlar.
Gemi makine ve vardiya zabitliği dalında okuyan öğrenciler küçük motorlardan devasa gemi motorlarına kadar bütün gemi aksamının üzerinde birebir çalışarak deneyim kazanıyor. Lise gemi makineleri, gemi kaptanlığı, gemi inşası alanlarında eğitim vererek denizcilik mesleğine gençleri kazandırıyor.
Askeri denizcilik istiyorsan bu sene sbsden önce mart-nisan aylarında als(askeri lise sınavı) yapılacak ona gir . Eğer sivil denizcilik istiyorsan denizcilik liseleri varsbsde orayı tercih edebilirsin .
Örneğin bir kamarot olabilmek için bir denizcilik fakültesinden mezun olmanız gerekmez. Ancak amacınız kaptan olmaksa üniversite eğitimi almak zorundasınız. Özetle; kaptan, baş mühendis, güverte veya makine zabitleri gibi zabitan sınıfına yani yönetici sınıfına dahil olmak istiyorsanız üniversite eğitimi almalısınız.
Deniz İşletmeleri Yönetimi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü, üniversitelerde Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim vermektedir. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır.
Eşit ağırlık puanına göre öğrenci kabul eden bu bölüm 4 yıllık bir programdır. 4 yıllık yani 8 yarıyıllık eğitim boyunca öğrencilere hem yönetim olarak hem de gemi faaliyetleri olarak çeşitli eğitimler verilir.
Denizcilik sınavına 30 yaş sınırı
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 55.440 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Denizcilik Alanı'nda; denizcilik kültürüne sahip güverte zabiti', 'gemi makineleri işletme mühendisi', 'gemi elektroniği ve haberleşme zabiti', 'yat ve balıkçı gemisi kaptanlığı' ile 'su ürünleri üretim teknisyeni' yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Gemi adamı mesleğini yapmak için 16 yaşını tamamlamış olmak da en önemli şartlardan biridir. Gemici olmak için gerekli evraklar, başvuru yapılan kuruma ve alınmış olunan eğitimlerin özelliklerine bağlı olarak hazırlanabilir.
Denizcilik alanı; Güverte İşletme (Vardiya Zabitliği), Gemi Makineleri İşletme (Makine Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme (Elektroteknik Zabitliği), Balıkçılık ve Su Ürünleri üretimi (Balıkçı Gemisi Kaptanlığı ve Su Ürünleri Teknisyeni) yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Okulumuz, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci almaktadır. Öğrenci yerleştirme ve kayıt işlemleri, merkezî olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından LGS puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilmektedir. Okulumuza kayıt için herhangi bir mülakat, uygulama sınavı vb. gerçekleştirilmemektedir.
eleman.net verilerine göre, Pilot 2023 yılında ortalama 112.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pilot , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır. İş süresi, gemi adamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri