Bir insanın etik davrandığını, ahlaklı oluşundan insanlara saygı, sevgi ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşmasından, sorumlu olmasından gibi bir çok davranışından anlayabiliriz.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Rasyonel davranışların görülmemesi, hataların çoğalması, işini kaybetme ve sorumluluk altına girme korkusu gibi güçlü ve yoğun baskılar, kişilerde etik dışı davranışlara sebep olur.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik dışı davranışların nedenleri arasında bireysel ve kurumsal faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında rekabet, başarı hırsı, kişisel ve kurumsal çıkarlar, kötü yönetim, eksik veya yanlış eğitim ve bilgi eksikliği sayılabilir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir.
Dürüst, İnsana ve insan haklarına saygılı, Sabırlı ve anlayışlı, Duyarlı ve hoşgörülü, Adil ve eşit davranan, Uyumlu ve paylaşımcı, Samimi ve güvenilir, Şeffaf ve hesap verebilir, Gayretli ve cesaretli, Kamu yararını gözeten, Yaşamı kolaylaştırmaya çalışan, hizmet kalitesini yükselten, Örnek olan, yasalara ve kurallara ...
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Kişisel Etik
Bireyin yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da koyduğu tavırdır. Bireyin kendine dönmesi ve kendini kusursuzlaştırmak için gereksinim duyduğu gücü, kendi vicdanından almasını sağlayarak, bireyin karşılaştığı özel durumlarda doğru kararlar vermesinde yarar sağlayabilir.
VERİ Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlaştırılmasına ve sonuçta yayınlanmasına kadar geçen süreçte uyulması gereken etik kodları ifade etmektedir. Bu etik kodlara uyulmaması ise bilimsel araştırma sürecinde etik dışı davranışlar olarak adlandırılmaktadır.
Yönetimde etik ilkelerden bazıları şunlardır; • Adalet • Eşitlik • Dürüstlük ve doğruluk • Tarafsızlık • Sorumluluk • Bağlılık, • Tutumluluk, • Açıklık, • Emeğin hakkını verme.
Etik ihlaller, psikoloğun etik yönetmelikteki ilke ya da kurallara uymadığı ve/veya davranışlarıyla hizmet verdiği kişilere ya da kurumlara zarar verdiği durumlardır.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Etik her şeyden önce istenilecek bir yaşamın araştırılması ve anlaşılmasıdır. Daha geniş bir bakış açısı ile, bütün etkinlik ve amaçların yerli yerine konulması neyin yapılacağı ya da yapılamayacağının; neyin isteneceği ya da istenmeyeceğinin; neye sahip olunacağı ya da olunamayacağının bilinmesidir.
4- Etik kuralları göreceli değildir. Bu nedenle kişiden kişiye, toplumdan topluma değişmez.
Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışları temelde; demografik, kişisel, kültürel ve toplumsal faktörler olarak ele almak mümkündür.
Hem bireysel hem de mesleğe olan saygıdan dolayı meslek etiğine aykırı davranışta bulunan kişilere sözlü uyarıda bulunmak gerekmektedir. Etik dışı davranışının düzeltilmemesi sonucunda ise gerekli birimlere durum bildirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri