SSD'ler, verileri blok olarak kaydeder ve dağınık olsun ya da olmasın, sürücünün herhangi bir yerindeki blokları okuyabilir. Bu nedenle, birleştirmeyi çalıştırmak gerekli olmadığından ve süreçte diskin ağır okuma, yazma eylemi gerçekleşmesine neden olacağından SSD'nin ömrünü kısaltacaktır.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
15-20 GB boş yer olmalı.
SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir. Genellikle SSD'ler, taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD'lerden daha dayanıklı olabilirler.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
Anakart önemli. Toplamda 4 tane HDD/SSD, anakartın üzerindeki yuvaya da 1 tane de M.2 NVMe/SATA SSD takabilirsiniz.
SSD harddisk modelleri dizüstü bilgisayarın fazla ısınma oranını azaltır. SSD disk kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda ısınma probleminin önüne geçmek için de tercih edilebiliyor. Enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan SSD modelleri bilgisayarın daha az ısınmasına yardımcı olur.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler. “Aşırı dolu olduğunda bile katı hal sürücüleri (SSD'ler) fark edilir şekilde yavaşlayabilir.
Windows'ta, Disk Temizleme aracı, gereksiz dosyaları silmek ve SSD'nizi temizlemek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Disk Temizleme aracına erişmek için, Başlat menüsünde 'Disk Temizleme' yazarak arama kutusuna girin. SSD'nizi temizlemenin bir diğer yolu da, ücretsiz bir üçüncü taraf aracı kullanmaktır.
Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
Özellikle bilgisayarı iş amacıyla tam kapasite kullanan kişiler için 1 TB SSD pc için depolama ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılar. 1 TB SSD gaming dosyaları ve uygulamalarını depolamak için de uygun bir boyuttadır.
SSD'ler ise HDD'lerin yerine takılarak bilgisayarı daha hızlı ve güncel hale getirilmesine yardımcı olurlar. Bunun yanında sizin bilgisayarınızı daha keyifli bir şekilde kullanmanıza da vesile olacaktır.
Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz.
ssd normal harddisklerden farklıdır. SSD disklerin sadece kart devresi tamir yapılabilmektedir. SSD tamiri yapılarak veri kurtarılması mümkün olmaktadır. Öncesinde bozuk ssd disk tamiri için analiz yapılır ve dosya kurtarım durumu tespit edilir.
Adım 1. Win + X tuşlarına basın> "Aygıt Yöneticisi" ni seçin. Adım 2. "Disk sürücüleri" ni genişletin> SSD'nize sağ tıklayın> "Sürücüyü güncelle" yi seçin. Ardından, SSD'nin sürücüsünü güncellemek için ekrandaki talimatları izleyin. İşlem bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatın.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor.
Normalde bozulmaz ancak elektronik ürünler olduğu için sağı solu belli olmuyor, ilk elektrik kesintisinde bile bozulabilir veya yıllarca bozulmadan çalışabilir.
SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri