Ebeveynlerinden veya birincil bakım verenlerinden yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemiş, iletişimsiz bir ortamda büyümüş çocuklar kendi benlik algılarını korumak için kaçıngan bağlanma stilini benimserler. Kaçınmacı bağlanmaya sahip çocuklar hem fiziksel hem de duygusal olarak çok bağımsız hale gelebilirler.
Yakınlığı ve yakınlaşmayı özgürlüğü kaybetmekle eşdeğer tutan insanlar kaçıngan bağlanma stiline sahiptirler. Bu kişiler partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlanırlar. Bağımsızlığa önem verirler. En derin hislerini paylaşmamayı tercih ederler.
Kayıtsız/Kaçıngan bağlanma şekline sahip kişiler yakın duygusal ilişkiler olmadan kendilerini daha rahat hissederler. Bu kişiler için özgürlükleri, bağımsızlıkları, kendi kendilerine yetebilmeleri, başkalarına bağımlı olmamak ve başkalarının da onlara bağımlı olmaması önemlidir.
Bir yaşam şeklidir ve bu yaşam şekli günümüzde ilişkisizliği tercih etmeye neden olur. Ancak dediğim gibi kaçıngan bağlanma ile karıştırmayın. Kaçıngan Bağlanma bir hastalık mı? Bu bir hastalık değil bir köklü davranış modelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Kaçıngan bağlanan kişiler ise ayrılırken kendini geri çekme, iletişimi kesme gibi daha dolaylı yöntemler kullanıyorlar. Ayrıldıktan sonra tekrar iletişime geçme ihtimalini de mümkün olduğunca azaltmak istiyorlar.
Kaygılı Kaçıngan Bağlanan Bireyler:
Yoğun şekilde reddedilme korkusu yaşayabilirler. Duygularını düzenleme becerileri geliştiremezler. Sürekli endişelidirler ve çelişkili davranışlar sergilerler. Duygudurum bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Kayıtsız/Kaçınmacı Bağlanma: Sosyal etkileşimde düşmanca tavırlar sergileyen, kendini açmakta zorlanan ve tanımlamaları detaysız olan bireylerdir. Kendine değer veren ve başkalarına karşı olumsuz tutuma sahip olmanın karışımıdır. Bu bireylerin ebeveynleri cezalandırıcı olabilmektedir (Landy, 2009).
Kayıtsız Kaçıngan Bağlanma (Dismissing-Avoidant Attachment)
Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, kendilerini olumlu başkalarını ise olumsuz görme eğilimindedirler. Kimse ile kolay kolay yakın ilişki geliştirmezler. Başkalarına duydukları gereksinimi ve yakın ilişkilerin önemini reddederler.
İlişkide daima güçlü taraf olma isteğinden kaynaklanan, ilişki içinde zayıf düşme korkusu erkeklerde bağlanma korkusunun temel görünümüdür. Erkekler bu korkuyla ilişkiye bağlı olmayı, bağımlı olma olarak algılama eğilimindedirler.
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
1- Partneriniz sizden ayrı zaman geçirmek, yalnız kalmak ya da herhangi bir biçimde mesafe istediğinde bu mesafeye saygı gösterin. Kovalamak, yakınlık kurmakta ısrar etmek her ikiniz için de daha zorlayıcı olabilir. 2- Kaçıngan bağlanan partnerlerin mesafe ihtiyacı, özünde bir tür kendilerini koruma mekanizması.
Kaçıngan Bağlanma
Kaçıngan güvensiz bağlanan çocuklarda ebeveynlerinden kaçınma gözlemlenir. Bu çocuklar ebeveynden gelen bir ilgiyi reddetmeyebilir fakat özellikle aramazlar da. Ayrıca güvenli bağlanma stilinden farklı olarak ebeveyn ve yabancı arasında bir tercihte bulunmazlar.
Kaçıngan bireyler, sürekli kendi eksiklikleri ile meşgul olurlar ve ancak reddedilmeyeceklerine inanırlarsa başkalarıyla ilişki kurarlar. Genellikle kendilerini küçümserler ve toplumlarında genellikle olumlu olarak kabul edilen özellikleri kendi içlerinde belirleme konusunda azalmış bir yetenek gösterirler.
Kaçıngan Bağlanmış çocuklar, bakım veren kişiyi yok sayma eğilimindedirler. Bakım veren kişi ile yabancı birini seçme şansı sunulduğunda hiç bir tercih belirtmezler. Kaçıngan Bağlanmış çocuğun, bakım veren kişiyi yok sayması özellikle, yetişkinin odadan çıkıp geri döndüğünde gerçekleşir.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
Kaçıngan Bağlanma
Bu kişiler bağımsızlıklarını fazla vurgulayarak kendilerini değerli hissederler ve diğerlerine karşı tam tersi bir şekilde olumsuz beklentileri dolayısıyla yakınlıktan kaçınırlar. Kısacası kaçıngan olarak sınıflandırılan bu bireyler ise yakınlıktan korktukları için kaçınırlar.
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Erken çocukluk döneminde bakım veren kişi ile ilişkide kurulan bağlanma stili, gelecekte romantik partnerlerle ve yakın arkadaşlarla kurulan ilişki biçimlerini etkileyebilir. Bağlanma biçimlerinin etki düzeyi ise kişinin sahip olduğu bireysel özelliklere ve deneyimlediği ilişkilere göre değişkenlik gösterebilir.
Kaygılı bir bağlanma stili, çocukluk döneminde anne babanın fiziksel veya duygusal olarak var olduğu ve sonra birdenbire yokluğunda ortaya çıkar. Bir kişi çocukken yeterli duygusal tepki almazsa, yetişkinlikte güvenilirliğe şüpheyle yaklaşmasına neden olabilir.
Aksiyete, algılanan veya yaklaşmakta olan stres ya da tehdit faktörlerine tepki olarak, hafif, orta ya da şiddetli derecede hissedilen, endişe, korku veya sıkıntı duygusudur.
Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri