CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Hürriyet muhabiri Fulya Soybaş da buradan yola çıkarak "bir kalpte iki aşk olabilir mi" sorusunu Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapit Dr. Cem Keçe'ye sormuş, aldığı yanıt şu: "Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Ünlü beyin cerrahımız Gazi Yaşargil'in deyişiyle 'sevginin kaynağı beyindir'. Aşk duygusu, beynimizdeki korteks ve limbik merkezde oluşur. Beynimizin emriyle salgılanan kimyasallar, kalbimizin etrafında hissedildiği için sevgilimizi kalbimizde sanıyoruz. Oysa kalbe daha hızlı çarpmasını beyin söyler!
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
İşte erkekte aşkın ömrü!
Online bilim dergisi Scientifiz Reports'da yayımlanan araştırmaya göre kadınlarda ilişkiye bağlılık süresinin 14 yıl, erkeklerde ise sadece 7 yıl olduğunu tespit edildi.
İlgili 32 soru bulundu
Şurada Paylaş! Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar.
Sadece olumsuz duygular değil sevgi, şefkat, aşk, takdir gibi duygular da kalpte farklı bir ritim üretiyor. Bu olumlu duygular bizi stresten uzaklaştırırken kalp ve damar sistemimiz ile genel sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
İnsan birçok kez âşık olabilir ama bu aynı anda olmaz. Yani aynı anda iki kişiye âşık olmak aşk duygusunun doğası gereği olası değildir, aynı anda birden çok kişiye duyulan şey sevgidir.
Aşkın en belirgin etkileri ise kalp sağlığı üzerinde görülür. Göğüste oluşan sıkıntı ve heyecan hissi, çarpıntı, kalbin yalpalayarak atması, anlamsız bir huzursuzluk hali aşkın vücudu ele geçirdiğini gösterir. Ancak bu duygular sanılanın aksine kalbe iyi gelir.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Elinde olmadan sürekli size bakar, gözlerini sizin üzerinizden alamaz. Ortam kalabalıksa bile mutlaka sizi görebileceği bir yere geçer ve sizin de onu görmeniz umuduyla bakmaya devam eder. Yalnızca ortamlarda değil, sosyal medyada da sizi göz takibine alır ve fotoğraflarınızı beğenir, hikayelerinize cevap verir.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, aşkın kalp üzerinde olumlu etki gösterdiğini belirterek, "Aşkın, uzun vadede kalp krizi riskini azalttığı, kalbin ömrünü uzattığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır" dedi.
İnsan kalbi birçok komplike kasın bir araya gelmiş halinden oluşmaktadır.Temiz kanı vücut içinde dolaşması için ve kirli kanın akciğerlerde temizlenmesi için pompalanması görevini yerine getirir.Buna karşın kalp ne düşünebilen ne de zekası olan bir organdır.
Kırmızı kalp emojisi: Aşk, romantizm. Mor kalp emojisi: Hayranlık. Mavi kalp emojisi: Güven. Sarı kalp emojisi: Dostluk.
Aşırı hormon salgılaması sonucu uykusuzluk oluşur.
Enerji ve pozitif duygular hissettiren hormonlar aşık kişiyi dinç tutar. Dr. Seuss boşuna dememiş; 'Aşık olunca uyuyamazsınız, çünkü nihayet gerçeklik rüyalarınızdan güzel hale gelmiştir' diye.
Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır. Yapılan son araştırmalar duygularımızın, kalp sağlığımız üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Sürekli gözü üstünde olur.seni takibine alır. Seni görmek için bahaneler arar yanında olmak ister. Belirtisi falan yoktur hoşlanıyorsa direk gider söyler. Seninlehiç bıkmadan uğraşır,laf atar ortaya seni gıcık eder.sürekli.ve bundan zevk alır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşkın farklı tanımları olsa da birçok araştırmacı; romantik aşkın (yoğun ve güçlü duygular, cinsel istek) zaman ilerledikçe azaldığı ve yerini yol arkadaşlığına, en iyi ihtimalle arkadaşça aşka bıraktığı konusunda hemfikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri