Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor.
Bakla vitamin ve protein açısında son derece faydalı bir besindir. Bakla hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler ve böbreklere yardımcı olur. Hemoroid ve kalın bağırsak hastalarında da kullanılır. Baklanın içerisindeki insülin, kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur.
Bakla nasıl kullanılır? Baklanın taze yaprakları salata olarak çiğ ve kavrularak yenilebildiği gibi taze kabuklu bakla ve iç bakla yemeği olarak da tüketilir. Enginarlı taze iç bakla Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir.
İlgili 24 soru bulundu
Bakla diğer bir adı ile “ful”, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir.
İçeriğindeki çözünebilir lif sayesinde kolesterol seviyesini düşürür.
Baklanın nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları için önerilmez. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sıklıkla tüketilen kuru bakla, favizm hastalığına sebep olabilmektedir.
Bakla: Bakla, böbrekleri temizleyen bir besin olarak değerlendirilse de vücuttaki şekeri yüzde 80 oranında yükseltir. Balkabağı: Vücut direncini yükseltirken aynı anda şekeri de yükselttiği için şeker hastalarının bu besini tüketmemesinde fayda vardır.
Kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu yemeğimiz zengin mutfağıyla ünlü Antep ilimize aittir.
Acı bakla alerjisi, farklı coğrafi bölgelerde değişken yayılım oranları ile ortaya çıkan bir gıda alerjisidir. Bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan ve genellikle zararsız olan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyonun nedenidir.
Proteinler birçok farklı besinlerde bulunur bu besinler nohut mercimek kuru fasulye bakla bezelye börülce gibi protein açısından zengin besinlerdir.
Kendine has tadıyla sevilen zeytinyağlı yemeklerin başında gelen baklayı tarifinde yer alan incecik kıyılmış dereotuyla servis etmek adetten olsun. O nefis yeşil rengini koruyabilmesi için ise minik bir püf noktası var. O da un ilave etmek. Un ilave edildiğinde rengini koruyarak enfes bir kıvam alıyor.
Tencereye zeytinyağını, soğanı, sarımsağı, tuz ve şekeri alın. Orta ateşte sadece 1 dakika kadar kavurun, baklaları içine ekleyerek 2 dakika kadar kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı unu ve suyu baklalara ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 40-45 dakika kadar pişirin.
Öncelikle baklanın canlı bir yeşil renge sahip olmasına ve üzerinde mümkün olduğunca az leke bulunmasına özen göstermelisiniz. Baklalar, göz testinden geçtiyse de bitmedi! Baklanın taze olduğunu gösteren en önemli detaylardan biri de baklayı ortadan ikiye ayırdığınızda bakladan ses geliyor olmasıdır.
Kansızlığı bitirir: Demir açısından zengin olan bakla, kandaki demir seviyesini artırır. Kansızlığı bitirir. Tansiyonu düşürür: Yüksek tansiyonu düşüren bakla, kalbi korur.
Acı bakla, popülasyonun küçük bir yüzdesinde alerjik reaksiyonu tetikleyebilen, yer fıstığı ve soya fasulyesi gibi protein içeren yiyeceklerdir. Yer fıstığına alerjisi olan bazı insanlar acı baklaya da tepki verebilir.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Kimler bakla yememeli? Favizm hastalığı denilen Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği olan kişiler, çiğ bakladan kesinlikle uzak durmalıdır. Bu hastalığa sahip bebeği olan emziren anneler de bakladan kaçınmalıdır. İrritabl bağırsak sendromu olanlar da bakla yemekten kaçınmalıdır.
Bu iki durum haricinde bakla tüketiminde bir sakınca yoktur. Özellikle mevsimindeyken zeytinyağlı bakla sarımsaklı yoğurtla beraber veya enginar ile birlikte de çok sağlıklı ve lezzetli bir öğün olabilir.
Bakla tüketiminden 2-24 saat sonra baş ağrısı, bulantı, sırt ağrısı, titremeler ve ateşle başlayıp idrarda kırmızılık ve sarılıkla devam eden şiddetli anemi gözlenebilir'' diye konuştu. Enzim eksikliğinin dünyada yaklaşık 400 milyon kişide görüldüğünün altını çizen Prof. Dr.
Baklada lif oranı yüksektir.
Bağırsak ve böbrek sağlığını koruyan bakla, idrar yolunun temizlenmesine ve kolon kanseri riskini ortadan kaldırmaya yardım eder. Ayrıca gebelikte baklanın faydaları sayesinde birçok kadın kabızlık probleminden kurtulmaktadır.
Bakla suyu ile yüz yıkanırsa cilt güzelleşir. Arpa unu ile karıştırılıp, çıbanlara yakı gibi konur. Kulak arkasında ve göz altında olan şişlere balla karıştırılıp sürülebilir. Zeytin yağı ile karıştırılarak yakısı konulursa hanazir hastalığına iyi gelir.
Ayrıca bakla pişirildikten sonra en geç ertesi gün tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri