Kişilik hayat boyu değişir ve yaşanan deneyimlere bağlıdır. Bu evrim, biz farkında olmadan gerçekleşir. Terapi yöntemleri bazı olumsuz özellikleri zayıflatabilir, olumlu özellikleri ise güçlendirebilir.
Evet insanlar değişebilirler ancak bu deneyime açık olmayı ve çok emek vermeyi gerektirir. Değişim o kadar da kolay değildir. Hangi davranış içinizden geliyorsa onu gerçekleştirmeniz her zaman daha olasıdır ve kolaydır. Ancak bu, sizin veya başkalarının değişemeyeceği anlamına gelmez.
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Karakter özellikleri, bir bireyin çevresiyle olan ilişkilerinin ve davranış kalıbının dış görünüşlerinden başka bir şey değildir. Bu özellikler ne verasetle geçen güçlerin ifadesidir, ne de doğuştan gelen yatkınlıklardır.
Bir insanın olumlu yönde değişimini etkileyen iki temel faktör olduğuna inanıyorum. Bunlardan ilki, kişinin kendi karakterinden kaynaklanan iç sebepler, diğeri de dışarıdan gelen bir motivasyon sonucu gerçekleşen dış sebepler. Kişinin kendisinden kaynaklanan değişimi genellikle zamana yayılan, birikimli bir süreçtir.
İlgili 15 soru bulundu
Değişim insanların güvenlik duygularını tehdit eder. Her değişiklik biraz belirsizlik içerir. İyi anlatılmamış, içeriği yeterince aydınlatılmamış değişiklikler insanlarda korku yaratır. Bilgisizliğin yarattığı meçhul gelecek imajı değişime olan direnci artırır.
Duygulardaki her iniş çıkış bir sorun değildir. Duyguların dalgalanmasının normal olduğunun ve içinde bulunulan şartların sürekli değişkenlik gösterebileceğinin altını çizen Dr. Cem Hızlan “Buna bağlı olarak duygularımız da sürekli iniş çıkış halindedir.
Genlerimizle belirlenmiş olan karakterlerimiz 6-7 yaşına kadar şekillenir. Çocuklar kendilerine has kişilik özellikleriyle dünyaya gelirler. Bu nedenle her çocuk farklı özellikler taşır. Aynı ailede büyüyen kardeşler arasında bile kişilik özellikleri açısından çok büyük farklar olabilmektedir.
Hem doğuştan (genetik özellikler) hem sonradan oluşan bir şey diyebiliriz. Çünkü kişiliği etkileyen başlıca faktörleri şöyle sıralayabiliriz: fizyolojik, psikolojik, sosyal sınıf, aile, toplum, kültür, coğrafi faktör (kişinin doğduğu mekanın iklim şartları.
Kişilik Nedir? Kişilik, herkeste parmak izi gibi eşsiz ve biriciktir. Mizacı (yani doğuştan getirilen genetik yanı) ve karakteri (yani sosyo-kültürel etkileşimle öğrenilen yanı) içeren kişilik, bu bağlamda, genetik ve çevresel faktörler tarafından belirlenen davranış, duygu ve düşünce biçimi olarak tanımlanabilir.
Kişiliğin Gelişiminde Önemli Faktörler
Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
İnsanlarda on iki türde kişilik bulunduğunu ve bazı kişiliklere sahip insanlarla yaşamanın hüner gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan öncelikle sağlıklı ve anti sosyal bireylerin beyin yapılarından söz etti. Prof.
Bu süreç, bireyin yaşadığı deneyimler, etkileşimler ve içinde bulunduğu sosyal çevreyle şekillenir. Araştırmalar, bireylerin kişilik özelliklerinin çoğunlukla yetişkinlik dönemine kadar değişebildiğini göstermektedir. Bireyin yaşam deneyimleri ve etkileşimler, kişilik özelliklerinin değişmesinde önemli bir rol oynar.
Değişmezlik ise kişilik özelliklerinin kişi istemedikçe ve çaba göstermedikçe aynı kalacağı anlamındadır.
KİŞİLİK; bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu,diğer bireylerden ayırt edici,tutarlı ve yapılaşmış bir ilişki biçimidir.
Kişiliği, bireyin kendisi ve başkaları açışından değerlendirerek tanımak mümkündür. özellikleri hakkındaki bilgisidir. İnsanın başkaları açısından kişiliği, onun toplum içinde belirli özeliklere ve rollere (göreve) sahip olmasıdır. Bireyin kişiliğini etkileyen temel faktörlerden biri yerine getirdiği fonksiyonlardır.
Kişilik gelişimi 0-18 yaş arasında olan bir süreçtir. Kişisel gelişim ise doğumla başlar, ölene dek sürer. Kişilik gelişiminde anne ve babanın rolü çoktur. Anne ve babanın çocuğa karşı tutumları, anne ve babanın çocuğa sunduğu çevre kişilik gelişimini doğrudan etkiler.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Çocuklukta fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, aile içi şiddet, ağır kazalar veya savaş gibi travmatik deneyimler, kişilik bölünmesine yol açabilir. Bu travmalar, bireyin kendini korumak için farklı kişiliklere bölünmesini tetikleyebilir.
Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer.
Nefis, irade, akıl, mizaç, huy ve karakter insanın davranışlarını şekillendiren iç etkenlerdir. Çevre, şeytan, aile eğitimi ise dış faktörlerdir.
Bilim insanları çocuğun büyümesinin ve gelişmesinin çok büyük bir bölümünün 18 yaşına kadar tamamlandığını söylemiştir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler 0-18 yaşlarındaki insanları çocuk kabul eder. İnsan dönemleri konusunda ise çocukluk dönemi ergenlik döneminin başlamasıyla biter.
Kapalı (İyi Geliştirilmemiş) Karakter; özellikleri yüzeysel olarak tanıtılan, okurun iyi tanımadığı karakterdir. Bu karakterlerin çocuklara insan doğasını kavratma, yaşam gerçekliğini anlatmada çok az katkıları vardır.
Birey kabul görmeyeceği yada yargılanacağı kaygısı ile bazen duygularını dışa vurmak yerine kontrolcü davranarak duygularını bastırır, ifade etmek istemez yada hissettiklerinden farklı olarak sekil değiştirerek ortaya koyar. Duyguları bastırmanın içsel yada çevresel faktörleri olabilir.
Her bireyin günlük yaşamında, ani duygu iniş ve çıkışlarının yaşanması bir seviyeye kadar olağan kabul edilir. Bunlar ruh hâlindeki normal dalgalanmalardır.
Çevresel faktörler: Sevilen birinin ölümü gibi stresli yaşam değişiklikleri, kronik stres, travmatik olaylar, çocukluk çağı istismarı gibi durumlar, özelliklede depresyon olmak üzere, bir duygudurum bozukluğunun gelişmesi için başlıca risk faktörleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri