Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “muttasıl bir senedle Hz. Peygamber'e ulaşan hadis” mânasına gelir.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “isnad edilmiş, söyleyene dayandırılmış söz” demektir. Hadis terimi olarak “senedi son râvisinden ilk râvisine (genellikle Resûl-i Ekrem'e) kadar muttasıl olan hadis” demektir.
İsnad edilmiş, senede bağlanmış.
Hanbel'in (ö. 241/855) dört büyük Sünnî fıkıh mezheplerinden biri olan Hanbelîlik mezhebinin imamı olması, onun hayat hikâyesi ve fikri yapısı ve nihayet ortaya koymuş olduğu eserleri, özellikle de Müsned adlı eseri etrafında gelişmiş ve günümüze kadar da güncelliğinden bir şey kaybetme- miştir.
İlk râvisine (sahâbe) göre tertip edilen müsned türü eserlerin aksine son râvisine göre düzenlenen eserlere de mu'cem denmektedir. Hadis ilminde mu'cem bir telif türü olup râvilerine göre tertip edilen kitapları ifade etmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ebû Bekir'in rivayetlerini toplu halde bulabileceğimiz en hacimli eserlerden bir tanesi, Müsned deyince akla gelen ilk eser olan Ahmed b. Hanbel'in el-Müsned'idir. Ahmed b. Hanbel'in bu hacimli eseri 904 sahâbînin müsnedinden oluşmaktadır.
Ahmed b. Hanbel'in 904 sahâbîden, 280 kadar hocası vasıtasıyla naklettiği Müsned, mükerrerleri ve zevâidi ile birlikte (Ahmed Muhammed Şâkir'in başlattığı Hamza ez-Zeyn'in devam ettirdiği tahricli ve şerhli baskısına göre) 27.519 hadis ihtiva etmektedir.
Müsned hadis (veya Muttasıl hadis), İslam peygamberi Muhammed'e ulaşıncaya kadar yer alan tüm râvilerin belirtildiği hadis türüne verilen isimdir.
Müsned olarak adlandırılan hadis mecmuaları, musanniflerin isnatları Hz. Peygamber'in belirli bir Sahâbîsine kadar uzanan rivayetleri derledikleri bir türdür.
Muhammed b. Hanbel Şeybani'nin[1] (hicri 164-241 / miladi 780-855) eseri el-Müsned[2] Ehl-i Sünnet muhaddislerden geriye kalmış ve elimize ulaşmış en kapsamlı, en büyük ve en eski hadis koleksiyonlarından biridir. Bu kitap telif edildiği zaman itibariyle Ehl-i Sünnet'in bilinen altı sahihinden öncedir.
Muvatta, dört mezhep imamlarından biri olan fakih ve muhaddis İmam Malik b. Enes'in, ahkam hadislerini topladığı hadis kitabıdır. Kitabın günümüze ulaşan dokuz farklı nüshası mevcuttur.
Tek, eşsiz, benzersiz, kaide dışı. Hadis ilminde şâzz tür hadis çeşididir. Hadis ilmindeki ıstılâhî anlamı şöyledir: "Makbûl olan ravînin kendisinden daha makbul olana muhalif olarak rivayet ettiği hadis." Bu durumda daha makbul olanın rivayet ettiğine mahfûz denir (Tehanevî, Keşşafu Istılahâtî'-l-Funûn, I, 741).
198/813) ile başlayan münker hadis tanımı, İbn Hacer'in (ö. 852/1449) “münker hadis: zayıf râvînin sıka râvîlere muhalif olarak rivâyet ettiği hadistir” şeklinde yaptığı tanımıyla son şeklini almıştır.
2 Mu'cem ismi, başlangıçta “alfabetik tertiple yazılan ve hadis hocalarının kısaca tanıtıldığı ve onlardan alınan birkaç rivâyetin nakledildiği kitaplara” verilmiş, ancak daha sonraları, “bir müellifin, hocalarına, ilim aldığı kişilere ve akranına tahsis ettiği kitaplar” için de kullanılır olmuştur.
Sözlükte “dayanılacak yer, kendisinden destek alınan şey, delil” gibi anlamlara gelen sened kelimesi (eski hukuk dilinde çoğulu senedât) terim olarak hukukî bir işlemi veya olayı belgelemek için yazılmış, taraflarca yahut kendi aleyhine delil oluşturan kimse tarafından imzalanmış ve bazı türlerinde resmî bir makamın ...
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
Müsned (21 Cilt 14928 Sayfa) Ahmed B.
Senet zincirinde peşpeşe iki ve daha fazla ravinin düştüğü ve bu sebeple zayıf sayılan hadis. Arapça, "güçlük, kapalılık, kötü olmak" gibi anlamlara gelen fiilinin mef'ulü olup, hadis ıstılahında peşi sıra ravilerin düşmesiyle hadisin durumunun muğlak ve müphem bir hal almasını ifade eder.
Cevap. Tasnif yapan bazı âlimler hadisleri konularına göre tasnif etmeyi ve bu şekilde “cami”, “sünen” ve “musannef” adı verilen türde hadis eserleri yazarken bazıları da hadisleri ilk râvileri olan sahabilerin adlarına göre sıralayarak “müsned” türünde kitaplar telif etmiştir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
I.
Hadis ilminde kelimenin harekesini hatalı ifade etmeye tahrîf denir.
Müsnedü Firdevsi'l-ahbâr (Firdevsü'l-ahbâr bi-mesûri'l-hitâb) adını verdiği bu çalışma babasının kitabından daha fazla rağbet görmüştür. Firdevsü'l-ahbâr'da bulunan hadislerin bir kısmı sahih, bir kısmı ferd ve garîb, çoğu zayıf, bir kısmı da asılsızdır.
Ahmed b. Hanbel'in 700 bin hadis arasından seçerek tertip ettiği otuz bin kadar hadise oğlu Abdullah ile talebesi Ebû Bekir el-KatîTnin birçok (bazı kaynaklara göre on bin) hadis ilâve etmesiyle meydana gelen bu eser, en hacimli iki hadis külliyatından biridir (diğeri Baki b. Mahled'in el-Müsned'idir).
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
Kütüb-i Sitte içerisinde yer alan Hadisi Şerifler sahih hadis olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri