Merhaba,fizikte sicim kuramına göre on uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere on bir boyutludur. Matematiksel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak biz üç uzay ve bir zaman boyutunu algılayabiliyoruz. Bunun sebebi diğer yedi boyutun çok sıkışık olmasıdır.
Einstein'ın uzay-zaman kavramı, Öklid 4B uzayından biraz daha karmaşık bir Minkowski yapısına sahip olmasına rağmen, böyle bir 4 boyutlu uzay kullanır.
Albert Einstein tarafından 1905 yılında ortaya atılan Görelilik Teorisi'nden bu yana dördüncü boyut genellikle zaman olarak bilinirdi. Fakat ABD ve Avrupa'da iki ayrı araştırma grubu tarafından yapılan çalışma, dördüncü uzay boyutunun varlığını kanıtladı.
Bugün evrende uzunluk, genişlik, yükseklik ve zamanla birlikte 4 boyut görebiliyoruz.
Ne zaman buluşacağınızı söylemezseniz yine anlaşamazsınız. Bu yüzden zaman, 4. boyut olarak tanımlanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Birinci boyut; bizlerin yaşadığı boyuttur. İkinci boyut; başka varlıkların yaşadığı boyuttur.
Beş boyutta; 1. Simplex grubundan 5 simplex; 6 köşe, 15 kenar, 20 yüz (her biri eşkenar üçgen olmak üzere), 15 hücre (her biri düzenli dört yüzlü şekil olmak üzere), 5 hiperhücre (her biri 5 hücre) ile birlikte.
İçinde yaşadığımız dünyada herhangi bir nesnenin konumunu bu dört sayıyla belirlemek mümkün olduğundan üç uzay bir zaman olmak üzere 4 boyutta yaşıyoruz.
Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde, Evren'in eğriliği için üç ana seçenek vardır: Evren, bir küre gibidir ve pozitif eğriliğe sahiptir. Evren bir at eyeri (veya Pringles cipsi) gibidir ve negatif eğriliğe sahiptir. Evren, bir kâğıt gibidir ve düzdür.
M-boyutlu bir cisme gelen ışık, ışık boyunca cismin boyutu varsa m-1, yoksa da m boyutlu bir gölge oluşturur. Örneğin ince bir teli (1 boyutlu kabul edebiliriz pratikte), bir lambaya doğrultarak tutarsak bir nokta şeklinde gölgesi oluşur (0 boyut), ama yanlamasına tutarsak doğru şeklinde gölgesi oluşur (1 boyut).
Merhaba,fizikte sicim kuramına göre on uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere on bir boyutludur. Matematiksel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak biz üç uzay ve bir zaman boyutunu algılayabiliyoruz. Bunun sebebi diğer yedi boyutun çok sıkışık olmasıdır.
Aynı küre, 1. boyutta sadece nokta olarak varolabilir.
Boyut Kavramı, 0.
Sadece bir adet noktadan oluşur. Yüksekliği, genişliği ve derinliği yoktur. Bir nesne herhangi bir boyuta sahip olsa bile, örneğin 20 cm çapı olan bir küre, 20 cm genişliği, yüksekliği, genişliği ve derinliği olan bir küpün içerisine konulursa buradaki küre için 0 Boyutlu deriz.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
1- Tanrı 5. boyutta hüküm sürmektedir.
İki gözün görüş açısının, yani sol gözümüzün burna ve sağa doğru 60 derecelik görüş alanıyla, sağ gözümüzün burna ve sola doğru 60 derecelik görüş alanının çakıştığı bölge, kabaca 3 boyutlu görüş alanımızdır. Bu 3 boyutlu görüş alanı, sadece 114 derecelik bir alanı kapsar.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Soruya görelilik teorisi açısından cevap verirsek zaman 4. Boyutu oluşturur.
1. boyut, bitkiler ve minerallerin seviyesindeki boyuttur. 2. boyut, hayvanlar, 3. boyut ise üzerinde yaşadığımız Yerkürenin/Gaia'nın/Dünyanın kendisidir, evrenimizdir.
Bildiğimiz kadarıyla uzay üç boyutludur ama bir parçacığın uzaydaki hareketini göstermek için size 6 boyutlu vektör uzayı gerekir. Buna faz uzayı deriz.
Fizikte üç uzay boyutu ve bir de zaman boyutu kabul gören normdur. Fakat temel kuvvetleri birleştirmeye çalışan teoriler, bu amaçla daha fazla boyut eklemektedirler. Süpersicim teorisi, M teorisi ve Bozonsal sicim teorisi, fiziksel uzayın sırasıyla 10, 11 ve 26 boyutlu olduğunu iddia ederler.
Spiritüel boyutu ele aldığımızda bilmeliyiz ki o ruhsallığın, maneviyatın, derin sevinç hissinin ve huzurun deneyimlendiği tinsel bir boyuttur. İnsanın metafizik boyutlarına çıkması, iç huzuruna kavuşmasıdır. Olaylara ruhsalık ile, iç benlikle ve maddeci olmadan, ilahi sevgiyle bakmaktır.
Başka boyuta geçmek amacıyla kullanılıyor. Ama o boyuttaki varlıkların da buraya geçmesini sağlıyor o kapı. Böyle kapılar sadece dünyaya geçmek için açılmaz."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri