Trafik sigortası herhangi bir kaza anında tarafların kusur oranına göre karşı tarafın hasarını öder. Örneğin oluşan bir kazada bir taraf %40 diğer taraf da %60 oranında kusurluysa her iki taraf da kusur oranında karşı tarafın hasarını karşılar.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Otomobil Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
İlgili 26 soru bulundu
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Sigortanın içeriği ya da kapsamı açısından şirketten şirkete farklılık mı var? Hayır, o da yok. Zaten teminatları devlet belirliyor.
Trafik sigortası bankaların mobil uygulama, internet bankacılığı ve şubelerinden kolaylıkla satın alınıp ödenebilir. Kullanılan bankanın şu kanallarından işlemler yapılabilir: mobil uygulamasında genellikle “başvurular” sekmesinden “sigorta başvurusu” adımını takip ederek.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Araç sahibinin yaşı primi etkiler. Daha yüksek yaşlar için prim ücreti genellikle daha düşük çıkmaktadır. Aracın markası prim ücretini etkileyebilmektedir. Yeni model bir aracın primi daha yüksek olacaktır.
Yani çalışanın brüt maaşının artması; prim miktarını artırırken maaşın azalması durumunda da prim azalır. İndirimsiz sigorta primi toplamda brüt maaşın %37.5'i kadardır. Bu oran; işçi sigorta primi %14, işveren payı %20,5, işçi işsizlik payı %1 ve işveren işsizlik payı %2 şeklindedir.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
“Güvence Hesabı”, yalnızca bedeni zararlar konusunda geçerlidir ve kusursuz tarafın aracında oluşabilecek maddi hasarları karşılamaz. Eğer kusursuz olan taraf, yaşadığı kaza sonucunda sakat kalır ve iş göremez hâle gelirse, “Güvence Hesabı” tarafından o kişiye destek amaçlı sakatlık tazminatı ödenir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri