Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir. Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.
Zirkonyum diş kaplamaya alışma süresi genellikle 5-10 gün içerisinde tamamlanır. Hastalar bu süre sonunda zirkonyum diş kaplamalarını herhangi bir rahatsızlık hissetmeden, son derece konforlu bir şekilde kullanmaya başlarlar.
Kaplama dişlere alışmak kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. İşte kaplama dişe alışmak için dikkate almanız gereken bazı faktörler ve yapmanız gerekenler: Sabır ve Zaman: Kaplama dişler, ilk takıldığında ağızda yabancı bir cisim gibi hissedilebilir.
Dişlerin hazırlanması diş sayısına bağlı olmakla beraber 1 hafta sürebilmektedir. Yapıştırma işlemi yaklaşık 2 saat sürer. İlk önce porselen lamineler yapıştırılmadan dişlerin üzerine yerleştirilerek renk uyumuna ve şekillerine bakılır.
Yeni kaplama dişe alışmak maximum 5-10 gün sürer. Yani yaklaşık iki hafta içinde yeni dişlerinize alışıyorsunuz.
İlgili 25 soru bulundu
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Kaplama dişlere alışmak, her birey için farklılık gösterebilir, ancak genellikle birkaç gün veya hafta içinde alışma süreci tamamlanır. Kaplama dişler, ağızda bir yabancı cisim hissi yaratabilir ve ilk birkaç gün boyunca konuşurken, çiğnerken ve dişlerinizi fırçalarken alışma süreci yaşayabilirsiniz.
Porselen kaplamalar takıldıktan sonra alışma sürecinden sonra bir sıkıntı yaşanmaz. İlk zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Çiğneme , ısırma sırasında ağrı hissediliyorsa muhtemelen kaplamalarda yükseklik vardır. Diş hekiminize gidip yüksekliği düzelttirebilirsiniz.
Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Köprü ve Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ağrı Olur mu? Her zaman olmasa da evet, dişin normalden daha fazla küçültülmesi gereken bazı olgularda ağrı oluşumu gözlemlenebilir. Çünkü tedavi sürecinde kayıp dişin yerine gelecek olan gövde dişin tutturulabilmesi için boşluğa komşu destek dişlerin aşındırılması gerekir.
Günde en az iki kere fırçalanmalı ve diş ipi ile kaplama araları temizlenmelidir. Diş arasında kalan yemek kalıntıları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verir. Ağız kokusunun tam olarak önüne geçebilmek için başlangıç aşamasında misvak kullanmak, klasik bir şekil de diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterli olacaktır.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
Kaplama dişiniz düştüğü zaman sağlam bir yapıştırıcı tercih ederek dişinizi yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde tekrardan kaplamanın düşmesi gibi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Kaplama dişler, estetik durması sebebi ile pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Kaplama dişlerin etkili bir şekilde temizlenmesi için manuel ya da elektrikli diş fırçaları kullanılabilir. Bununla birlikte bakım sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Kaplama Diş Çiğnerken Oluşan Ağrı Nasıl Geçer? Diş etine fazla baskı yapılacak biçimde planlanmışsa kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yapabilmektedir. Böyle bir durumu sadece diş hekimi düzeltebilmektedir. Böyle bir sıkıntı yaşayan kişilerin mutlaka bir diş doktoruna giderek muayene olması gerekmektedir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Kaplama Diş Hava Aldığında Neler Olur? Kaplama diş hava aldığında, çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. İlk olarak, hava almayan dişlere oranla kaplama dişin hava alması durumunda diş ağrısı daha sık görülür. Havanın dişe nüfuz etmesi sonucunda ağrıya ve hassasiyete neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri