Örgütsel adanmışlık ise; “işgörenin örgütün hedeflerini benimsemesi ve bütün gayretlerini örgüt hedefleri doğrultusunda yoğunlaştırması” anlamındadır.
Örgütsel özdeşleşme çalışanlarda bireysel ve örgütsel değerlerin örtüşmesiyle örgütle birlik algısı veya örgüte aidiyet algısı oluşmasıdır veya kişinin genel olarak kendini tanımlamasında kendini belirli bir örgütün üyesi olarak algılamasını içeren bir süreçtir [11].
İşe adanma kişinin fiziksel, bilişsel ve duygusal enerjisini işine vermesini ifade ederken (Rich ve ark., 2010), işe gömülmüşlük kişinin örgütte kalması- nı etkileyen unsurların bir toplamıdır.
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
Örgütsel davranış bilimcileri davranışları etkileyen bazı temel kişilik özellikleri üzerinde durmaktadırlar. Bunlar kendilik kontrolü, başarıya yönelim, otoriter kişilik, makyavenalizm, kendine güven, kendini yansıtma ve risk alma eğilimidir.(E.Özkalp,Ç.
İlgili 36 soru bulundu
Örgütsel davranış açısından da ilgi alanı, kültür sistemleri, inançlar , gelenek ve görenek , grup ve toplum içindeki değer sistemleri, farklı kültürler arasındaki davranış biçimleri gibi konulardır. sosyoloji, antropoloji ve psikolojinin etkileri çok büyüktür.
Güç, başkalarının davranışlarını etkileyebilme yeteneğidir (Şimşek, 2009). Başka bir deyişle, bir bireyin başkalarını kendi istediği yönde davranışa sevk edebilme yeteneğidir. Dolayısıyla güç, ilişkisel bir kavramdır. Yani güç kavramı daima bireyler arasındaki ilişkileri ifade eder.
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN DÖRT TEMEL KARAKTERİSTİĞİ 1.Bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar, 2.Birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır, 3.Doğası gereği disiplinler arası bir yapıdadır 4.Örgütün etkin bir biçimde çalışması ve bireyin başarısı üzerinde durur.
Örgütsel davranış, insanların bir kuruluş içerisinde ne yaptıklarını ve davranışlarının kuruluşun performansını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışan bir alandır. Örgütün verimliliğini geliştirmek üzere bireylerin, grupların ve yapıların örgüt içerisindeki davranışlara etkisini araştıran bir alandır.
Organizasyon(Örgüt) Sosyolojisi veya Örgütsel davranış (ÖD) : "örgütsel ortamlarda insan davranışının incelenmesi, insan davranışı ile organizasyon arasındaki arayüz ve organizasyonun kendisi"dir. ÖD araştırması en az üç şekilde kategorize edilebilir: Kuruluşlardaki bireyler (mikro düzeyde)
Örgütsel çatışma, örgütlerde, iki veya daha fazla kişi ya da grup veya birim arasında ya da örgütler (kuruluşlar) arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. anlaşmazlık olarak tanımlanır.
Örgütsel davranış, en kısa anlamı ile bir disiplinin içinde bulunan insanların davranışlarının incelenmesi ve gelecekte olacak tepkilerinin tespit edilmesinin sağlanmasıdır. Her hangi bir kurum ya da iş yerinde çalışan tüm insanları kapsamaktadır.
Örgütsel stres, bireyin çevre ile ilişkisi olarak ifade edilen, bi- reysel farklardan ve psikolojik süreçlerden etkilenen, kişiye fazla psikolojik veya fiziksel istekler yükleyen, dış çevre, durum veya olayın sonucu olan bir tepkidir.
Bunlar; psikoloji, sosyoloji ve antropolojidir. Bu bakımdan her üç disiplinin de örgütsel davranışın anlaşılmasında katkıları vardır. Ancak, politik bilimler, ekonomi, yönetim ve sosyal psikolojinin de çeşitli konuların anlaşılmasında önemli yardımları bulunmaktadır.
Örgütsel vatandaşlık davranışları, çalışanların birey, grup ve örgüt yararına yönelik olarak sergilemiş oldukları pozitif ve yardımsever davranışlardır.
Çalışma yaşamının temelinde yatan şey kâr etmektir. Örgütsel davranış çalışanlarla onların sorunlarını çözmek, başarılı bulmak, tanımak ve uygulanan politikalarla ilgili olarak araştırmalar yapar ve yönetime katkıda bulunur. Kısaca insanlara yapılan muamele ve işin yapılış biçimiyle ilgilidir.
«Motivasyon», bir insanı belirli bir amaç doğrultusunda yöneltme etkinliğidir. Güdüler, kişilerin davranışlarının nedenlerini ve onların arkasındaki niyetleri kapsar. Bu davranış, ihtiyacı karşılayacak bie amaç veya istek yani güdü yönünde olacaktır.
Yapılan güç kaynakları sınıflamasından en çok kullanılanı French ve Raven tarafından yapılan beşli sınıflamadır. Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Pozitif psikolojinin örgütsel alana yansıması olarak kabul edilen pozitif örgütsel davranış, bireylerin örgütlerdeki performanslarını artırmak için pozitif özelliklerin yerleştirilmesine ve uygulanmasına, sadece zayıflıkları yönetmek yerine işyerinde pozitif insan gücü oluşturmaya odaklı bir yaklaşımdır (Luthans, 2002: ...
Çalışkanlık, başarı, sorumluluk, eşitlik, bağımsızlık, güven, bağlılık, özerklik, hırs, doğruluk, cesaret, saygı, kendine güven, hoşgörü, yardımseverlik, dürüstlük, sevgi, itaat gibi değerler örgütsel yaşamda da önemli yer tutan değerler arasındadır (Şişman, 2002:94).
Organ (1988) örgütsel vatandaşlık davranışlarının boyutlarını; özgecilik, vicdanlılık, nezaket, sivil erdem ve centilmenlik olarak sınıflamıştır.
olanakları, fiziksel çalışma koşulları, örgütsel tasarım, kişinin kendini gerçekleştirme olanağı, demografik özellikler (cinsiyet, yaş, medeni durum), yönetim yapısı, örgütsel iletişim, örgütsel kültür, örgütsel adalet, aidiyet duygusu vb. İşgörenlerin kişilik özellikleri, iş ve özel yaşamdan kaynaklanan etmenlerdir.
Örgütsel yetenekler konusuna ilişkin yapılan literatür incelemesinde rekabet ve rekabette üstünlük açısından kritik önem taşıyan bazı örgütsel yeteneklere vurgu yapıldığı görülmüştür. Bu yetenekler içerisinde lojistik yetenekler, öğrenme ve değişim yetenekleri ile yenilik yapabilme yetenekleri yer almaktadır.
Pinder ve Harlos (2001)'a göre; örgütsel sessizlik, çalışanların örgütsel koşullarına yönelik davranışsal, bilişsel ve duygusal değerlendirmelerini bu durumu değiştirebilme ve düzeltebilme yetkisine sahip yöneticilere karşı sözlü ya da yazılı ifade şeklinden sakınmasıdır.
Bugünün konusu olan “özdeşleşme nedir?” sorusuna ilk olarak ruhbilim terim anlamıyla açıklamak gerekirse özdeşleşme, gelişmekte olan çocuğun ya da ergenin kendisine örnek olarak babasını ya da başka bir kişiyi seçip ona benzemeye çalışmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri