Yapılan bilimsel çalışmalara göre kadınların toplam vücut ağırlıklarının yüzde 30'u, erkeklerinse vücut ağırlıklarının yüzde 40'ı kastan oluşur. Yani ortalama olarak 90 kilodaki bir erkek birey 35 kilo kas kütlesine sahiptir.
Tüm bu bilgilere bakarak bir erkeğin ömrü boyunca kazanabileceği kas miktarı ortalama 15-25 kg civarlarındayken bir kadının kazanabileceği kas miktarı ortalama 8-15 kg civarlarındadır.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Bu değer kadınlarda %30 ve erkeklerde ise %40'tır.
Fit Bir Vücut İçin Yağ Oranı Kaç Olmalı? Sporcular için kadınlarda ideal vücut yağ oranı aralığı %14-20, erkeklerde ise %6-13 aralığındadır. Fitness yapanlar için ideal vücut yağ oranı kadınlarda %21-24, erkeklere ise %14-17 aralığındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Evet, vücuttaki kas kütlesi arttığında yağ oranı genellikle azalır. Bunun nedeni, vücut kompozisyonundaki değişimdir. Daha fazla kas kütlesi, vücutta daha fazla metabolik aktive edici dokuya sahip olur ve bu da daha fazla enerji yakılmasına yol açar.
Tıpkı sabit kütleli kıyafetlerinizi düşük hacimli bir çantaya sıkıştırdığınızda yoğunluğun artması gibi; Fotoğrafta gördüğünüz eşit kütleli yağ ve kas arasından daha düşük hacim kaplayan kas, daha yoğun bir oluşumdur.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Vücudun yağ oranının %10 ile %13 bandına düşmesi karın kaslarınızın belirginleşmesine olanak sağlar. Bireylerin yağ oranlarını belirtilen seviyelere düşürebilmesi için büyük olan kas gruplarını çalıştırmaları gerekir.
Vücut kas oranı hesabı, yağ oranı bulunduktan sonra toplam vücut ağırlığından yağ ağırlığı çıkarılarak bulunur ve “Fat Free Mass” yani “Yağsız Kütle” olarak ifade edilir. Yağ dışındaki vücut kütlesi organlar, kemikler ve kaslardan oluşur.
Kas geliştirme antrenmanları sırasında kullanacağınız 5 kg dambıl modelleri ile hayal ettiğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Kilolu olmanın göstergesi vücut yağ/su/kas oranlarının saptanması ile mümkün olur. Ayrıca, klasik basküller artık yerini daha profesyonel ölçüm aletlerine bıraktı. Kas kitlesi ve yoğunluğu arttıkça vücut ağırlığı da artar.
Büyük kas gruplarına 5-6 tekrar yapmak kası uyarmaya fazlasıyla yetiyor ( doğru nizami formda en ağır kilo da yapıldığı sürece). Ağır kilo düşük tekrar büyük kas grupları için, düşük kilo çok tekrar ise küçük kas grupları için.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Eğer karın kaslarınız gözükmüyorsa bunun tek nedeni karın kaslarınızın üzerindeki yağ tabakası. Yani karın kaslarınızın görünür olması için yağlarınızı eritmeniz lazım. Ve bunu da mekik, crunch veya dizlerinizi karnınıza çekerek yapamazsınız. Belli bir bölgedeki kasları çalıştırarak, o bölgedeki yağları eritemezsiniz.
Karın kasları herkeste bulunan kas grubudur.
Karın kaslarının belirginleşmesinin önündeki en büyük engel vücut yağ oranıdır. Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Bir çok erkek, ilk kez ağırlık kaldırma antremanlarına başladığında haftada haftada ortalama 0.25kg yağsız kas kütlesi artısı sağladığını gösterir araştırmalar. Bu, ayda yaklaşık 1 kg kas veya yılda 12 kg ' ya denk gelebilir .
İlk 6 ay vücut sıkılaşır, spora hazır hale gelir. kendini fark edebilmen ortalama 1 sene sonrasında oluyor. eğer düzenli ağır antrenman yapıyor ve takviyelerini kullanıyorsan bu geçerli. kasların hacimlenmesi ortalama çok iyi anrtenmanla minimum 1 sene sonra kendini farkedebilirsin.
Protein tozu kas yapar mı? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap: Evet yapar. Whey ve bitkisel proteinler, kas geliştirme sürecine kesinlikle yardımcı olan amino asitler içerir. Aktivite ve egzersiz sırasında kas lifleri parçalanır.
Kas Kütlesi İçin Kalori Miktarı
Kilo vermek için vücudunuza aldığınız kalori miktarını düşürmelisiniz, fakat diğer yandan kas kütlenizi arttırmanız için ise, kalori miktarınızı arttırmalısınız. Böylece bu sorunun temeline inmiş oluyoruz. Yağ yakımıyla, kas kütle artırılması aynı anda asla olmamaktadır.
neden dersen. 3 kilo yağ 1 kilo kasa eşittir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri