Limbik sistem uyarıldıktan sonra adrenal bezleri de kortizol ve adrenalin hormonlarını salgılamaya başlıyor. Bu hormonal değişim sinir sistemimizin “dinlen-sindir” hali yani parasempatik moddan kaç-savaş-don-uyumlan tepkilerinin verildiği sempatik moda geçmesine neden oluyor.
Donma tepkisi; statü-otorite-güç sahibi olan, başa çıkılması kolay görünmeyen kişiler ve durumlar karşısında, travmatik deneyimlerin tetiklenmesiyle de ortaya çıkabilen bir savunma mekanizmasıdır.
İnsanların aşırı soğuk hava koşullarına uzun süre maruz kalması sonucunda el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen ciltte solukluk veya morarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına Donma denir.
Donma, "kaç ya da savaş" tepkisinin beklemeye alınmasının bir sonucudur. Bu davranışın evrimsel avantajı, henüz avcıları tarafından tespit edilmemiş avların, avcıların radarından kaçmaya devam edebilme ihtimalidir.
İlgili 36 soru bulundu
nin altına düştüğünde donma (hipotermi) görülür. Fizyolojik, sağlıksal ve davranışsal faktörler sebebiyle çocuklar soğuk yaralanmalarında risk altındadırlar. Donma soğuk travmalarının pek çok çeşidinden biridir. Donmalar çevreden uygun bir şekilde korunamamadan ve durumun stabilizasyonunu sağlayamamaktan kaynaklanır.
Hayatta kalma modundayken adı üstünde hayatta kalma modu. Beynimizin amigdala bölümü yaşamsal tehditleri araştırmaya o kadar odaklanmıştır ki, bir süre sonra çevremizdeki uyaranlarla ilgili algımız değişmeye başlar ve her şeyi bir tehditmiş gibi algılamaya başlarız.
Travmaların kişide bıraktığı etki uygun bir tedavi ile düzelebilir. Travma sonrası stres bozukluğu etkilerini uzun yıllar gösterebilen ve kişide eğer tedavi edilmezse intihar düşüncesine kadar gidiyor.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Donmalarda ilk yardım
Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir. Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır. Kuru giysiler giydirilir.
Yetkililer, donma olayı gerçekleşin bir kişinin ilk olarak ılık bir ortama alınarak soğukla temasının kesilmesi gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Hasta ya da yaralı sakinleştirilmeli. Kesin istirahate alınmalı ve hareket ettirilmemeli. Üzerindekiler çıkartılarak kuru giysiler giydirilmeli.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Donma tepkisini sona erdirmek için de anlamlı sosyal ilişkileri arttırmak, iletişimi kuvvetlendirmek, fiziksel temasa geçmek sinir sisteminin dengeye dönmesine yardımcı oluyor.
Duygusal şok üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk, kaygı, korku, karamsarlık, donukluk, aşırı sinirlilik, çaresizlik, benlik duyguları, geçmiş travma ve kaybın alevlenmesi. Kaygı ve kaygı, çocuklarda yaygın reaksiyonlardır. Korku, insan yaşamına yönelik herhangi bir tehdide verilen normal tepkidir.
Donma etkisi, karar vermesi gereken kişinin ilk verdiği karar doğrultusunda ilerlemeye yatkın olmasıdır. Kurt Lewin'in ortaya attığı donma etkisi, insanın kendisinin bilinçli karar vermediği duruma uyum sağlaması, değiştirebileceği halde değiştirmek için bir şey yapmaması eğilimidir.
Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Savaş, terör saldırıları, silah veya bıçak gibi öldürücü aletlerle yaralanmalar, taciz ve tecavüz olayları, işkenceye maruz kalma, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi, tren kazaları bu tür travmalara örnek olarak verilebilir.
Yaşanılan bir afet sonrası kişide korku, endişe, kaygı, panik gibi duyguların hissedilmesi sıklıkla görülür. Travmatik deneyimler, kişilerin psikolojik yapısını derinden etkileyip, kişiyi olumsuz ruh hali içine sokabilir. Bununla birlikte yaşamı olumsuz etkileyen bu durumlarla başa çıkmanın farklı yolları bulunur.
Travmatik olayların en tipik özelliği, kişinin dünyadaki emniyet ve güvenlik algılarını derinden etkilemesidir. Kişinin geleceğe güveni sarsılabilir, yaşamı anlamlandırma ve kendini düşünme ve hissetme şekilleri farklılaşabilir. Bu etkiler ilişkilere farklı şekillerde yansıyabilir.
KONUŞMAYA ZORLAMAYIN, SABIRLI OLUN. Eğer travma yaşayan kişi bu konuyu açarsa onunla konuşun. İyi bir dinleyici olun, çok soru sormak bazen onları rahatsız edebilir. Travma yaşayan kişinin normalden farklı davranmasını yadırgamayın, bunu kişisel algılamayın.
Deprem, yangın, savaş, ölüm, kazalar, taciz, tecavüz, istismar, şiddet, çocukluk anıları… Bu travmalar sonucunda kişi yoğun duygular hisseder. Eğer yaşanan yoğun duygu olaydan hemen sonra ortaya çıkar ve kısa süreli devam ederse akut stres bozukluğu olarak adlandırılır.
Yani çocukluk travmaları düşündüğünüz kadar nadir karşılaşılan bir durum değildir ve bu travmalar, yetişkinlik dönemindeki yaşantımızı birçok farklı şekilde etkileyebilir. Yine de bu travmaların izleri kalıcı olmak zorunda değil. Doğru kişilerden doğru şekilde destek alarak iyileşmek mümkündür.”
Karbonhidratlar ve yağlar: Unlu mamuller, baklagiller, patates, tatlılar, şekerler, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Beynin enerji kaynağı olan glikoz yani şeker bu gruptandır. Yağlardan özellikle balık yağlarından omega 3, bitkisel yağlarda bulunan omega 6 hayati önem taşır.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikayetler, unutkanlık, odaklanamam, konsantrasyon ve algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilmektedir. Glikozun elde edilebileceği karbonhidrat ve yağ tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri