Kedilerin bir eve alışma süreleri genellikle 24 saat ile sınırlıdır.
Yavru ve yetişkin kedinizin kokularına ve birbirlerinin varlıklarına alışma süresi yaklaşık olarak bir haftadır. Bu sürenin sonunda sizin gözetiminizde yavru kedinin evi keşfetmeye başlamasına izin verebilirsiniz. Yavru kediniz keşif yaparken siz de hem yetişkin hem de yavru kedinizi gözlemlemeye devam etmelisiniz.
Kimileri birkaç günde, kimileri birkaç hafta, hatta ayda yeni evine alışmış olur. Bu süreç içerisinde, ev işleriyle ne kadar meşgul olursanız olun, dostunuza daha fazla şefkat ve sevgi göstermeye bakın. Onunla daha fazla oynayın, ona ekstra zaman ayırın. Zamanla yeni evine alışacak ve kendini güvende hissedecektir.
Her bir kedi için en az bir kedi tuvaletiniz olsun. Çoğu uzman her kedi için 1 kedi tuvaletinin yanı sıra fazladan bir tuvalet daha edinilmesini önermektedir. 3 kedi aynı ScoopFree kedi tuvaletini kullanabilir, ancak bu durumda kutuları daha sık değiştirmeniz gerekir ve tuvalet başında kavgalara tanık olabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Saat başı beş dakikalığına yanından ayrılarak ve bu süreyi yavaş yavaş uzatarak onu yalnız kalmaya alıştırın.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler. Göz yapıları geceleri oldukça iyi görecek şekildedir.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Odadan çıkamıyorsanız, kediniz odadan çıkmak isteyebileceğinden, çıkışı engellemeyecek şekilde geri çekilmelisiniz. Ve kedinizin sakinleşmesi için 10 ila 20 dakika beklemelisiniz. Eve yeni bir kedi getirdiyseniz kediniz bunu tehdit olarak algılayabilecektir. Bu nedenle kedileri kademeli olarak ayrı ayrı tutmalısınız.
Kediyi kuma bırakarak kumu karıştırmanız ve bunu kediye göstermeniz yeterlidir. Kedi, kumu kazmayı öğrendikten sonra onu bırakarak kuma kendi kokusunu vermesini sağlayabilirsiniz. Böylece kedi kuma alışır ve tuvaletini oraya yapmaya başlar. Kedi kuma alıştıktan sonra ona mama ve su vermek önemlidir.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
2. ayını dolduran tüm yavru kedilere uygulanması gereken karma aşı kedilerde sık görülen viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Feline Parvos, Herpes Virüs ve Felin Calici gibi virüs etkenleri içeren karma aşı 8-10 haftalık dönemde uygulanır ve yaklaşık 2 hafta sonra tekrarlanır.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri