Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir.
Günlük hayattaki bazı etkenler, iş hayatı, sosyal yaşantı ya da aile düzeni strese neden olarak zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Vücut böyle durumlarda doğal bir tepki verir. İşte o doğal tepki olan stres kişiyi mutsuzluğa iterek çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Anksiyete bozuklukları, aşırı endişe, korku veya gerginlik gibi duygusal tepkilerin belirgin ve sürekli olduğu bir dizi psikiyatrik durumu ifade eder. Bu bozukluklar, genellikle normal günlük stres ve endişeden daha yoğun ve sık olmak üzere, kişinin yaşamını etkileyen düzeyde endişe içerir.
Ruhsal gerginlik, vücudun, belirli bir konu üzerinde odaklanmak ve vücudu korumak için, karşı eyleme geçmek üzere verdiği bir tepkidir. Herhangi bir tür, bedensel, duygusal ya da ruhsal bir gerilimdir.
İlgili 44 soru bulundu
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Stres, içerdeki ve dışardaki çeşitli uyaranlara karşı vücudumuzun verdiği otomatik tepkidir. Yani stres, üzerimizde hissettiğimiz baskı ve gerginlik durumudur.
Çabuk sinirlenmenin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında stres, anksiyete, yorgunluk, duygusal sorunlar, beslenme alışkanlıkları ve hatta bazı sağlık sorunları bulunabilir. Ayrıca, geçmişte yaşanan travmatik olaylar veya çocukluk dönemindeki deneyimler de sinirlilik eğilimini artırabilir.
Bunun için kasları yavaşça ve kontrollü bir şekilde germek, bisiklete binmek, yüzmek veya hafif tempolu bir yürüyüş yapmak kasların zorlanmadan gevşemesine yardımcı olabilir. Masaj: Evde veya profesyonel bir şekilde masaj yaptırmak kas geriliminin azalmasına ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Psikolojik (Psikosomatik) Vücut Ağrısı Nasıl Geçer? Psikolojik olarak gelişen vücut ağrısını azaltabilmek için olumsuzluklardan uzak durmak gerekmektedir. Ağrı, duygusal kökenli olduğu için sakinleşmeye yönelik aktivitelere yönelmek, uyumak, dinlenmek ve kafa dağıtmak ağrının azalmasında etkili olabilmektedir.
uyuduğumuzda kaslarımız esnekliğini kaybeder ve yerçekiminin de etkisiyle sırtımıza doğru bir sıvı birikmesi yaşanır. gerinmek, bu biriken sıvının normal konumuna dönmesine yardımcı olur. gerinme anında kaslar, dinlenme pozisyonundan çıkar ve doğru pozisyona geçer.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu. Daha önceki araştırmalara göre mutsuzluğun insan sağlığını, özellikle kalbi olumsuz etkilediği ya da kansere neden olduğu düşünülüyordu.
Yoğun ve kronik stres durumunda, bedenin alarm sistemini (Savaş-Kaç tepkisi) çalıştırmasıyla beraber otoimmün hastalıklar, kronik ağrılar, gastrointestinal sorunlar (reflü, ülser gibi), kardiyovasküler hastalıklar (kalp, tansiyon gibi), iştahsızlık, cilt sorunları (egzama, ürtiker/kurdeşen gibi) ortaya çıkabilir.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Ruhsal sorunlarla ilgili her türlü teşhisi koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir.
3-3-3 kuralını uygulama: Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayarak sakinleşebilirsiniz. Etrafınızdaki üç şeyin ismini söyleyin. Duyduğunuz üç sesi söyleyin. Vücudunuzu üç bölümünü; parmaklarınızı, bileklerinizi ve kolunuzu oynatın.
Evde stres atmanın en eğlenceli yollarından biri de korkmadan denemek. İçinizden sanatçı çıkarabilecek renklerle duvarlarınızı uykudan uyandırabilirsiniz. Duvarlara resimler yapabilir, yeni yıl için ağaç kurabilir, duvarlarınızı renkli ışıklarla süsleyerek yaratıcılığınıza şans verebilirsiniz.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri