Regl, halk arasında bilinen adıyla adet kanaması, kadınlarda 28 günlük aralıklarla yaşanan vajinal kanama sürecidir. Ortalama 8 ila 14 yaş arasında başlayan regl dönemi, 40-55 yaş aralığında, kadının menopoz dönemine girmesiyle birlikte sonra erer.
Ergenliğe girdikten sonra her ay regl olmaya başlarsın. Çoğu insan için regl döngüleri ise 45 ile 55 yaş arasında biter.
YUMURTLAMA DURSA DA ADET DEVAM EDEBİLİR
Üreme çağı boyunca düzenli bir şekilde devam eden yumurtlama ve adet döngüsünün, menopoz öncesi döneme gelindiğinde sekteye uğradığını dile getiren Şatıroğlu, 40 yaş üzeri kadınlarda yumurtlama olmaksızın, düzensiz de olsa bir zaman daha adet görülebildiğini belirtti.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Yaklaşık olarak 50'li yaşlarda bu duruma bağlı hormonal düzensizliklere paralel olarak adet kanaması düzeninde değişimler, kanamaların sıklığında azalma veya artmalar yaşanır. Bu dönem menopoz öncesi (perimenopozal) dönem olarak kabul edilir ve menopozun gerçekleşeceğine dair ilk belirtiler arasında sayılabilir.
Kadınların âdet görmesi, yaratanın kadınlara özgü olarak takdir ettiği ve neslin devamı için gerekli olan bir durumdur. Yoksa onlara bir ceza değildir. Mesela Hakim'in naklettiği bir rivayette de hayız görmenin ilk defa Hz. Havva'nın yeryüzüne inmesiyle başladığı anlatılır.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
Ancak fiziksel olarak kişinin bulunduğu vücut yapısına göre, 45 yaşın altında ya da 55 üstünde bu durum meydana gelebilmektedir. Zira 55 yaşına kadar adet gören ve hamile kalabilen kadınlar bulunuyor.
Menopoz kadınların adet dönemlerinin tamamen sona erdiği dönemdir. Yaklaşık 1 yıl süre ile hiç adet dönemi yaşanmadığında menopoz dönemi anlaşılmaktadır. Günümüzde ortalama menopoz yaşı batı toplumunda 51, ülkemizde ise 46-47 olarak bilinmektedir. Ancak bu yaş 45 ila 55 arasında değişiklik gösterir.
Türkiye de ise menopoz yaşı için ortalama aralık yaklaşık olarak 47-49 yaştır. 40 yaşından önce görülen menopoz ise erken menopoz olarak kabul edilir..
Adet döngüsü kanamanın ilk gününden (1.gün) başlar ve sonraki adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir. Bu süre ortalama 28 gündür. Bir kadın yılda 13 kez adet görür yani yumurtlar. Tüm üreme hayatı boyunca 350 -400 kez bu döngü tekrarlar.
Yani adet olmayan kadınlarda yumurtlama meydana gelmez. Ancak bu durumu düzenlemek için belirli hormon ilaçları önerilir. Doktor kontrolünde kullanılacak bu ilaçlar yeniden düzenli yumurtlamayı ve adet görmeyi sağlar. Böylece adet görmeyen kadınlar daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirler.
Bu sorunun en kısa ve en güvenilir cevabı hayır. Cinsel ilişki döneminizi değiştiremez veya döneminizi daha erken yaşamanıza neden olamaz. Cinsel ilişki sadece hamile kalmanıza neden olursa döneminizi etkileyebilir.
1 ayda 2 kere adet olmak neden olur? Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır.
Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Normalde kadınlar haftada kaç kez ilişkiye girmek ister? Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Tarihi. Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları kullanırdı. Eski Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüs kullanılırdı.
En İyi Cevap. Bu tokatın toplumda en çok kabul edilmiş ilk gerekçesi, vücudundan kan geldiğini gören kadının şoka girmesini engellemek. Yani zaten travma yaşayan bir bireyi başka bir travmayla baş başa bırakıyorlar ki hangisini düşüneceğini şaşırıp, afallasın.
Adet öncesi gerginlik, yani premenstrüel sendrom ya da kısaca PMS, adet öncesi dönemde kadınlar tarafından yaşanan duygudurum dalgalanmaları, göğüslerde hassasiyet, yemek isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomların bütününe verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri