- Kişisel eşyalarımızı düzenli şekilde yerlerine koymalıyız. - Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız.
Anne ve babaların evin geçimini sağlamak, yemek ihtiyacını karşılamak, evi temiz ve düzenli tutmak, tamir ve onarım işlerini yerine getirmek, çocukların eğitiminin takip etmek gibi birçok sorumluluğu vardır. Çocukların da ailede görev ve sorumlulukları vardır. Çocuklar da evdeki temizliğe yardım etmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
- Evimizdeki eşyalarımızı düzenli bir şekilde kullanmalıyız. Onları korumalıyız ve zarar gelmesine engel olmalıyız. - Kişisel eşyalarımızı düzenli şekilde yerlerine koymalıyız. - Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız.
Odasını, masasını düzenli tutmak, yardımsız banyo yapmak gibi eylemler 8-9 yaş çocuğunun sorumluluklarındandır. 10-12 yaş çocukları evde tek başına kalabilir, otobüs, minibüs gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabilir. Okulla ilgili tüm görevlerini tek başına yürütebilir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Ev işlerinde, anne ve babaya yardımcı olmak. Odalarını düzenli ve temiz tutmak. Abi, abla veya kardeşlere yardımcı olmak. Tüm aile bireylerine karşı saygılı olmak.
Ancak görevlerimizi yerine getirmezsek ailemiz içerisinde huzursuzluk çıkar. Mesela annemiz görevini yerine getirmezse ev düzensiz olur. Babamız görevini yerine getiremez ise o zaman geçim sıkıntısı yaşarız. Biz sorumluluklarımızı yerine getirmezsek anne ve babamız çok üzülür.
Evlat sorumluluğu: bireyin ailesine karşı görevlerine ilişkin algıları ve ebeveynlerine yardım etmeye ilişkin duygularını ifade etmektedir (Hwang ve Kim, 2016: 3).
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Hepimizin evimizde, ailemizde, okulumuzda ve sınıfımızda bazı sorumluluklarımız bulunur.
Ailemize karşı sorumluluklarımız: Aynı zamanda ailemize karşı olan sorumluluklarımız bulunmaktadır. - Ailemiz ile beraber çevremizdeki yakın insanlara karşı saygılı olmalıyız. - Aile büyüklerimizin verdiği görevleri yerine getirmeli ve onlara yardım etmeliyiz. - Onlara karşı her zaman hoşgörülü ve kibar olmalıyız.
Çocukların Anne ve Babalarına Karşı Sorumlulukları: Anne ve babaların emirlerini (Allah'a itaatsizlik olmadıkça) dinlemek ve yerine getirmek. Söz ve davranışları ile anne ve babayı hiç incitmemek. Anne ve babaya iyilikte bulunmak.
7-12 yaş: Bu yaş döneminde artık okul, çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla sorumlulukların çoğu da okul ile ilgilidir. Ödev yapmak, okul eşyalarına sahip olmak, gerekli materyalleri unutmamak, okul ve sınıf kurallarına uymak vb.
İstenen sorumluluk, çocuğun anlayabileceği sade bir dille açık ve net olarak ifade edilmelidir. Çocuğun yerine getirmesi gereken görevleri anne ve baba üstlenmemelidir. Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu almasına ve yanlış davranışlarını düzeltmesine fırsat verilmelidir.
İş Kanunu'nun 71. Maddesine göre On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri