Kitle iletişim araçları; gazete, televizyon, sosyal medya, radyo, internet aracılığıyla bilgilerin geniş kitleye ulaştırılmasıdır. Kitle iletişim araçları nedir sorusuna cevap olarak “her konu hakkında bilgiyi insanlara ulaştıran araçlar” şeklinde cevap verilebilir!
Kitle iletişimi dergi, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsar.
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Kitle iletişim araçlarına örnek olarak; televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibi örnekler verebiliriz.
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibidir.
İlgili 22 soru bulundu
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
1.Görsel İletişim: Afişler, fotoğraflarla kurulan iletişim türü. 2.Yazılı ve Görsel İletişim: Gazeteler, dergiler ve broşürlerle yapılan iletişim. 3.Uzaktan Yapılan Sesli İletişim: Radyo, televizyon, sinema, telefon kanalıyla yapılan sesli ve görüntülü iletişim türüdür.
Dünya çapında yaygın bir iletişim ağı sağlayan internet, her konuda, her dilde veriye sahip güçlü bir donanımdır.
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internetin, düşüncelerin ifadesini sağlayan ve bünyesinde diğer kitle iletişim araçlarından farklı özellikler taşıyan kitle iletişim araçlarından biri olduğunu kabul etmektedir.
Medya, kaynaktan hedef topluluğa bilgi yayınlayan bir iletişim aracıdır. Daha geniş kitlelere yönelik her türlü medya, kitle iletişim araçları olarak bilinir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Kitle iletişim araçları sayesinde uluslararası işbirliği ve kültür alışverişi gerçekleşebil- mektedir. Toplumlar arasında sanat ve kül- tür alanlarındaki karşılıklı etkileşim bu sa- yede daha da artmaktadır. Kültürel sürekli- liği sağlayan bu araçlar toplumu değişikliğe de hazırlayabilme yetisine sahiptir.
Kitle İletişim Araçları:
Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Kitle İletişiminde İletişim Sözcüğünün Anlamı
Bir veya birkaç kişi, oldukça fazla sayıda, heterojen ve anonim olan seyirci veya dinleyici kitlesine hitap etmektedir. Bu açıdan kitle iletişimi, kişiler arası iletişimden ayrılmaktadır.
Kitle İletişimi (Mass Communication): Bir kitlesel araçla örneğin televizyonla, gazeteyle, radyoyla yapılan iletişimdir. 1940'ların başında Harold D Lasswell siyasal erk ve propaganda üstüne yaptığı çalışmalarda ilk kez “kitle iletişim terimini kullanmıştır.
Kitle iletişim araçları kavramı esas olarak gazete, TV ve radyoya gönderme yapmakla birlikte, sinema, tiyatro, kitap ve dergileri de kapsamaktadır.
Kısa zamanda kalabalık insan topluluklarına ileti ulaştırabilen araçlara kitle iletişim araçları denir.
Fotoğraf bir iletişim aracı olarak kullanıldığı zaman, rengi, içeriği ve kadrajı ile bir iletide en önemli unsur olmaktadır.
İletişimin vazgeçilmez ve en önemli aracı ise elbette dildir. Özellikle sözlü iletişim için son derece önemlidir. Dil, sosyal hayatta en etkili ve gelişmiş iletişim aracıdır.
Posta güvercinleri ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ulak ile haberleşme ise 3200'lü yıllarda ortaya çıkmış. Devlet tarafından belirlenen kişi mesajın karşı tarafa iletilmesini sağlıyordu. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışına giderek mesajını bir şekilde iletmesi gerekmektedir.
Görüşme / Mülakat Nedir? Görüşme, mülakat kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmakta, konuşma ve yazı dilinde her iki kelime de yer almaktadır. Görüşme, yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin, belli bir amaçla sözel ve sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları bir etkileşimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri