İnsanlar 40 yaşından sonra her 10 yılda bir ortalama 1 santimetre kısalır. Bu süreçler engellenemese de hayat tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde geciktirilebilir. Genetik faktörlerin bu süreçte önemli rolü vardır.
Büyüme ve ergenlik döneminde hızla uzayan boyumuz, 35 yaşını geçtikten sonra aynı hızla olmasa da kısalmaya başlar.
En doğru boy ölçümü ise sabahları olmalı. Çünkü sabah uyandığımızda omurga kemikleri arasında boşluk artıyor ve boyunuz 1-2 cm daha uzun oluyor.
Kişinin boyunun kaç yaşına kadar uzadığı sorusunun cevabı aslında kişiye göre farklılık gösterir. Genel olarak ise kişinin boyu ergenliğin bittiği döneme kadar uzamaya devam eder. Bu dönemden sonra ise yetişkinlik başlar. Yaş olarak bir rakam vermek gerekirse kişinin boyu 18 ve 20 yaşlarına kadar uzamaya devam eder.
Yalnız doğum sonrasında boyun kısalması bilgisi yanlıştır. Yani doğum sonrasında boy kısalmaz. Yalnız bazı kadınlar, doğum yaptıktan sonra boylarının biraz daha uzadığını söylerler. Bu tip doğumdan sonra boy uzaması ya tesadüfen olur, ya da çok nadir hallerde 1-2 cm olarak görülebilir o kadar.
İlgili 33 soru bulundu
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Mastürbasyon yapmanın penis boyu üzerinde kalıcı bir değişikliğe yol açabileceğine dair herhangi bir bilimsel veri bulunmuyor. Penis boyunu etkileyen en önemli unsur genetik faktörler.
18'den sonra boy uzaması oldukça yavaşlasa da erkeklerde 22 yaşına, kızlarda ise 20 yaşına kadar gelişme devam edebilir.
Dr. Metin Küçükkaya, ileriki yaşlarda yapılan boy operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ergenliği atlattıktan sonra da boy uzatmak mümkün mü? Her yaşta boy uzatılabilir.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Erkeklerdeki boy uzama hızı ortalama 19-20 yaş arası yavaşlamaya başlar ve 22 yaş itibariyle boy uzaması durur. 20 yaş ve üzeri erkeklerin düzenli olarak spor yapması iskelet sistemini olumlu yönde etkilemesi sebebiyle uzayan boy eğrilmelerine karşı koruyacaktır.
"Yaşlanmayla birlikte kas liflerini kaybedersiniz, bu nedenle omurganızı uzatma ve düz ve uzun görünme yeteneğiniz gençken olduğunuz kadar iyi olmayacaktır. Ve böylece kifoz daha belirgindir ve bu nedenle boyunuz kısalır, "dedi.
Erken ergenlik kızlarda östrojen, erkeklerde testosteron artışı ile büyüme kıkırdaklarının erken ve hızlı kemikleşmesine bu da başlangıçta büyümenin hızlanmasına ancak sonuçta büyümenin erken durmasına ve boy kısalığına neden olabilir.
Büyümeyi etkileyen en önemli faktörler genetik yapı, beslenme, hormonlar ve hastalıklardır. Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir. Çocuk genlerini anne ve babasından aldığı için boyu anne baba boyu ile uyumluluk gösterir.
Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
Hayır. Bilimsel olarak yıkılmış bir şehir efsanesidir. Böyle bir etki kesinlikle söz konusu değildir. Hatta tam tersi kemik yoğunluğunu ve dayanıklılığını arttırmaktadır, kasların güçlenmesini sağlamaktadır.
Sigara, çay ve gazlı içecekler ile KMY, kilo ve boy değerleri arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edildi (p<0.05).
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri