Yaratılışın amacı Allah'ın kendisini mahlûkatı ile tanıtmasıdır. Varlık Allah'ın tanınmasını sağlarken, mahlûkat içinde akıllı ve şuurlu olarak yaratılan insanın da görevi Allah'ı tanımaktır. Allah'ı iman ile tanıyarak yaratılış amacına hizmet eden insan ebedi saadeti kazanır. Ebedi saadet yurdu ise cennettir.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
Muhterem Müslümanlar, Allah katında her insanın bir değeri ve derecesi vardır. Peygamberlik makamı bu derecelerin en üstünüdür. Allah Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği en yüce derecelerden biri de “şehitlik”tir.
İslam'a göre Âdem, Allah tarafından Cennette günah işlemesi için yaratıldı, böylece insanlar yeryüzünde yaşayabilsinler. İnsanlar Allah'ın bütün sıfatlarını yeryüzünde yaşayabilirler. Ancak insanın Cennet fikrini oluşturabilmesi ve geri dönüşü özleyebilmesi için önce cennette yaratılmış olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
O insanın yaratılış gayesini şöyle bildirmektedir: “Ben, insanları ve cinleri, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.). Bu ayet şu şekilde tefsir edilmektedir: “Bu âyet-i uzmânın sırrıyla, insanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir.
Kulun Amacı ve Allah'ın Gayesi
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de insanların ve cinlerin yaratılma gayesinin “Allah'a ibadet etmek” olduğu zikredilmektedir.
“Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26). İnsanı toprak maddesinden yaratan yüce bir yaratıcı olduğunu müşahede etmekteyiz. “Gerçek şu ki biz insanı çamurdan alınmış bir özden yarattık. Sonra onu sağlam bir korunakta nutfe haline getiriyoruz.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
İmtihan iki maksatla yapılır: Birincisinde bir kişinin gücünü, bilgisini ve görgüsünü görmek ve bilmek; ikicisinde ise kişinin yapıp etmelerini kendisinin görmesini sağlamak, yaptığı işlerin sonucunu göstermek ve değer biçmektir.
Onun temel görevi Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer- lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmaktır.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Kâinatın doğumu, zamanımızdan tahmini 14 milyar yıl önce büyük bir patlama sonucunda gerçekleşmiştir. Enerji, kuvvet, zaman ve madde yoktu ve sonra yokluktan varlık meydana gelmiştir. 1 Kâinatın bir başlangıcının olup olmadığı ya da ezeli değil fani olduğu hususunda asırlardır tartışmalar bulunmaktadır.
İnsan, tüm evrenin tek akli varlığına sahip olan varlıktır. Gerçekçi ve insan bilinci, belirli bir kimliğe sahip olmaktadır. İnsan Nedir? İnsan, özgür iradeye sahip, kendini üretebilen, idare edebilen, düşünebilen ve duygu yönlerine hakimiyet sağlayabilen bir yaratılıştır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İnsan kelimesi, “beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins kökünden türetilmiş olup akıl ve fikir sahibi, konuşarak anlaşan sosyal bir varlık türünü ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü'l-Kur'ân, “ins” md.).
Kur'an' da insan, ruh ve bedenden oluşan en güzel varlık olarak tanıtılır, insan akıl, bilgi, irade, düşünme ve düşündüklerini yapabilmesiyle diğer varlıklardan üstündür. Allah onu kendisine kulluk yapması, yeryüzünü imar ve ıslah etmesi için halife olarak yaratarak, dünyadaki her şeyi onun emrine vermiştir.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi.
Evrenin yaratılmışlığı öncülüne dayanarak Allah'ın varlığını ispat etmek için başvurulan delillerden biri. Varlığın mutlak birden çıkıp bir sıra düzeni içinde evreni oluşturması anlamında felsefe terimi. Kelâm ve felsefede “varlık” kavramının karşıtı olarak kullanılan terim.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Dünya, Güneş sonradan yaratıldığına göre, âyette zikredilen “gün” dünya günü değil; “devir” kast edilmiş olmalıdır. Allah Hakim-i Mutlak, Sani-i Mutlaktır. Hikmet ve sanatını göstermek için kâinatı “6 gün”de, yani, “6 devirde” yaratmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri