Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Nörolojik ve psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk nörolojik veya psikiyatrik nedenlere bağlı olabilir. Psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk; yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nazı psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanabilir.
Hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı, korku, üzüntü ve kayıp duyguları krizlere neden olabilir. Huysuzluk krizleri çocuk kendi başınayken yaşanmaz, birinin varlığında olur. Genellikle tanıdık ve güvenilen birinin varlığında görülür. Bu nedenle sadece tepkisel değil, ilişkiseldir.
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Aksiyete, algılanan veya yaklaşmakta olan stres ya da tehdit faktörlerine tepki olarak, hafif, orta ya da şiddetli derecede hissedilen, endişe, korku veya sıkıntı duygusudur. DSM-5'e göre bir dizi yaygın psikiyatrik bozukluğun özelliği olarak sınıflandırılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Böyle bir durumda terapistiniz durumu değerlendirerek sizi bir psikiyatri uzmanına yönlendirecektir. Ancak ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapinin de devam etmesi gereklidir. Böylelikle hem tam bir tedavi sağlanmış olur hem de ilerleyen zamanlarda bozukluğun tekrarlanması (nüksetmesi) engellenir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Stres hormonu olarak da bilinen kortizol adlı kimyasal kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, kan şekerinizi ve solunum hızınızı yükseltir. Bu durum ise zamanla kaygı, depresyon ve konsantrasyon sorunlarına yol açabilir. Sabah saatlerinde yüksek seviyelerde olan kortizol, endişeli şekilde kalkmanıza neden olabilir.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Aile içindeki huzursuzluk genellikle birbirini anlamamaktan değil, kendimizi doğru ifade edemediğimizden kaynaklanır. Doğru ifade etmek içinse öncelikle biz ne hissettiğimizin, ne düşündüğümüzün, ne istediğimizin farkında olmalıyız.
„Agorafobi“ (eski yunanca) teriminin tercümesi „alan korkusu“dur. Mağdur kişi, evi terketmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır. Moral bozukluğu yaşayan veya yapılan şeyden zevk almayan kişi, dışarıya karşı bu durumu belli etmez.
Gülümseyen depresyon kadınlarda daha çok görülüyor
Nevzat Tarhan, “Bu depresyona gülümseyen depresyon da denir. Kişi organ diliyle yaşar. Elem, keder ve hüzün gibi diğer depresyon belirtileri yoktur. Kişi günlük işini yapıyordur, neşelidir ama organ diliyle yaşıyordur depresyonu.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Yorgunluk: Sürekli halsizlik ve güçsüzlük depresyonun tipik belirtilerindendir. Bir işe başlamak, eldeki bir işi bitirmek zorlaşır. Zaman içinde konuşmak bile hasta için angarya halini alır, konuşma yavaşlar ve monotonlaşır. Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık iş ve akademik hayattaki verimliliği düşürür.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri