Horlama yaşam tarzına ilişkin belirli sorunlardan ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Ağız ve sinüslerin anatomik yapısına ilişkin sorunlar, basit soğuk algınlıkları, fazla kilolar gibi birçok neden horlama ile ilişkili olduğu bilinen etkenler arasında yer alır.
Horlama çok basit bir sorun gibi görülse de, altta yatan ciddi hastalıklara bağlı gelişebilir. Uzun süre devam eden horlama, dinlenme sonucunda geçmiyorsa veya kesik kesik ve birden nefes alarak devam ediyorsa kalp veya yüksek tansiyon gibi bazı hastalıklara bağlı gelişebilir.
Gece uyurken horlama neden olur? Kişinin hava yollarının tıkanması ve rahat nefes alamaması, gece uyurken horlamayı meydana getiren en yaygın faktörler olarak kabul edilir. Bu durum gürültülü ve titreşimli bir ses çıkarılmasına sebebiyet verir. Bu ses de horlamadır.
Çağdaş Kazıkdaş, erişkinlerin en az yarısında, çocukların ise önemli bir kısmında görülen horlamanın önemli bir uyku bozukluğu durumu olduğunu söylüyor. Horlama, erişkinlerde en sık burun tıkanıklığı, kemik eğrilikleri, burun eti büyümeleri, allerji ve kronik sinüzit nedeniyle görüldüğünü belirtti.
İlgili 20 soru bulundu
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Ancak, horlamanın aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar da vardır. Basit horlamada, boğazınızdaki kaslar gevşediği için bir titreşim olur, ancak eğer solunum yolu tamamen tıkanıyorsa, gece nefesiniz belli aralıklarla kesiliyorsa bu uyku apnesidir ve tehlikeli bir sorundur.
Sırt üstü yatarsanız dilinizin tabanı ve damağınızın yumuşak kısmı boğazınızın arka duvarına çöker ve uyku esnasında ses çıkarır. Yana dönerek yatmanız bunu önlemeye yardımcı olabilir. Bir vücut yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda düzeltme sağlar.
Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder. Gerekli önlemler alınmadığında uyku apnesinin dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası riskini 7-8 kat arttırdığı ve iş kazalarına neden olduğu biliniyor.
Yaşam kalitesini düşüren önemli sorunlardan biri olan horlama, uyku sırasında yumuşak damakta ve çevre dokularında titreşim sonucu oluşan kaba sesler anlamına geliyor. Erişkinlerin %30-40'ında görülebilen uyku apnesi ve horlama yaşamı olumsuz etkileyebileceği gibi ciddi hastalıklara da işaret edebilior.
Uyuyan kişinin başını yükseltmek için yastık kullan.
Buna karşı, horlayan kişinin geceliğinin arkasına tenis topları koydurabilir veya horlama yastığı kullandırabilirsin. Bu, dönerken veya gece hareket ederken hafif bir rahatsızlığa neden olacak ve horlayan kişinin uykusunda yer değiştirmesini önleyecektir.
Horlama daha çok orta yaş ve üstü erkeklerde oldukça sıklıkla gözlenmektedir. Erkekler ne yazık ki bayanlara göre horlama konusunda biraz daha şansızdır ve iki kat daha fazla gözlenir. Bunun nedeni erkeklerin ilk kilo alma bölgelerinin boyun bölgelerinin olmasıdır.
Horlamanın psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir şeydir. Uyku üzerinde de iki şekilde etkide bulunur. Horlamanın psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir şeydir. Uyku üzerinde de iki şekilde etkide bulunur.
Horlamayı Yastık, Aparat veya Alternatif Çözümler Önler Mi? Uyku esnasında solunum apnesi yaşamayan bireyler yani basit horlama şikayeti olanlar, uygun uyku pozisyonun sağlanması ve/veya daha yüksek yastık tercihi gibi önlemler aldığında, horlama şiddeti azalabilir.
Ameliyat sırasında, genellikle ağızdan yapılan bir kesimle, dilin arkasındaki dokular çıkarılır. Somnoplasti: Bu işlem, radyo frekansı enerjisi kullanarak, horlama sorununa neden olan yumuşak damağı, küçük dil ve dil kökündeki dokuları sertleştirmek için kullanılır.
Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bülent Tutluoğlu, horlama hakkında bilgi veriyor. HORLAMA SORUNU YAŞAYANLAR HANGİ POZİSYONDA YATMALI? Horlama en çok sırt üstü yatar pozisyonda ortaya çıkar. Bu nedenle horlama sorunu olanlar yatağın sağ ya da sol tarafına dönük olarak yan pozisyonda uyumalıdırlar.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinde uzun süreli oksijensizliğe bağlı olarak akciğerler ve kalp zarar görebilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp ritmi, kalp büyümesi ve yetmezliği gibi hayati tehlike içeren hastalıkları tetikleyebilir.
Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir. 20 yaş ve üzeri 10 erkekten 5'inde görülürken, kadınlarda ise 40 yaş sonrası ve özellikle menopoz döneminden sonra başladığı görülmektedir.
Erkeklerde kilo sıkıntısı biraz daha fazla olduğu için horlama daha erken yaşlarda baş gösteriyor” Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, horlamanın erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaşından sonra daha sık görüldüğünü söyledi.
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Birçok probleme iyi gelen zeytinyağı horlamaya da iyi gelen muhteşem bir doğal yağdır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zeytinyağı koyun. Birazda taze zencefil kökü ekleyin. Uyumadan önce bu karışımı içerseniz rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri