Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Genel olarak, yetişkin bir kişinin 1 ila 2 ay arasında yemeksiz hayatta kalması olasıdır.
3 günlük açlığa ulaşıldığında, gelişmiş bağışıklık, otofaji ve inflamasyonda azalma süreci devam eder. Ancak eksiler, artılardan daha ağır basmaya başlar. Herhangi bir tıbbi yardım almadan çoğu insan için 72 saat aç kalmak zordur.
Vücudun yiyecek olmadan dayanabileceği süreyi etkileyen birçok farklı faktör olduğundan, insanların aç kalarak ne kadar süre yaşayabileceği kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse yiyeceksiz bir şekilde 1 ile 2 ay arasında hayatta kalabilmek mümkündür.
BİR İNSAN YEMEK YEMEDEN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR? Yemek yemeden hayatta kalabilmek için vücut ağırlığı, sağlık durumu, vücudun kendi ağırlığı ve ne kadar susuz kalındığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hiç sorunu olmayan bir kişi ortalam 30 gün boyunca yemek yemeden hayatta kalabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Oysa aynı hücrelere yağ asitleri kolayca girer ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Açlığın ilk 48-72 saati böyle geçer. Bu dönemde insanların kan basıncı değişmezken nabız sayısında artış görülür. MSS işlevleri ise hemen hiç etkilenmez, fizik aktivite oldukça iyi durumdadır.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Araştırmacılar, kalori alımının sadece 24 saat kısıtlanmasıyla, bağırsaklarda bulunan kök hücrelerin yenilenmesini destekleyebilen metabolik bir dönüşümün başladığını buldular. Bağırsaklara ait olan bu kök hücreler, biz yaşlandığımız zaman etkili bir şekilde yenilenemiyorlar.
Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kişilerin uzun açlık planlamaları, yenilen gıdalardan daha fazla tat alınmasını sağlar. İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkiler.
Evet, aç kalarak kilo verebilirsiniz ancak bunun bedeli vücudunuza çok ağır olabilir. Verilen her kilo, vücutta hasara yol açarak, sağlık problemine dönebilir.
Kilo vermekten başka ne faydası vardır? Açlık diyetinin en belirgin faydası kilo kaybıdır. Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar.
Günde 3000 kalori yaksan 1 haftada 21000 kalori eder. Buda aşağı yukarı 3 kilo eder.
Kişilerin çok fazla acıktıkları zaman ne kadar çok acıktıklarını vurgulamak için kullandıkları bir deyimdir. Bu deyimde bir abartma vardır. Çok acıktığımız zaman açlıktan ölmek deyimini kullanırız.
Bir kilo YAĞDAN vermek için.7700 kalori harcamak lazım. Ama insan vücudundaki toksinleri de atmak lazım.1 gün sadece sıvı tüketse vücudundan şişkinliği, toksini atar. Ve bu da neredeyse 1-2 kilo demektir.
Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, "Açlık virüsü çoğalıyor" başlıklı bir rapor açıkladı. Raporda, dünyada her bir dakikada 11 kişinin açlıktan hayatını kaybettiği vurgulandı. Rapora göre, dünyada açlık koşullarında yaşayan kişi sayısı önceki seneye göre yaklaşık 20 milyon artarak 155 milyona ulaştı.
Bu dönemdeki insanlar avcılık ve toplayıcılık yaparak sadece gıda bulduklarında tüketiyor bulamadıklarında ise aç kalıyordu. Yapılan deneylerde 36 saat boyunca aç kalan ve ardından 12 saatlik sürede istedikleri kadar yemek yemelerine izin verilen insanların, bir ay içerisinde 3 kilodan fazla kilo verdikleri saptandı.
Mide eğer uzun süre besinleri alamaz ise midenin salgıladığı asit mide problemlerine yol açar. Midede ağrı, kasılma, mide bulantısı oluşabilir. Uzun süre aç kalmayı alışkanlık haline getirenler kronik mide rahatsızlıklarına ya da daha ciddi mide hastalıklarına yakalanabilir. 5- Bağırsak problemleri ortaya çıkar.
Açlık, yenilenmeye yardımcı olan ve genç görünmenizi ve hissetmenizi sağlayan büyüme hormonunu artırır. İnsan büyüme hormonu, hipofiz bezinde doğal olarak üretilir ve hücre yenilenmesi, büyümesi ve beyin ve çeşitli hayati organlar dahil olmak üzere sağlıklı insan dokusunun korunmasında hayati bir rol oynar.
Aralıklı oruç sayesinde 3 hafta içerisinde 10-15 kilo vermek mümkündür. Kuralları her ne kadar katı da olsa kısa süre içerisinde etkili sonuçlar doğuran bir diyettir. Son dönemlerde belli saatlerde yemek yiyerek ve diğer saatlerde aç kalarak zayıflama yönteminin popülaritesi oldukça yüksektir.
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
“Bir kimse şiddetli açlık hâline düşer, leş gibi haram sayılan bir yiyecek bulur da yemez veya hiçbir şey yemeyerek oruç tutarsa, günahkâr olur.” (age.) Aynı şekilde dilenmeyi dinimiz haram kılmıştır.
Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Oruç kilo vermenin en kolay yoludur. 21 günlük bir oruç süresince 8-12 kg arasında kilo kaybedilebilir. Normal gıdaya döndüğünüzde bu ağırlığın çoğunu geri alabilirsiniz. Oruçtan sonra kontrollü bir beslenmeye takiben, kilo vermenin devam etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri