Bir işletmenin gelirleri, hem ana faaliyetinden hem de ana faaliyeti dışından elde edilebilir. Her ikisinin toplamına ise gelir denir. Gelirler, sermayede artışa neden olurlar. Diğer bir ifadeyle gelir; işletmelerin ana faaliyetlerinden ve ana faaliyetleri dışından elde ettikleri brüt toplam tutardır.
Gelir tablosunda da gösterildiği gibi net çiftlik (işletme) geliri, işletme gelir ve üretim giderleri arasındaki farka, sermaye varlıklarının satışından elde edilen gelirlerin (bazen de zararların) ilave edilmesi ile bulunur.
Faaliyet Geliri, sermaye sahiplerine yapılan ödemelerden ve yatırım getirileri ile gelir vergisi ödemelerinden önce bir şirketin temel faaliyetlerinden elde edilen olağan kârı temsil eder, bu da bir şirketin iş modeli ve stratejilerinin uygulanmasını sağlar.
(Operating revenues) Muhasebede kârın saptanması işlemi, satış gelirleri ile giderlerinin karşılaştırılması ile ortaya çıkar. Mal ve hizmetler satıldığında ya da alıcılara teslim edildiğinde işletmeye nakit girişi olur veya bir alacak doğar.
Gelir Kavramı ve Unsurları: İşletmenin faaliyetleri sonucunda varlıklarında artış meydana getiren unsurlara gelir, bu unsurların izlendiği hesaplara gelir hesapları denir. Gelir hesapları, gider hesapları ile birlikte tekdüzen hesap planının 6 grubunda yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
Herhangi bir kesintiye uğramamış, giderler ile eksiltilmemiş gelir ya da ücrete brüt gelir adı verilir. Tüm giderler ve kesintiler çıkarıldıktan sonra elde edilen gelir ise 'net' gelirdir.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Giderler grup veya grubun bir alt kümesi için bir katılımcı tarafından harcanan bir tutarı temsil eder. Örnekler: market alışverişi, araba kiralama vb. "Gelir", bir giderin tersidir. Grup için bir katılımcı tarafından alınan geri ödemeyi temsil eder.
Proforma gelir tablosu, tahmini gelir tablosu diye de tabir edil- mektedir. En basit manasıyla, gelecek zaman peryotları için firmanın gelir durumunun tahmin edilmesi için hazırlanan tablolardır.
İşletmeler için belirlenen bir dönem içinde elde edilen gelirlerle birlikte yapılan giderlerin kategorize edilerek gösterildiği tabloya gelir gider tablosu adı verilir. Gelir gider tablosunun en önemli özelliği o döneme ait faaliyetlerin ardından kâr-zarar oranının net şekilde belirlenmesini sağlamasıdır.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
“Net Kâr = Toplam Gelir – Toplam Gider”
Firmanın, içinde bulunduğu dönemdeki net kâr veya zararı, şirketin toplam gelirlerinden, toplam giderleri çıkardığımızda kalan tutardır.
Gelirler giderlerden çıkarılarak işletmenin net karı veya zararı bulunur.
Gider Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Bir firmanın belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini listelediği, saklayabildiği ve görüntüleyebildiği tabloya gelir-gider bilançosu denir. Bu tabloda, firmanın elde ettiği gelirler ve harcadıkları görünür. Bu sayede, firmalar ne kadar kâr ettiklerini veya ne kadar zararlarının olduğunu inceleyebilirler.
Bilanço, şirketin varlıklarının neler olduğunu, bu varlıkları finanse etmek için hangi kaynakları kullandığını ve şirketin sahiplerine ait olan öz kaynaklarını gösteren finansal bir tablodur. Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir.
Bilanço; bir tarafta aktiflerin, diğer tarafta ise pasiflerin yer aldığı “T” şeklinde bir tablodur. Aktif bölümünde toplam varlıklar, pasif bölümünde ise toplam yükümlülükler ve öz kaynak yer alır. Bilanço, her iki tarafın dengede olması mantığına dayanmaktadır.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Net Gelir Nedir? Net Gelir, bir şirketin giderlerden sonra ne kadar para kazandığını gösterir. Net Gelir, bir şirketin tüm faaliyet giderleri, faiz, vergiler ve imtiyazlı paylar üzerinden kar payı ödendikten sonra kazandığı para miktarını temsil eder.
Toplam gelirlerden toplam giderler düşüldükten sonra kalan tutara safi hasılat veya net ciro adı verilir.
Olağan Kâr veya Zarar, esas faaliyet sonucuna (faaliyet kârı veya zararı) diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârların eklenmesi, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlarla finansman giderlerinin çıkarılması ile hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri